
Гречка містить значну кількість клітковини та рослинних сполук, що можуть сприяти здоров’ю серця та допомагати знижувати рівень цукру в крові. Проте у деяких людей вона може викликати алергічні реакції. Розповідаємо чому варто їсти гречку.
Про це пише NV.
Гречка належить до групи продуктів, які зазвичай називають псевдозлаками. Це насіння, яке вживають як зернові культури, але яке не росте на злакових травах. До них також належать кіноа та амарант. Гречка не є родичкою пшениці, тож вона не містить глютену.
Її використовують у гречаному чаї або переробляють на крупу, борошно чи локшину. Крупа, яка готується подібно до рису, є основою багатьох традиційних європейських та азійських страв. Гречка здобула популярність як здорова їжа завдяки високому вмісту мінералів і антиоксидантів. Її користь може включати покращений контроль рівня цукру в крові і не тільки.
Існує два основні види гречки, які вирощують для споживання: звичайна гречка (Fagopyrum esculentum) та татарська гречка (Fagopyrum tartaricum). Гречку здебільшого вирощують у північній півкулі — зокрема у Казахстані, Китаї, а також у країнах Центральної та Східної Європи. У цій статті ви знайдете все, що потрібно знати про гречку.
П’ять корисних властивостей гречки
1. Гречка містить корисні мікроелементи
Вуглеводи є основним компонентом гречки. Також присутні білок, різні мінерали та антиоксиданти. Харчова цінність гречки значно вища, ніж у багатьох інших зернових. Харчова цінність 100 грамів сирої гречки:
Калорії: 343
Вода: 10%
Білок: 13,3 грама
Вуглеводи: 71,5 грама
Цукор: 0 грамів
Клітковина: 10 грамів
Жири: 3,4 грама
Гречка в основному складається з вуглеводів, які складають близько 20% від загальної ваги вареної крупи. Вони представлені у формі крохмалю, який є основною формою зберігання вуглеводів у рослинах.
Гречка має низький або середній глікемічний індекс (ГІ) — показник того, як швидко їжа підвищує рівень цукру в крові після їжі — і не повинна викликати нездорових стрибків рівня цукру в крові. Деякі розчинні вуглеводи в гречці, такі як фагопіритол та D-хіро-інозитол, допомагають помірно підвищити рівень цукру в крові після їжі.
2. Гречка корисна для профілактики анемії
Багатша на мінерали, ніж багато звичайних злаків, таких як рис, пшениця та кукурудза. Однак гречка не надто багата на вітаміни. З двох основних сортів татарська гречка зазвичай містить більше поживних речовин, ніж звичайна. Порівняно з іншими зерновими, мінерали у вареній гречаній крупі особливо добре засвоюються. Це пояснюється тим, що гречка має відносно низький вміст фітинової кислоти, поширеного інгібітора засвоєння мінералів, що міститься в зернах та насінні Найбільш поширеними мінералами у звичайній гречці є:
Марганець, що міститься у великих кількостях у цільнозернових продуктах, необхідний для здорового метаболізму, росту, розвитку та антиоксидантного захисту організму.
Мідь, якої часто бракує в західній дієті, є важливим мікроелементом, який може бути корисним для здоров’я серця, якщо його вживати в невеликих кількостях.
Магній, при достатній кількості якого у раціоні цей важливий мінерал може знизити ризик різних хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу та серцеві захворювання.
Залізо, дефіцит якого призводить до анемії, стану, що характеризується зниженою здатністю крові насичуватися киснем.
Фосфор, що відіграє важливу роль у рості та підтримці тканин організму.
3. Гречка корисна для контролю рівня цукру в крові
З часом високий рівень цукру в крові може призвести до різних хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу. Таким чином, стримування підвищення рівня цукру в крові після їжі важливе для підтримки здоров’я. Як гарне джерело клітковини, гречка має низький або середній ГІ. Це означає, що її безпечно вживати більшості людей з діабетом 2 типу. Насправді дослідження пов’язують споживання гречки зі зниженням рівня цукру в крові у людей з діабетом. Крім того, деякі компоненти гречки, здається, запобігають або уповільнюють перетравлення столового цукру. Загалом, ці властивості роблять гречку здоровим вибором для людей з діабетом 2 типу або тих, хто хоче покращити баланс цукру в крові.
4. Гречка корисна для здоров’я серця
Вона містить багато корисних для серця сполук, таких як рутин, магній, мідь, клітковина та деякі білки. Серед злаків та псевдозлаків гречка є найбагатшим джерелом рутину, антиоксиданту, який може мати низку переваг. Рутин може знизити ризик серцевих захворювань, запобігаючи утворенню тромбів та зменшуючи запалення та кров’яний тиск.
5. Гречка корисна для нормалізації тиску
Також було виявлено, що гречка покращує ліпідний профіль крові. Поганий профіль є добре відомим фактором ризику серцевих захворювань. Дослідження, проведене за участю 850 дорослих китайців, пов’язало споживання гречки зі зниженням кров’яного тиску та покращенням ліпідного профілю крові, включаючи зниження рівня ЛПНЩ (поганого) холестерину та підвищення рівня ЛПВЩ (хорошого) холестерину. Вважається, що цей ефект спричинений типом білка, який зв’язує холестерин у травній системі, запобігаючи його всмоктуванню в кров.
Чи може гречка бути шкідливою для здоров’я
Окрім того, що гречка викликає алергічні реакції у деяких людей, вона не має жодних відомих побічних ефектів при помірному вживанні. Алергія на гречку частіше розвивається у тих, хто часто та у великих кількостях вживає цю крупу. Явище, відоме як алергічна перехресна реактивність, робить цю алергію більш поширеною у тих, хто вже має алергію на латекс або рис. Симптоми можуть включати висипання на шкірі, набряки, розлади травлення та — у найгірших випадках — сильний алергічний шок.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram