* Реклама
З настанням сезону на прилавках магазинів з’являється дедалі більше молодих овочів і фруктів. Вони є важливим компонентом здорового харчування, корисні для організму. Не секрет, що саме овочі й фрукти є джерелом вітамінів, мінеральних речовин, вуглеводів. Вони підвищують опірність до застудних захворювань, знижують ризик серцево-судинних, ендокринних захворювань, покращують роботу органів травлення, позитивно впливають на зір, завдяки вмісту антиоксидантів знижують ризик онкологічних захворювань.
Проте на старті сезону, коли кожен поспішає наповнити свій продуктовий кошик молодими плодами, варто пам’ятати й про потенційну небезпеку –нітрати та пестициди, які можуть містити овочі і фрукти.

Однією з головних небезпек овочів, фруктів і зелені на початку сезону є підвищений вміст нітратів. Через брак сонячних днів і бажання пришвидшити ріст рослин виробники іноді зловживають надмірною кількістю азотних добрив. Рання продукція, вирощена здебільшого в теплицях, нітратів містить удвічі-тричі більше, ніж дозволено нормою. Споживання "перегодованих" добривом помідорів, огірків, капусти чи зелені може призвести до інтоксикації організму, а іноді навіть до важкого отруєння. Тривале надходження нітратів до організму людини може порушувати обмін речовин і збільшувати вміст метгемоглобіну в крові. Особливо чутливі до дії нітратів діти та літні люди.
Частина нітратів виводиться з організму, але інша утворює шкідливі хімічні сполуки. Нітрати перетворюються в нітрити, внаслідок чого може погіршуватися насичення клітин киснем, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет, відбувається дестабілізація нервової системи, знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з’являються проблеми зі шлунково-кишковим трактом, з серцево-судинною та дихальною системою, утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени).
Існують допустимі норми нітратів у овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.
Для захисту ранніх овочів та фруктів від шкідників та хвороб виробники використовують хімічні засоби захисту рослин – пестициди. Неправильне використання або недотримання термінів очікування після обробки може привести до їх накопичення в рослинах. Потрапляючи в організм з їжею, пестициди можуть викликати отруєння (у високих дозах – нудоту, блювання, головний біль, запаморочення), за тривалого впливу – алергію, нервові розлади, ендокринні порушення.
Визначити вміст нітратів, залишків пестицидів можна лише завдяки лабораторним дослідженням плодів. Саме тому, купуючи на ринках овочі та фрукти, не забувайте цікавитися, чи мають продавці документи, що засвідчують походження, безпечність і якість їхнього товару.
Документ про перевірку товару на вміст шкідливих речовин — це не просто папірець, а гарантія безпеки для споживача. Він засвідчує, що овочі та фрукти пройшли лабораторне дослідження і відповідають санітарним нормам. Наявність сертифікованих результатів перевірки — це ознака відповідального постачальника та наче сигнал для споживача: цей товар можна вживати без побоювань. Кожен, як відповідальний продавець, так і уважний до свого здоров’я споживач, може звернутися по допомогу фахівців для здійснення відповідних аналізів.
Випробувальна лабораторія Чернівецької філії ДП "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ" надає послуги з дослідження овочів, фруктів на вміст нітратів і пестицидів. Результат роботи завжди максимально точний.
Звертатися за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 202.
Телефон: +38(0372)511-481
Електронна адреса: chcsm@dpbsm.cv.ua
Електронна адреса: csm.elektro@i.ua