Навіщо викидати шкірку фруктів і овочів, багату поживними речовинами, якщо з неї можна отримати користь? Ось кілька способів використовувати цю частину продуктів з максимальною користю.
А щоб урізноманітнити підхід, ось кілька ідей, як використовувати залишки фруктів і овочів у домашніх рецептах, пише NV.
Шкірка банана
Ми звикли без роздумів викидати шкірку банана, хоча вона становить близько третини від ваги плоду і містить масу корисних речовин. Подібна доля чекає на шкірку багатьох інших фруктів, включно з апельсинами (20% ваги плоду), ківі (близько 10%), а також гранатом, шкірка якого за вагою майже дорівнює насінню.
Харчові відходи є глобальною проблемою: щорічно на звалищах опиняється близько третини всього виробленого продовольства — це 1,3 мільярда тонн. Відходи не тільки марні, а й шкідливі для екології, виділяючи в атмосферу метан, газ, у 80 разів потужніший за вуглекислий. Однак багато частин продуктів, що викидаються, можна вживати в їжу.
Наприклад, шкірку банана можна використовувати для приготування бананового хліба або інших страв, де потрібна фруктова м’якоть. Йтиметься насамперед про продукти, які не оброблялися хімічно.
Апельсинова шкірка
Після свят часто залишаються гори апельсинів, шкірку яких можна переробити на мармелад, цукати або сироп. Наприклад, для приготування класичного мармеладу знадобляться апельсини, цукор і лимонний сік. Хоча процес трудомісткий (займає до трьох годин), результат вартий зусиль — насичений аромат і смак мармеладу чудово доповнять ранковий тост або йогурт.
Зацукровані апельсинові кірки теж легко приготувати: їх потрібно кілька разів прокип’ятити, щоб видалити гіркоту, а потім змішати з цукром. У підсумку виходять смачні солодощі, а з сиропу, що залишився, можна готувати напої.
Шкірка ананаса
Шкірку і серцевину ананаса часто відправляють у відро для сміття, хоча їх можна використовувати для приготування традиційного мексиканського напою тепаче. Цей ферментований напій багатий на пробіотики й готується з цукрового сиропу, шкірки й серцевини ананаса. Через добу-дві напій набуває приємного смаку, а для урізноманітнення в нього можна додати імбир або лайм.
Шкірка імбиру
Часто шкірку імбиру викидають, не замислюючись, що вона багата на антиоксиданти, вітаміни та мікроелементи. Її можна використовувати в супах, бульйонах або сушити й подрібнювати на порошок, який стане чудовим доповненням до чаю чи випічки.
Порада: очищайте імбир чайною ложкою — так знімається тільки тонкий верхній шар шкірки.
Шкірка гарбуза
Шкірку мускатного гарбуза можна не тільки залишати під час готування, а й перетворювати на хрусткі чипси. Для цього шкірку і насіння промивають, сушать, змішують з оливковою олією і спеціями, а потім запікають. Готові чипси стануть чудовою закускою або гарніром до супів.
Для більш жорсткої шкірки можна використовувати інший підхід: заморожувати її разом з іншими овочевими відходами і варити з цієї суміші бульйон.
Цибулеве лушпиння
Зовнішній шар цибулі теж можна переробити. Наприклад, лушпиння використовують для приготування натурального барвника. Досить відварити лушпиння, щоб отримати насичений бурштиновий колір. Цим розчином можна фарбувати тканини, надаючи їм теплих відтінків осені.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram