Смакують саме на початку літа: сезонні продукти червня, які варто додати до раціону

новини / Здоров'я
408
0
Смакують саме на початку літа: сезонні продукти червня, які варто додати до раціону


Червень — це справжній старт гастрономічного літа. Саме зараз прилавки вибухають свіжими овочами й зеленню, а організм готовий до легкої, вітамінної їжі. Розповідаємо, які сезонні продукти обрати в червні і як їх готувати з користю.

Про це пише NV.



Сезонна їжа не лише смачніша, а й корисніша — у ній більше вітамінів і вона краще засвоюється організмом. Червень — це початок справжнього гастрономічного літа. Саме зараз на прилавках з’являється перша хвиля соковитих ягід, молодих овочів і зелені. Усе свіже, ароматне, насичене смаком і користю. До того ж червневі продукти надихають на прості, легкі страви, які хочеться готувати знову і знову.

Ревінь (румбамбар)

Ревінь (Rheum rhabarbarum) — багаторічна рослина родини гречаних із довгими м’ясистими стеблами яскраво-рожевих і червоних відтінків і великим темно-зеленим листям. Стебла їстівні та мають терпкий кислуватий смак, який добре поєднується з десертами. Листя токсичне і не придатне в їжу. У традиційній китайській медицині ревінь використовують із давніх часів. Рослина містить вітамін К, клітковину й антиоксиданти, корисні для кісток, травлення і серця, хоча тривале вживання як добавки може бути шкідливим.

Щавель

Ця яскрава зелень та її плоди додають гострого цитрусового смаку супам, соусам, салатам і напоям. Певні сорти також використовують для приготування трав’яних чаїв, настоянок і добавок. Щавель, який в іноземних джерелах іще називають шпинатною капустою, — рослина, відома своїм терпким смаком і потужними перевагами для здоров’я. Два найпоширеніші види щавлю відомі як французький і звичайний.

Порівняно зі звичайним, французький щавель менш гіркий і росте вище, з меншим, більш округлим листям. Щавель дуже поживний. Крім низької калорійності, він містить багато клітковини і мікроелементів, таких, як магній, вітаміни С і А.

Мангольд

Мангольд — це зелена листова рослина, що належить до родини лободових, до якої також належать буряк і шпинат. Вирощуваний по всьому світу, він цінується за здатність рости на бідних ґрунтах і низьку потребу у воді та світлі. Мангольд містить багато вітаміну К, крім того, вітаміни, А і Е, а також мікроелементи, такі, як натрій, магній, калій і залізо. Корінь мангольду містить велику кількість цукру, який раніше з нього добували шляхом кип’ятіння.

Шпинат

Шпинат походить із Центральної Азії, є одним з найбільш універсальних листових зелених овочів. Він містить вітаміни й антиоксиданти, які захищають від хронічних захворювань і сприяють здоров’ю мозку, серця та очей. Шпинат низькокалорійний, і близько 91% його маси складається з води. Одна чашка сирого шпинату містить такі поживні речовини: калорії (6.9), жир (0,117 г), натрій: (23,7 мг), вуглеводи (1.09 г), клітковина (0,66 г), білок (0,858 г).

Салати (ромен, айсберг, листовий салат)

Салат — звична зелень, без якої складно уявити збалансований раціон. Існує безліч її різновидів: ромен, айсберг, батавія, листовий, качанний та ін. Салат надає вашим стравам яскравості та різноманітності. Проте з часом він може приїстися. Тому варто звернути увагу на вибір зелені. Адже правильне листя може перетворити звичайний літній салат або бутерброд на щось воістину особливе. Регулярне споживання салату допомагає поповнити запаси фолату, вітаміну С і каротиноїдів, що підтримують здоров’я серця і судин.

Базилік

Базилік — пряна зелень, яку люблять у Європі, на Кавказі, в Азії. Особливо популярний базилік у національній кухні Закавказзя, а також Середньої Азії. Там рослину називають рейхан, реган, реан, райхон. Усього існує приблизно 70 видів базиліку. Найвідоміші серед них — зелений, фіолетовий і лимонний базилік, або тайський. У базиліку міститься дуже багато вітамінів — А, С, В2, РР, каротин, фітонциди, рутин.

Спаржа зелена

Цей хрестоцвітний овоч корисний для здоров’я і може допомогти схуднути, запобігти інфекціям сечовивідних шляхів та містить багато вітамінів. Спаржа легко готується і чудово смакує. Аспарагус містить багато поживних речовин, зокрема вітаміни A, C, E, K і B6, фолати, залізо, калій, мідь, кальцій і білок, а також є багатим джерелом антиоксидантів.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують