
Білок — головний макронутрієнт сучасного харчування. Останнім часом в інтернеті активно обговорюють, як важливо отримувати достатню кількість білка щодня, пише NV.
Згідно з даними Harvard Health, рекомендована добова норма споживання білка (RDA) становить приблизно 54 г на день для людини вагою близько 68 кг. Однак багато дієтологів радять збільшувати споживання білка до 60−90 г на добу. Наприклад, зареєстрована дієтологиня Джеймі Надо раніше в інтерв'ю USA TODAY рекомендувала отримувати щонайменше 20 г білка за один прийом їжі для кращого насичення, хоча зазначає, що потреби у всіх різні.
Чи можна використовувати арахісову пасту для досягнення цих цілей? Експерти з харчування пояснюють.
Чи є арахісова паста хорошим джерелом білка
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), дві столові ложки арахісової пасти містять близько 7 г білка. Це не так уже й мало, але й не найкращий варіант, якщо ви хочете істотно збільшити споживання білка, каже дієтолог Керолайн Томасон.
"Арахісова паста має репутацію продукту з високим вмістом білка, але насправді все не так однозначно", — зазначає фахівець. "Вона, безумовно, поживна: містить білок, трохи клітковини та корисні жири. Однак як основне джерело білка — це далеко не ідеальний варіант".
Це зовсім не означає, що варто відмовлятися від арахісової пасти. Просто краще розглядати її як доповнення до збалансованого прийому їжі. Томасон радить поєднувати порцію арахісової пасти з вуглеводами, білком і фруктами або овочами. Наприклад, можна їсти арахісову пасту з яблуком, тост з арахісовою пастою та бананом, а також додавати її в смузі або вівсянку.
"Таке поєднання допоможе збалансувати харчування й уникнути переїдання", — пояснює дієтологиня.
Які продукти містять найбільше білка
Щоб досягти 20-грамової мети, доведеться з'їсти близько шести столових ложок арахісової пасти, що еквівалентно майже 600 калоріям. Хоча перевищення стандартної порції не завдасть шкоди, існують більш ефективні та менш калорійні джерела білка.
За даними USDA, найбільший вміст білка на порцію мають такі продукти:
Сочевиця — 23,6 г на ½ склянки сухої
Куряча грудка — 22,5 г на 100 г
Лосось — 20,3 г на 100 г
Яловичий фарш — 18,2 г на ½ склянки
Свинячий фарш — 17,8 г на ½ склянки
Індичий фарш — 17,3 г на ½ склянки
Грецький йогурт без добавок — 16,1 г на порцію
Сир — 11,6 г на ½ склянки
Чорні боби — 9,9 г на ½ склянки
Знежирене молоко (1%) — 8,3 г на склянку
Арахісова паста — 7 г на 2 столові ложки
Висновок простий: арахісова паста — гарне, але не найкраще джерело білка. Якщо ваша мета — збільшити його споживання, краще поєднувати її з іншими, більш білковими продуктами.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram