
"Здоров’я кишківника" стало чимось на зразок модного слівця в інтернеті останнім часом. Багато уваги приділяється тому, як покращити здоров’я кишечника, - від модних добавок до пребіотичної соди. Але що, якби ключ до здорового кишечника був набагато простішим?
"Здоров'я кишківника" стосується благополуччя нашої шлунково-кишкової системи, зокрема кишківника, де їжа перетравлюється, а поживні речовини всмоктуються в кров.
Ключовою фігурою в цьому є наш мікробіом, або сукупність мікроорганізмів, що живуть у кишечнику. До них належать як корисні, так і не дуже корисні бактерії. Нам потрібен баланс цих мікроорганізмів, щоб залишатися здоровими.
За словами Наталі Ріццо, дієтолога та редактора з питань харчування Start TODAY.com, вживання правильних продуктів може допомогти підживити корисні бактерії та покращити різноманітність нашого мікробіому, що призведе до кращого здоров'я кишківника та інших переваг.
Отже, які продукти найкраще підходять для здоров'я кишечника ?
Порада дієтолога дня: найкращі продукти для здоров'я кишківника – рослинні, з низьким вмістом цукру та насичених жирів
Те, що ми їмо — і те, що ми не їмо — відіграє велику роль у здоров’ї нашого кишкового мікробіома.
Найкращі продукти для здоров'я кишківника мають три спільні риси:
рослинного походження
низький вміст цукру
низький вміст насичених жирів
Рослинна їжа, як правило, містить більше клітковини, яка сприяє травленню та служить їжею для корисних мікроорганізмів.
Існує два типи: розчинний, який поглинає воду та перетворюється на гель, і нерозчинний, який додає об’єму стільцю та допомагає їжі рухатися по травному тракту, каже Ріццо.
До рослинних продуктів з високим вмістом клітковини належать овочі, фрукти, бобові, бобові та цільнозернові продукти. Вживання широкого асортименту цих продуктів може сприяти різноманітному мікробіому, зазначає Ріццо.
Бонус, якщо вони багаті на пробіотики - мікроорганізми, які можуть збільшити популяцію корисних бактерій, та пребіотики , тип клітковини, яка живить пробіотики.
Продукти з високим вмістом цукру, особливо доданий цукор, можуть негативно впливати на здоров'я кишківника, призводячи до дисбалансу корисних бактерій. Так само вживання надмірної кількості насичених жирів може негативно вплинути на різноманітність нашого кишкового мікробіома.
Чому це важливо
Здоровий кишківник може покращити наше травлення, імунну систему і навіть психічне благополуччя та когнітивні функції, каже Ріццо.
Дослідження показують, що різноманітний мікробіом робить організм стабільнішим та стійкішим до відновлення після інфекцій. Однак менша різноманітність нашого кишкового мікробіому може збільшити ризик серцевих проблем, інсульту та діабету 2 типу.
Погане здоров'я кишківника пов'язане з підвищеним ризиком запальних захворювань кишківника та раку товстої кишки .
Як розпочати
За словами Ріццо, щоб покращити здоров'я кишечника, спробуйте вживати більше цих рослинних продуктів з високим вмістом клітковини:
Овочі: артишоки, броколі, цвітна капуста, брюссельська капуста, кале, картопля (зі шкіркою)
Фрукти: груші (зі шкіркою), яблука, ківі, банани, ягоди
Бобові: квасоля, сочевиця та горох.
Цільнозернові продукти: овес, коричневий рис, ячмінь, кіноа та фарро
Ферментовані продукти: квашена капуста, кімчі та темпе.
Коли йдеться про ваш раціон та здоров'я кишечника, ключовим фактором є регулярність, тому намагайтеся вживати їх регулярно та отримувати близько 25-38 грамів клітковини на день .
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram