Втрата свідомості після черешні. Кому не можна їсти сезонну ягоду: хто у групі ризику

новини / Здоров'я
1 031
0
Втрата свідомості після черешні. Кому не можна їсти сезонну ягоду: хто у групі ризику

Черешня - одна з найулюбленіших ягід літа, багата на вітаміни, антиоксиданти та фруктові кислоти. Проте не всі можуть насолоджуватися нею без наслідків.

РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, для якої категорії людей черешня може становити небезпеку - аж до запаморочення та навіть втрати свідомості.



Кому не можна їсти черешню

Різкий стрибок цукру

Черешня містить велику кількість природних цукрів - до 16 г на 100 г продукту. У здорових людей це не викликає проблем, але для хворих на цукровий діабет чи інсулінорезистентність різкий підйом рівня глюкози може спричинити гіперглікемію або реактивну гіпоглікемію - стан, коли рівень цукру різко падає після його стрибка. Симптоми: тремтіння, слабкість, запаморочення, втрата свідомості.

Алергічні реакції

Люди з харчовими алергіями, особливо на stone fruits (кісточкові плоди), як-от вишня, абрикоси, персики чи сливи, можуть відчути симптоми після вживання черешні: свербіж у роті, набряк язика, утруднене дихання, аж до анафілактичного шоку. У важких випадках алергічна реакція супроводжується різким падінням тиску і втратою свідомості.

Синдром оральної алергії

Деякі люди, чутливі до пилку берези чи полину, мають перехресну реакцію на черешню. Це так званий синдром оральної алергії. Він не завжди серйозний, але в окремих випадках може призвести до небезпечних набряків.

Проблеми з травленням та низький тиск

Черешня має легкий послаблювальний ефект, що може викликати дисбаланс електролітів при надмірному вживанні. У людей із гіпотонією (низьким тиском) це може посилити слабкість і навіть призвести до непритомності.

Як правильно їсти черешню

Не їжте черешню натщесерце у великій кількості.

Обмежте порцію: 100-150 г за раз достатньо для більшості.

Якщо ви в групі ризику - проконсультуйтеся з лікарем.

Слідкуйте за реакцією організму, особливо якщо їсте черешню вперше за сезон.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
29 077
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
19 235
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
11 621
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
7 544
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
5 742
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 138
У горах дощ з мокрим снігом: якою буде погода на Буковині завтра
3 948
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
3 903
Встановили прапор на вцілілому будинку: десантники з Буковини звільнили село на Донеччині — відео
3 649
На Буковині підліток на мотоциклі збив двох школярок, одна потрапила до лікарні
3 420


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.