
Численні дослідження доводять, що спеції корисні не лише для смаку страв, а й для здоров’я. Особливо вони важливі для людей, які прагнуть знизити рівень цукру в крові та поліпшити чутливість до інсуліну. Найчастіше радять корицю, але не варто забувати й про інші спеції.
Дієтолог Барбі Червоні у матеріалі для Eating Well особливо виділяє імбир, який має зігрівальну дію та цілу низку корисних властивостей.
Як імбир впливає на рівень цукру
Імбир містить потужні поліфеноли, зокрема гінгерол, які зменшують запалення. Це опосередковано допомагає покращити контроль цукру в крові, адже хронічне запалення пов’язане з інсулінорезистентністю та порушенням метаболізму.
Дослідження, опубліковане у 2024 році в журналі Nutrients, підтвердило позитивний вплив спецій середземноморської дієти (імбиру, чорного тмину, кориці, куркуми, шафрану та інших) на рівень глюкози у людей із діабетом 2 типу.
Результати досліджень
У ході аналізу вимірювали три основні показники: глюкозу натщесерце, глікований гемоглобін (A1C) та концентрацію інсуліну. Найкращі результати продемонстрував саме імбир. Його добавки у дозах від 600 до 3000 мг на день позитивно впливали на всі три показники: знижували цукор, зменшували рівень інсуліну та покращували показник A1C.
Для розуміння: 1000 мг імбиру — це приблизно пів чайної ложки меленого імбиру або одна чайна ложка свіжого тертого кореня.
Механізм дії та застереження
Імбир допомагає підвищити чутливість до інсуліну та уповільнює перетравлення вуглеводів у шлунку, завдяки чому рівень цукру в крові після їди не підвищується різко. Крім того, він позитивно впливає на рівень холестерину.
Однак людям, які страждають на печію, слід вживати імбир обережно, оскільки надмірна кількість може посилити дискомфорт.
Повідомлення щодо здоров'я мають рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram