Чому виникають гастрити після застіль: лікарі пояснили, як і що їсти, щоб їх уникнути

новини / Здоров'я
1 185
0
Чому виникають гастрити після застіль: лікарі пояснили, як і що їсти, щоб їх уникнути


Дуже часто після святкових застіль зростає кількість звернень до сімейних лікарів і гастроентерологів із симптомами шлунково-кишкових порушень.

Лікар-гастроентеролог, к. мед. н, Володимир Вівсянник та студентка БДМУ Іванна Алексєєва.



Після застіль виникають так звані "святкові гастрити".

"Після свят пацієнти скаржаться на болісне травлення (диспепсію), біль у епігастрії, нудоту, печію, метеоризм. "Святковий гастрит" має характер гострого або реактивного ураження слизової шлунку. Раптова зміна якості й кількості їжі, надмірна кількість жирів, білків, алкоголю, спецій і вуглеводів у поєднанні з емоційним збудженням і змінами сну викликають проблеми зі шлунково-кишковим трактом", – розповідає Володимир Вівсянник.

Лікарі поділилися випадками звернень пацієнтів після свят.

Пацієнт, 72 роки, з анамнезом атрофічного гастриту та анемії потрапив до гастроентерологічного відділення на другий день після Великодня. У день свята спожив велику кількість м’ясних страв, варених яєць з хроном, сирів, а також 100 мілілітрів саморобної настоянки.
Під час обстеження виявили множинні геморагічні ерозії, ознаки кровотечі, виражену атрофію слизової. Потребував переливання еритроцитарної маси та інтенсивної терапії. У пацієнтів похилого віку навіть короткочасне відхилення від дієти може спричинити загострення хронічного гастриту із загрозливими для життя ускладненнями.

60-річна пані під час новорічних свят упродовж трьох днів їла виключно "святкові" страви: салат "Олів’є" з ковбасою, оселедець під шубою, смажена курятина, торт "Наполеон". Все це запивалося солодким шампанським.
Другого січня вночі пацієнтка викликала швидку через нестерпний біль у ділянці шлунка, нудоту, відрижку кислим і відчуття печії, яке не усувалося жодними таблетками. Після госпіталізації та фіброгастроскопії виявлено ерозивний гастрит.
Вживання великої кількості салатів із майонезом, особливо за неправильного зберігання, створює навантаження не лише на шлунок, а й на печінку. Плюс поєднання з алкоголем та порушення режиму сну – класичний сценарій "святкового гастриту".

26-річний айтівець звик до швидкого харчування і нічних посиденьок. Під час вечірки вирішив продемонструвати свою "невразливість" – за ніч з’їв понад один кілограм м’яса-гриль, кілька бургерів і запив все крафтовим пивом і коктейлями. На ранок – гострий біль у животі, блювання, пронос. Після візиту до лікаря – діагноз: гострий гастрит із ризиком переходу у виразку. Уперше в житті він почув слова "дієта".
Молодий вік не є гарантією вбереження від гастриту. Агресивне поєднання алкоголю з білковими стравами створює середовище, яке провокує гостре запалення.

Правила профілактики

"Профілактика святкового гастриту є надзвичайно важливою, особливо для людей із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Під час святкування зберігайте помірність, стежте за своїм здоров’ям і довіряйте професіоналам", – каже Іванна Алексєєва.

Правило 1. Уникати переїдання та різких перепадів у харчуванні.

Правило 2. Обмежувати вживання алкоголю або зовсім відмовитися від нього під час свят.

Правило 3. Дотримуватися дієти: віддавати перевагу вареній, тушкованій їжі, овочам і кашам.

Правило 4. Ретельно контролювати вживання ліків, особливо нестероїдних протизапальних препаратів.

Правило 5. Знижувати рівень стресу завдяки відпочинку, медитаціям, фізичним вправам.

Статистика

Третє місце посідають захворювання органів травлення серед дорослих (після хвороб системи кровообігу та органів дихання).
Понад 2,4 млн випадків хвороб органів травлення, з яких 420 тис. – гастрити та дуоденіти було зареєстровано у 2023 році.
На 25-30 % зростає кількість звернень до гастроентерологів після Великодня, Різдва та Нового року.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують