Неділя, 30 березня 2025

Варенуха: рецепт українського напою, який в рази кращий за горілку

новини / Смачні рецепти
783
0

Варенуха - старовинний український напій, який був улюбленим на святкових застіллях ще за часів козаків. Солодкий, ароматний і зігріваючий - дізнайтеся, як правильно приготувати цей унікальний напій у домашніх умовах.

Як приготувати справжню українську варенуху на Різдво, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Варенуха - це один із найдавніших українських напоїв, який традиційно готували на свята, особливо взимку. Її основа - міцний алкоголь (переважно самогон чи горілка), фрукти, мед і прянощі, що надають напою неповторного смаку й аромату.

У давнину варенуху подавали не лише як частування, але й використовували для зігрівання після важкої роботи на холоді.

Класичний українській рецепт


Інгредієнти:

Горілка або самогон - 0,5 л
Сушені яблука та груші - по 100 г
Мед - 3 ст. л.
Гвоздика - 5-6 шт.
Чорний перець горошком - 5-6 шт.
Кориця - 1 паличка або 1 ч. л. меленого
Імбир (свіжий або сухий) - на кінчику ножа
Лавровий лист - 1 шт.

Спосіб приготування:

Підготувати інгредієнти. У глиняний горщик (або жаростійкий посуд) покласти сушені фрукти, мед і всі спеції.

Залити алкоголем. Залийте горілкою або самогоном так, щоб інгредієнти були повністю покриті рідиною.

Томити в духовці. Закрийте горщик кришкою і поставте в розігріту до 70-80 градусів духовку. Томіть варенуху приблизно 1,5-2 години.

Процідити. Після приготування процідіть напій, щоб прибрати залишки фруктів і спецій.

Подавати теплою. Варенуху найкраще подавати одразу після приготування, коли вона ще гаряча, щоб повністю насолодитися її ароматом.

А ось ще один рецепт варенухи, який пропонує відомий українській кулінар Євген Клопотенко:

Інгредієнти:

Сухофрукти - 200 г
Горілка - 1 л
Борошно - 500 г
Тепла вода - 300 мл
Сіль - дрібка
Булка або кругла хлібина - 1 шт.

Спосіб приготування


200 г сухофруктів потрібно ретельно промити під проточною водою і покласти у великий вогнетривкий глечик. Додати 1 л горілки та залишити на 30 хвилин, аби сухофрукти набухли. Тим часом розігріваємо духовку до 100 градусів.

У мисці змішуємо 500 г борошна і 300 мл теплої води, додаємо дрібку солі. Замішуємо однорідне тісто і розділяємо його навпіл.

Першою частиною тіста ретельно заліплюємо отвір глечика. Накриваємо зверху хлібною скоринкою або кількома скибочками хліба. Зверху заліплюємо другою частиною тіста. Глечик має бути герметично закритий.

Ставимо цей глечик у розігріту до 100 градусів духовку та залишаємо томитися на 4 години. Дістаємо після цього глечик та даємо повністю охолонути.

Переливаємо напій у скляну ємність та подаємо охолодженим разом з сухофруктами. Також можна дістати фрукти та використати їх для приготування начинки для пирогів.

Споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я.




Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

Як поливати орхідею, щоб квіти були цілий рік: садівники назвали найкращий метод
Допомагають відростити довге волосся. 9 продуктів з високим вмістом біотину
Що можна зробити зі старого варення - як використати без ризику для здоров'я
Оптична ілюзія розкриє вашу приховану силу: що ви бачите на зображенні
Ось що трапиться з організмом, якщо їсти яблука кожного дня
З чорним гумором, інтригою та драмою: 5 кримінальних серіалів, які захоплюють з першої серії
Як дожити до 100 років і залишитися здоровим: докторка розкрила секрети довголіття
10 речей, які не переживуть зберігання у пластикових пакетах або контейнерах

Колонка

Читають Коментують
ЧТУ підвищило вартість денного проїзного квитка
7 841
16-річна чернівчанка відкрила персональну виставку в художньому музеї - фото
6 422
"Такого ажіотажу давно не було": у Чернівцях на чвертьфінал Кубка України продали майже дві тисячі квитків
5 684
Українці, у яких пенсія менш як 10 000 грн, отримають надбавку: як оформити
5 043
Депутатка Чернівців заявила, що хтось дав вказівку на знищення Калинівського ринку
3 931
«Від його обіймів досі мурашки по шкірі»: спогади внучатої племінниці Гнатюка
3 082
Мешканка містечка біля Буковини напала на жінку за зауваження щодо російської музики
2 563
Багато років присвятила медицині: у Чернівцях померла лікарка Зінаїда Зайцева
2 487
Услід за попереднім мером: депутати припинили повноваження в.о. міського голови Кіцманя
2 406
Водійка збила 83-річну жінку: поліція з'ясовує обставини ДТП у Чернівцях
2 332

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм