
Червень — це справжній старт гастрономічного літа. Саме зараз прилавки вибухають свіжими овочами й зеленню, а організм готовий до легкої, вітамінної їжі. Розповідаємо, які сезонні продукти обрати в червні, що купувати на ринку та як найсмачніше використати їх у щоденному раціоні.
Про це пише NV.
Сезонна їжа не лише смачніша, а й корисніша — у ній більше вітамінів, і вона краще засвоюється організмом. Червень — це початок справжнього гастрономічного літа. Саме зараз на прилавках з’являється перша хвиля соковитих ягід, молодих овочів і зелені.
Усе свіже, ароматне, насичене смаком і користю. До того ж червневі продукти надихають на прості, легкі страви, які хочеться готувати знову і знову. NV Food зібрав добірку сезонних овочів, на які варто звернути увагу саме зараз. Розповідаємо як їх приготувати не лише смачно, а й корисно.
Ревінь (румбамбар)
Ревінь (Rheum rhabarbarum) — багаторічна рослина родини гречаних з довгими м’ясистими стеблами яскраво-рожевих і червоних відтінків і великим темно-зеленим листям.
Стебла їстівні та мають терпкий кислуватий смак, який добре поєднується з десертами. Листя токсичне і не придатне в їжу. У традиційній китайській медицині ревінь використовують близько 5000 років. Він містить вітамін К, клітковину й антиоксиданти, корисні для кісток, травлення і серця, хоча тривале вживання як добавки може бути шкідливим.
Щавель
Ця яскрава зелень та її плоди додають гострого цитрусового смаку супам, соусам, салатам і напоям. Певні сорти також використовуються для приготування трав’яних чаїв, настоянок і добавок. Щавель, який в іноземних джерелах ще називають шпинатною капустою, — рослина, відома своїм терпким смаком і потужними перевагами для здоров’я.
Два найпоширеніші види щавлю відомі як французький і звичайний. Порівняно зі звичайним, французький щавель менш гіркий і росте вище, з меншим, більш округлим листям. Щавель дуже поживний. Крім низької калорійності, він містить багато клітковини і мікроелементів, таких як магній, вітаміни С і А.
Мангольд
Мангольд — це зелена листова рослина, що належить до родини лободових, до якої також належать буряк і шпинат. Вирощуваний по всьому світу, він цінується за здатність рости на бідних ґрунтах і низьку потребу у воді та світлі.
Мангольд містить багато вітаміну К, крім того, вітаміни, А і Е, а також мікроелементи такі як: натрій, магній, калій і залізо. Корінь мангольду містить велику кількість цукру, який раніше з нього добували шляхом кип’ятіння.
Шпинат
Шпинат походить з Центральної Азії, є одним з найбільш універсальних листових зелених овочів. Він містить вітаміни та антиоксиданти, які захищають від хронічних захворювань і сприяють здоров’ю мозку, серця та очей. Шпинат низькокалорійний, і близько 91% його маси складається з води. Одна чашка сирого шпинату містить такі поживні речовини: калорії (6.9), жир (0,117 г), натрій: (23,7 мг), вуглеводи (1.09 г), клітковина (0,66 г), білок (0,858 г).
Салати (ромен, айсберг, листовий салат)
Салат — звична зелень, без якої складно уявити збалансований раціон. Існує безліч її різновидів: ромен, айсберг, батавія, листовий, качанний і т. д. Салат надає вашим стравам яскравості та різноманітності. Проте з часом він може приїстися.
Тому варто звернути увагу на вибір зелені. Адже правильне листя може перетворити звичайний літній салат або бутерброд на щось воістину особливе. Регулярне споживання салату допомагає поповнити запаси фолату, вітаміну С і каротиноїдів, що підтримують здоров’я серця і судин.
Фенхель (бульба)
Фенхель — це цибулинний овоч із високою тонкою верхівкою, яка схожа на кріп. Листя можна використовувати для приготування салатів, але головною привабливістю фенхелю є сама цибулина. Він дуже твердий і хрусткий, а на смак трохи нагадує солодку та аніс. Він має свіжий, яскравий смак і є чудовим інгредієнтом салатів. За даними Міністерства сільського господарства США, сирий фенхель містить калій і вітамін С, а також є чудовим джерелом клітковини.
Стебло селери, корінь селери
Селера містить протизапальні та антиоксидантні сполуки і може підтримувати травлення. Це не просто звичний інгредієнт у стравах, таких як намазка арахісового масла на хрусткому стеблі або частина класичної тарілки crudités.
Цікаво, що селера допомагає організмові засвоювати білок, а це в свою чергу покращує обмін речовин в організмі. І стебло селери, і її коріння багаті корисними властивостями і мінералами, такими як калій (430 мг в 100 г), кальцій (72 мг), магній (50 мг), натрій (200 мг). Це робить селеру корисною у разі.
Зелена цибуля
Це справжній весняний заряд вітамінів. Вона багата на вітамін С, каротин, калій, флавоноїди та ефірні олії. Завдяки своїм профілактичним та зміцнюючим властивостям зелена цибуля допомагає організму відновитися після зими. Вона має яскравий смак, який чудово доповнює салати, бутерброди, омлети та супи. А ще вона легко засвоюється і надає свіжості будь-якій страві.
Петрушка
Всі корисні властивості петрушки обумовлені флавоноїдами, які є в її складі, вітаміном С та каротинами. Петрушку можна використовувати для лікування ниркових захворювань, таких як сечокам’яна хвороба або камені в нирках.
Вона також може бути корисною для лікування високого кров’яного тиску через її сечогінний ефект. Листя, насіння і коріння петрушки можна використовувати в натуральних ліках, вітамінах, чаї та як спецію. Вона доступна як у свіжому, так і у висушеному вигляді.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram