
Близько половини дорослих людей стикаються з підвищеним тиском — станом, який збільшує ризик інсульту, інфаркту та інших проблем зі здоров’ям.
Про це пише NV.
Перше, що зазвичай радять у разі гіпертонії — скоротити споживання солі. Але не менш важливим є й те, які поживні речовини надходять у раціон.
Дієта DASH, розроблена для боротьби з гіпертонією, довела свою ефективність. Вона робить акцент на овочах, фруктах, цільнозернових продуктах, бобових, нежирних молочних продуктах і корисних жирах. Дивно, але саме вуглеводи — за умови правильного вибору — можуть відігравати важливу роль у зниженні тиску. Головне — віддавати перевагу продуктам з високим вмістом калію, магнію і клітковини, і уникати цукру та перероблених продуктів.
Продукти, багаті вуглеводами, для здорового тиску
1. Банани
Банани, відомі своїм високим вмістом калію, є відмінним вибором для підтримки здорового артеріального тиску. Оскільки Американська кардіологічна асоціація рекомендує дорослим із тиском вище 120/80 збільшити споживання калію, включення бананів у ваш раціон — це мудре рішення.
Ви можете просто з'їсти банан на ходу або використовувати його для приготування складніших страв, наприклад, смузі.
2. Квасоля
Квасоля містить не тільки натуральні вуглеводи, а й рослинний білок, а також безліч вітамінів і мінералів, включно з магнієм, який важливий для регулювання кров’яного тиску. Крім того, розчинна і нерозчинна клітковина, а також резистентний крохмаль, що містяться в квасолі, сприяють контролю артеріального тиску.
Спробуйте додати квасолю в салати або фахітас, щоб збільшити її споживання.
3. Йогурт
Йогурт популярний завдяки своїм пробіотичним властивостям, що сприяють здоров’ю кишечника. Однак він також має значний вплив на артеріальний тиск. Дослідження показують, що регулярне вживання йогурту може сприяти зниженню тиску у людей з гіпертонією. Молочний йогурт природним чином багатий трьома важливими мінералами, що підтримують артеріальний тиск: кальцієм, магнієм і калієм. Крім того, пробіотики в йогурті можуть чинити самостійну гіпотензивну дію.
Йогурт універсальний: його можна вживати в чистому вигляді, з ягодами і медом, або використовувати для приготування смузі та десертів.
4. Кавун
Соковитий і солодкий кавун не тільки смачний, а й корисний для підтримки здорового артеріального тиску. Метааналізи показали, що споживання кавуна значно знижує систолічний артеріальний тиск, підкреслюючи його цінність у контролі тиску.
Включіть кавун у свій раціон, наприклад, у вигляді освіжаючого смузі.
5. Овес
Цілісні зерна, такі як овес, є чудовим вибором для підтримки здорового кров’яного тиску. На відміну від рафінованих зерен, цільні зерна містять усі три частини: висівки, ендосперм і зародок, що робить їх більш поживними. Вони багаті клітковиною, вітамінами і мінералами, що сприяє зниженню ризику високого кров’яного тиску.
Овес особливо цінний завдяки вмісту бета-глюканів, типу клітковини, який пов’язаний зі зниженням як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску.
Вівсянка може бути основою для різних страв, від простих сніданків до енергетичних батончиків.
6. Чорниця
Додавання чорниці до вашого щоденного раціону — це не тільки смачне частування, а й корисний внесок у здоров’я серця. Дослідження показують, що чорниця може покращувати рівень нітритів, що сприяють здоров’ю кровоносних судин. Більш ранні дослідження також вказують на здатність дикої чорниці знижувати систолічний артеріальний тиск.
Чорниці багаті на клітковину, вітаміни та мінерали, які підтримують серцево-судинну систему. Крім того, як і багато інших синіх або фіолетових продуктів, чорниці містять антоціани — поліфеноли, які надають їм яскравого кольору і можуть пояснювати їхній позитивний вплив на артеріальний тиск. Хоча дика чорниця містить більше антоціанів, ніж культурна, усі сорти чорниці мають потужну антиоксидантну дію.
7. Апельсиновий сік
Склянка 100% апельсинового соку не тільки підтримує вашу імунну систему, а й є природним джерелом калію, одного з ключових мінералів дієти DASH. Цитрусові, такі як апельсини, містять антиоксидант гесперидин, який відіграє роль у підтримці здоров’я серця.
Одне дослідження показало, що щоденне вживання 500 мл апельсинового соку впродовж 12 тижнів призвело до значного зниження систолічного артеріального тиску в людей із гіпертонією 1 стадії або передгіпертонією.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram