
Останніми місяцями ціна на лосося продовжує впевнено зростати. Попри те, що він залишається однією з найбільш затребуваних риб, вартість може сягати 27 євро (приблизно 1170 грн) за кілограм залежно від типу оброблення та місця продажу. Утім, найчастіше його можна знайти в межах 10−12 євро (близько 430−520 грн) за кілограм, пише NV.
З 2023 року лосось став лідером з продажу, витіснивши з першого місця традиційного хека, пише Marca. Його люблять за універсальність і смак, особливо молоде покоління. Однак у цієї популярності є і зворотний бік. У нещодавньому випуску програми Equipo de Investigación журналісти досліджували походження лосося та умови його вирощування, які часто далекі від ідеалу і сильно відрізняються від стандартів норвезького фермерства.
Харчовий технолог Маріо Санчес, запрошений в ефір La Sexta, розповів про плюси і мінуси вживання лосося. За його словами, це жирна риба, багата на незамінні жирні кислоти омега-3, які важливі для здоров’я мозку і підтримки загального самопочуття.
Проте існує чимало альтернатив, які не поступаються лососеві за харчовою цінністю, але набагато доступніші за ціною. "Анчоуси і сардини — це прибережні риби, і за вмістом омега-3 вони навіть перевершують лосося", — зазначає Санчес. Наприклад, у 100 грамах лосося міститься близько 2,2 г омега-3, але в тих же анчоусах або сардинах — навіть більше.
Скумбрія і ставрида теж можуть послужити чудовою заміною, маючи схожий набір корисних властивостей. При цьому їхня вартість майже вдвічі нижча, що пояснюється не тільки методом вилову, а й регіоном походження.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram