Варенуха: рецепт українського напою, який в рази кращий за горілку

новини / Смачні рецепти
728
0

Варенуха - старовинний український напій, який був улюбленим на святкових застіллях ще за часів козаків. Солодкий, ароматний і зігріваючий - дізнайтеся, як правильно приготувати цей унікальний напій у домашніх умовах.

Як приготувати справжню українську варенуху на Різдво, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).



Варенуха - це один із найдавніших українських напоїв, який традиційно готували на свята, особливо взимку. Її основа - міцний алкоголь (переважно самогон чи горілка), фрукти, мед і прянощі, що надають напою неповторного смаку й аромату.

У давнину варенуху подавали не лише як частування, але й використовували для зігрівання після важкої роботи на холоді.

Класичний українській рецепт


Інгредієнти:

Горілка або самогон - 0,5 л
Сушені яблука та груші - по 100 г
Мед - 3 ст. л.
Гвоздика - 5-6 шт.
Чорний перець горошком - 5-6 шт.
Кориця - 1 паличка або 1 ч. л. меленого
Імбир (свіжий або сухий) - на кінчику ножа
Лавровий лист - 1 шт.

Спосіб приготування:

Підготувати інгредієнти. У глиняний горщик (або жаростійкий посуд) покласти сушені фрукти, мед і всі спеції.

Залити алкоголем. Залийте горілкою або самогоном так, щоб інгредієнти були повністю покриті рідиною.

Томити в духовці. Закрийте горщик кришкою і поставте в розігріту до 70-80 градусів духовку. Томіть варенуху приблизно 1,5-2 години.

Процідити. Після приготування процідіть напій, щоб прибрати залишки фруктів і спецій.

Подавати теплою. Варенуху найкраще подавати одразу після приготування, коли вона ще гаряча, щоб повністю насолодитися її ароматом.

А ось ще один рецепт варенухи, який пропонує відомий українській кулінар Євген Клопотенко:

Інгредієнти:

Сухофрукти - 200 г
Горілка - 1 л
Борошно - 500 г
Тепла вода - 300 мл
Сіль - дрібка
Булка або кругла хлібина - 1 шт.

Спосіб приготування


200 г сухофруктів потрібно ретельно промити під проточною водою і покласти у великий вогнетривкий глечик. Додати 1 л горілки та залишити на 30 хвилин, аби сухофрукти набухли. Тим часом розігріваємо духовку до 100 градусів.

У мисці змішуємо 500 г борошна і 300 мл теплої води, додаємо дрібку солі. Замішуємо однорідне тісто і розділяємо його навпіл.

Першою частиною тіста ретельно заліплюємо отвір глечика. Накриваємо зверху хлібною скоринкою або кількома скибочками хліба. Зверху заліплюємо другою частиною тіста. Глечик має бути герметично закритий.

Ставимо цей глечик у розігріту до 100 градусів духовку та залишаємо томитися на 4 години. Дістаємо після цього глечик та даємо повністю охолонути.

Переливаємо напій у скляну ємність та подаємо охолодженим разом з сухофруктами. Також можна дістати фрукти та використати їх для приготування начинки для пирогів.

Споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я.




Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:40
У Чернівецькій громаді планують закрити Коровійське сміттєзвалище
23:20
Кому зі знаків зодіаку пощастить вихідними, 22-23 лютого
23:00
У центрі Чернівців облаштують ще дві платні парковки
22:40
Магнітні бурі: прогноз на ці вихідні, 22–23 лютого
22:23
У якій країні ЄС можна оперативно отримати громадянство
22:00
У Чернівцях відремонтують ще один міжбудинковий проїзд
21:38
Гороскоп на 22 лютого для всіх знаків зодіаку
21:20
Медик розповів, що спричиняє 80% випадків інсульту
20:58
Найпопулярніші паролі, які можна зламати за секунди: перевірте, чи є ваш у списку
20:37
Поліцейські попереджають про шахрайство: буковинці втрачають тисячі гривень
20:18
Активізуються інформаційні диверсії: СБУ зробило важливе попередження
19:59
У Чернівцях померла відома рестораторка
19:41
Вдарив відром в обличчя: у Чернівцях побилися водійка та працівник мийки
19:20
Від музичного вечора до вистав для дітей: куди піти на вихідних у Чернівцях - дайджест
19:00
Модернізація пункту пропуску «Порубне»: на якій стадії роботи
18:40
На Буковині податківці створили Консультаційний центр: допомагають розібратися із заблокованими податковими накладними
18:19
У перинатальному центрі Чернівців жінка народила трійню
18:18
Чи дійсно якість телевізорів Xiaomi відповідає їх ціні?*
реклама
17:58
Не "батон" і не "суп": як правильно називати популярні страви українською
17:41
Освіта, промисловість: де в Україні найбільше бракує працівників
17:19
Росіяни продовжують тиснути під Покровськом: Генштаб розповів про ситуацію на фронті
16:59
Чернівецька ОВА рекомендує закладам освіти піти на карантин на 10 днів
16:45
Вчені розповіли, як худнути без дієт: потрібно дотримуватися п’яти правил
16:36
На Буковині попрощалися із захисником Дмитром Олійником
16:17
Каратисти Буковини виступили на молодіжному Чемпіонаті Європи
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм