
Багато хто не може уявити початок дня без ароматної чашки свіжозвареної кави. Для одних це ранковий ритуал, для інших — необхідність, що супроводжує їх до самого вечора.
Сама по собі кава багата на біоактивні сполуки, що мають протизапальні та імуномодулювальні властивості. Однак не всі добавки покращують смак напоїв, корисних для організму, пише NV.
Це зовсім не означає, що тепер пандемія задовольняється виключно чорною кавою або повністю відмовляється від солодощів. Існує безліч альтернатив, які не тільки дають напою новий смак, а й роблять його кориснішим.
Корисні добавки до кави
Попри те, що багато звичних інгредієнтів виключено зі списку, існують гідні та навіть більш корисні альтернативи.
Мед
Якщо це не кава без солодощів, надайте форму цукру на мед. Цей натуральний підсолоджувач містить антиоксиданти та має антимікробні властивості. Однак не пам’ятайте, що мед — це теж джерело цукру, який впливає на рівень глюкози в крові. Тому вітайте його в помірних кількостях.
Какао-порошок
Поціновувачам шоколадного результату до кави варто додати трохи несолодкого какао. Це легкий напій, насичений смак без зайвого цукру, а також багатий на поліфеноли — антиоксиданти, що знижують навантаження і сприяють полегшенню болю в будь-якому випадку.
Рослинне молоко
Асортимент рослинних альтернатив коров’ячому молоку сьогодні величезний, але не всі варіанти такі корисні. Краще обирати напої без доданого цукру та зайвих консервантів. Вівсяне, мигдальне, соєве або кеш’ю-молоко — чудові варіанти, особливо якщо вони збагачені кальцієм, вітаміном D і білком.
Ванільний екстракт
Ванільний лате — популярний вибір, але покупні версії часто містять цукор і насичені жири. Замість цього можна додати трохи натурального екстракту ванілі в домашню каву. Головне — не перестаратися, оскільки до складу екстракту входить спирт, який у великій кількості може зіпсувати смак і навіть мати небажаний вплив на організм.
Кленовий сироп
Ще один натуральний підсолоджувач — кленовий аналогічно. Він містить корисні рослинні сполуки, вітаміни та мінерали. Однак, як і мед, він залишається концентрованим, тому варто вживати його в невеликих кількостях.
Кориця
Кориця тонкої кави з приємним смаком і солодкуватим присмаком без зайвих калорій. Крім того, вона багата антиоксидантами і, згідно з дослідженнями, може підтримувати нормальний рівень цукру в крові та знижувати рівень цукру в крові.
Молоко з низьким вмістом жиру
Попри критику на адресу коров’ячого молока, воно є цінним вмістом поживних речовин. У ньому містяться кальцій, вітамін D і повноцінний білок, що сприяє здоров’ю кісток і м’язів. При цьому краще вибирати знежирене молоко, щоб звести до мінімуму споживання насичених жирів.
Екстракт м’яти перцевої
М’ятна кава — не тільки зимовий тренд, а й приємний різноманітний спосіб урізноманітнити смак напоїв. Замість ароматизованих продуктів можна використовувати кілька крапель екстракту м’яти перцевої, щоб отримати насичений смак без цукру та жиру. Однак, як і з Ваніллю, важливо не переборщити, щоб не зробити напій занадто гірким.
Чого варто побоюватися
Деякі популярні добавки до кави можуть не найкращим чином позначитися на здоров'ї. Наприклад:
Ароматизовані вершки часто містять багато цукру, штучних ароматизаторів і консервантів, які можуть провокувати запальні процеси в організмі.
Цукрозамінники та аналогічні речовини містять штучні підсолоджувачі, що чинять негативний вплив на мікрофлору кишечника.
Кокосова олія, вершки та незбиране молоко багаті на насичені жири, які за надмірного вживання можуть підвищити рівень "поганого" холестерину та створити ризик для серця.
Знежирені вершки можуть виявитися не найкращим способом, оскільки часто містять більше цукру, ніж звичайні вершки, для збереження смаку.
Зрештою найкращий спосіб зробити каву кориснішою — уважно прочитайте склад продуктів і список корисних добавок із вмістом цукру, консервантів і насичених жирів.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram