
Рослинна дієта асоціюється зі здоровим способом життя, проте нові дослідження показують, що не всі веганські страви насправді корисні. Часто в ресторанних меню можна зустріти рафіновані злаки, смажені продукти та насичені жири, які можуть звести нанівець очікувані переваги такого харчування, пише 24 канал.
Чи корисні веганські страви в ресторанах
Зокрема, вчені оцінювали, наскільки рослинні страви відповідають принципам здорового харчування, виключаючи фритюр, насичені жири та рафіновані злаки.
Крім того, відвідувачі часто не можуть зробити усвідомлений вибір, адже меню не містять повної інформації про склад страв.
При цьому дослідження показують, що не вся рослинна їжа є корисною. Деякі веганські продукти можуть навіть збільшувати ризик серцево-судинних захворювань, діабету та гіпертонії, якщо містять зайвий цукор, натрій, насичені жири або рафіновані вуглеводи.
Що показало дослідження веганських страв у ресторанах:
В середньому американські ресторани пропонували 6,6 веганських страв, а ресторани з інших країн – 6,2.
Здорових варіантів у США було трохи більше (3,4 на ресторан проти 2,9 в інших країнах).
Лише 10% звичайних ресторанів і 2% веганських закладів вказували повну інформацію про калорійність, рівень натрію та жири.
У традиційних ресторанах (OMNI) у середньому пропонували 4,5 рослинних страви, тоді як у веганських (VEG) — 8,4.
26% традиційних ресторанів і 14% веганських взагалі не мали жодного здорового варіанту.
Найпоширеніші "проблеми" веганських страв
Очищені зерна – у 40% традиційних ресторанів і 38% веганських.
Насичені жири – у 12% традиційних ресторанів.
Смажена їжа – у 28% веганських закладів.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram