
Останніми роками насіння чіа має величезну популярність. Цей суперфуд має величезну поживну цінність і допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань і поліпшити стан кишківника.
Про це пише УНІАН.
Забезпечує антиоксидантами
"Насіння чіа - чудове джерело антиоксидантів. Антиоксиданти захищають організм від вільних радикалів, які можуть сприяти пошкодженню клітин і розвитку захворювань", - каже Патриція Колеса, магістр наук, дієтолог-нутриціолог.
Дослідження показують, що антиоксиданти, які містяться в насінні чіа, допомагають захистити серце, печінку і запобігти деяким видам раку. Їхній антиоксидантний ефект також сприяє здоровому старінню.
Містять білок рослинного походження
У кожній порції насіння чіа вагою 1 унція міститься 5 грамів білка.
"Доведено, що білки рослинного походження знижують ризик серцево-судинних захворювань, діабету і деяких видів раку. Білок також сприяє насиченню і підтримці м'язів в організмі", - каже Колеса.
Підтримує здоров'я кишечника
Багато поживних речовин, що містяться в насінні чіа, - зокрема клітковина, пребіотики, антиоксиданти й омега-3 - здатні творити чудеса зі здоров'ям кишечника. Вони сприяють зростанню корисних бактерій у кишечнику і не дають шкідливим бактеріям руйнувати його. Клітковина й антиоксиданти, що містяться в насінні чіа, можуть також допомогти запобігти раку товстої кишки.
Можуть поліпшити здоров'я серця
Насіння чіа - джерело омега-3 жирних кислот, званих альфа-ліноленовою кислотою (АЛК).
"Ми не можемо виробляти АЛК самостійно і повинні отримувати її з їжею. Альфа-ліноленова кислота може бути пов'язана зі зниженням ризику серцевих захворювань", - говорить Колеса.
Дослідження 2022 року показало, що вживання 1 додаткового грама ALA на день на 5% знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань.
Насіння чіа також багате на клітковину - одну з найважливіших поживних речовин для здоров'я серця.
"Клітковина - чудовий засіб для зниження рівня холестерину, що було продемонстровано в одному дослідженні, де учасники змогли помітити помітне зниження кров'яного тиску та рівня холестерину за умови додавання насіння чіа до свого раціону", - каже Бахам.
Можуть зменшити запалення
Хронічне запалення пов'язане з такими проблемами зі здоров'ям, як діабет, серцево-судинні захворювання і рак, тому варто включити в раціон продукти, які допоможуть тримати його під контролем.
Допомагають запобігти дефіциту поживних речовин
Якщо ви дотримуєтеся веганської або вегетаріанської дієти, ви можете бути схильні до ризику дефіциту деяких поживних речовин. Адже продукти тваринного походження, як-от м'ясо, риба та молоко, є одними з найкращих джерел заліза, кальцію, білка й омега-3 жирних кислот. Хороша новина полягає в тому, що всі ці поживні речовини ви можете отримати з насіння чіа.
Поживна цінність насіння чіа
калорії - 138;
вуглеводи - 12 г;
дієтична клітковина - 10 г;
білок - 5 г;
загальна кількість жирів - 9 г;
насичені жири - 1 г;
натрій - 5 мг (2% добової норми);
кальцій - 179 мг (14%);
залізо - 2 мг (12%);
магній - 95 мг (23%);
фосфор - 244 мг (20%);
цинк - 1 мг (12%).
Реклама
Ризики вживання насіння чіа
Якщо ви приймаєте антикоагулянти й антитромбоцитарні препарати, або лікуєтеся від діабету чи високого кров'яного тиску, насіння чіа може взаємодіяти з цими препаратами.
"Насіння чіа - хороше джерело клітковини, але занадто велика її кількість за один раз може призвести до закрепів і дискомфорту в шлунку. Якщо ви зараз не їсте багато клітковини, то, ймовірно, краще збільшувати кількість насіння чіа поступово", - каже Колеса.
Крім того, не забувайте пити багато води, коли додаєте у свій раціон насіння чіа.
Якщо у вас є розлади шлунково-кишкового тракту, як-от синдром подразненого кишківника чи запальні захворювання кишківника, вміст клітковини в насінні чіа може спричинити загострення.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram