Пюре, печена чи сира? В якому вигляді картопля найкраща для схуднення

новини / Здоров'я
973
0

Картопля - це не просто один із найпопулярніших харчових продуктів, а справжній предмет наукових досліджень. Хоча більшість із нас звикли вважати її основним джерелом крохмалю та калорій, вона має кілька несподіваних властивостей, які можуть позитивно впливати на здоров’я.

Чому картоплю треба їсти саме холодною, розповідає тренер та нутриціолог Віктор Мандзяк у Facebook.



Крохмаль у картоплі: друг чи ворог?



Основним джерелом калорій у картоплі є крохмаль. У тонкому кишківнику він перетворюється ферментами на глюкозу, яка служить джерелом енергії для організму, зокрема для мозку. Але якщо споживати картоплю у великих кількостях, надлишок калорій може накопичуватися у вигляді жирових відкладень, спричиняючи зайву вагу або навіть ожиріння.

Хоча сира картопля не вважається популярною стравою, вона має несподівані переваги. Її крохмаль настільки міцно пов'язаний у молекулах, що ферменти тонкої кишки не можуть його розщепити. Такий крохмаль називають резистентним (РК).

Резистентний крохмаль проходить транзитом у товстий кишківник, де його метаболізують корисні бактерії. Продуктами цього процесу є коротколанцюгові жирні кислоти (бутират, ацетат, пропіонат), які:

знижують ризик діабету;
запобігають розвитку деяких видів раку;
позитивно впливають на мікробіом.

Цікаво, що резистентний крохмаль частково не засвоюється, а виводиться з організму. Це допомагає зменшити загальну кількість отриманих калорій, що є позитивним фактором для тих, хто стежить за вагою.

Секрети охолодженої картоплі

Найбільше резистентного крохмалю міститься у вареній або запеченій картоплі, яку охолодили. Якщо зварену картоплю поставити в холодильник на кілька годин, кількість РК у ній значно збільшиться.

Картопля - продукт із подвійним потенціалом. У сирому вигляді або після охолодження вона може позитивно впливати на здоров’я та навіть допомагати в контролі маси тіла.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.