Не смажена і не пюре: названо два найкорисніші способи готувати картоплю

новини / Здоров'я
113
0
Не смажена і не пюре: названо два найкорисніші способи готувати картоплю


Картопля роками залишається одним із ключових продуктів в українській кухні. Наш "другий хліб" з'являється на столах майже щодня як гарнір, інгредієнт для супів чи запіканок. І хоча за нею довго тягнулася репутація калорійного продукту, що шкодить фігурі, експерти все частіше наголошують на її поживній цінності.

Про це пише РБК-Україна.



Варена картопля

Варіння, особливо у підсоленій воді, є найбільш традиційним методом приготування. Правильно зварена картопля легко засвоюється і містить всього 70–80 ккал на 100 г. Вона є чудовим джерелом корисного крохмалю, вітаміну С та калію, який підтримує роботу серця та регулює артеріальний тиск.

Головний недолік цього методу - значна частина поживних речовин, особливо водорозчинний вітамін С, переходить у воду, яку ми потім просто виливаємо.

Ще одна проблема - нейтральний смак вареної картоплі, який часто хочеться "покращити", додавши шматочок масла, сметану, шкварки чи соуси, що миттєво збільшує калорійність страви.

Як зробити варену картоплю кориснішою?

Експерти радять варити її "в мундирі" та в невеликій кількості води або, що ще краще, готувати на парі. Це дозволяє мінімізувати втрати вітамінів та мінералів.

Печена картопля - максимум смаку та користі

Запечена картопля пропонує більш інтенсивний, злегка солодкуватий смак, апетитна хрустку скоринку та м'яку, ніжну серединку. Такий спосіб приготування дозволяє зберегти значно більше поживних речовин, оскільки виключає ризик їх втрати у воді.

Печена картопля часто не потребує великої кількості солі чи жирних додатків, щоб бути смачною, що робить її гарним вибором для людей, які прагнуть обмежити споживання натрію.

Головна пастка - це додатки. Калорійність страви зростає переважно за рахунок олії, масла чи сиру. Щоб уникнути цього, варто використовувати мінімальну кількість здорових жирів (наприклад, оливкової олії) та ароматні спеції: розмарин, часник, паприку, сушені трави. Тоді печена картопля стане не лише смачною, а й дієтичною.

Варити чи запікати?

Остаточне рішення, який метод є здоровішим, залежить від деталей приготування.

Варіння у великій кількості води та очищення бульб перед готуванням значно знижують рівень вітамінів.
Запікання з надмірним використанням жиру перетворює корисний овоч на калорійну бомбу.
На думку дієтологів, ідеальним рішенням є готування картоплі на парі в шкірці або запікання її з невеликою кількістю оливкової олії та ароматними травами.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Вчителька з села Розтоки написала перший роман «Анна» на діалекті Буковинської Гуцульщини
2 826
Понад 40 років навчала української мови та літератури: не стало багаторічної викладачки коледжу у Чернівцях
2 505
Півтори тисячі років під ногами. Поблизу центру Чернівців виявили унікальну пам’ятку
2 467
На Буковині судитимуть посадовців сільради за розтрату коштів на закупівлі термобілизни для військових
2 248
У Чернівцях попрощалися з диригентом Володимиром Шнайдером
2 204
«Ці діти пожертвували своїми життями»: у ліцеї Чернівців – уже 14 загиблих на війні випускників
2 070
Зеленський відзначив високими нагородами двох педагогів з Буковини
1 934
Не стало захисника із Буковини Степана Мартинюка
1 918
Карпати вкрило снігом. У горах Буковини - справжня зима - фото
1 662
Чернівцям – 617 років: історія міста і цікаві факти про нього
1 610


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.