Чим корисна полуниця, як її додати в раціон, а коли краще відмовитись

новини / Здоров'я
722
0
Чим корисна полуниця, як її додати в раціон, а коли краще відмовитись


Солодка, соковита і майже безкалорійна: полуниця не лише радує смаком, а й приносить користь здоров’ю. Вона багата на антиоксиданти і вітаміни, а в половині склянки — лише близько 32 калорій.

Про це пише NV.



Полуниця (Fragaria ananassa) з’явилася в Європі в 18 столітті. Це гібрид двох видів дикої полуниці з Північної Америки та Чилі. Полуниці яскраво-червоні, соковиті та солодкі. Вони є чудовим джерелом вітаміну С і марганцю, а також містять значну кількість фолатів (вітаміну В9) і калію. Ягоди дуже багаті на антиоксиданти та рослинні сполуки, які можуть бути корисними для здоров’я серця та контролю рівня цукру в крові.

Зазвичай ці ягоди вживають сирими та свіжими, але їх також можна використовувати в різних джемах, желе, десертах, канапе та салатах. У цій статті ви дізнаєтеся все, що потрібно знати про полуницю.

Корисні властивості полуниці

1. Містить багато вітамінів і корисних мікроелементів

Полуниця складається переважно з води (91%) та вуглеводів (7,7%). Вона містить лише незначну кількість жиру (0,3%) та білка (0,7%). Поживні речовини в 100 грамах сирих полуниць:

Калорії: 32

Вода: 91%

Білок: 0,7 грама

Вуглеводи: 7,7 грама

Цукор: 4,9 грама

Клітковина: 2 грами

Жир: 0,3 грама

Свіжа полуниця містить дуже багато води, тому загальний вміст вуглеводів у ній дуже низький — менше 8 грамів вуглеводів на 100 грамів. Вміст засвоюваних вуглеводів у тій самій порції становить менше 6 грамів. Більшість вуглеводів у цих ягодах походить з простих цукрів, таких як глюкоза, фруктоза та сахароза, але вони також містять значну кількість клітковини.

Глікемічний індекс (ГІ) полуниці становить 40, що є відносно низьким показником. Це означає, що полуниця не призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові і вважається безпечною для людей, які страждають на діабет.

Клітковина становить близько 26% від загального вмісту вуглеводів у полуниці. Одна порція полуниці вагою 100 грамів містить 2 грами клітковини — як розчинної, так і нерозчинної. Харчові волокна важливі для живлення корисних бактерій у кишківнику та поліпшення здоров’я травної системи. Вони також корисні для схуднення та можуть допомогти запобігти багатьом захворюванням.

2. Полуниця корисна для здоров’я серця

Серцеві захворювання є найпоширенішою причиною смерті в усьому світі. Дослідження виявили зв’язок між ягодами — або антоціанами ягід — та поліпшенням здоров’я серця. Дослідження, проведені на тисячах людей, пов’язують споживання ягід із зниженим ризиком смерті від серцевих захворювань.

3. Полуниця корисна для врегулювання тиску

Згідно з дослідженням серед людей середнього віку з добре встановленими факторами ризику серцевих захворювань, ягоди можуть покращувати рівень холестерину HDL (хорошого), артеріальний тиск та функцію тромбоцитів.

4. Полуниця корисна для регулювання рівня цукру в крові

Коли вуглеводи перетравлюються, організм розщеплює їх на прості цукри і вивільняє в кров. Потім організм починає виділяти інсулін, який дає клітинам команду забрати цукор з крові і використовувати його як паливо або запас. Дисбаланс у регуляції рівня цукру в крові та дієти з високим вмістом цукру пов’язані з підвищеним ризиком ожиріння, діабету 2 типу та серцевих захворювань.

Чи може полуниця бути шкідливою для здоров’я

Полуниці зазвичай добре переносяться, але алергія на них досить поширена, особливо у маленьких дітей. Полуниці містять білок, який може викликати симптоми у людей, чутливих до пилку берези або яблук — стан, відомий як алергія на пилок і продукти харчування. Вважається, що білок, який викликає алергію, пов’язаний з антоціанами полуниці. Безбарвні, білі полуниці зазвичай добре переносяться людьми, які в іншому випадку були б алергіками.

Типові симптоми включають свербіж або поколювання в роті, кропив’янку, головний біль і набряк губ, обличчя, язика або горла, а також проблеми з диханням у важких випадках.

Крім того, полуниця містить гоітрогени, які можуть порушувати функцію щитовидної залози у людей з проблемами щитовидної залози.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: