Не оливкова: яка олія найкорисніша для здоровʼя і на якій краще смажити

новини / Здоров'я
1 833
0


Існує багато корисних різновидів олії, але далеко не всі підходять для приготування їжі. Попри поширену думку, що оливкова олія є фавориткою у списку, це далеко не так. Найкорисніша олія не є дуже популярною на кухні та доступною для придбання.

Про це пише New Voice



У салатах чи для хрусткого смаження — ми майже щодня використовуємо олію на кухні. Для здорового харчування важливо, щоб підібрати її правильно. Хоча кулінарна олія не завжди має найкращу репутацію через вміст жиру, вона все одно може бути корисною. Важливу роль у цьому відіграє склад жирних кислот.

Хороша олія містить більше ненасичених жирних кислот, ніж насичених. Раніше насичені жирні кислоти, які переважно містяться в тваринних жирах, вважалися шкідливими для здоров’я. Сучасні дослідження вказують, що насичені жири можуть бути корисним джерелом енергії, допомагати захищати внутрішні органи та брати участь у важливих процесах організму. Проте дієтологи рекомендують споживати приблизно вдвічі більше ненасичених жирних кислот, ніж насичених.

Найкорисніші олії у світі

1 місце — лляна олія


Містить цінні ненасичені та омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальну дію. Вона ідеально підходить для заправки салатів, але не придатна для смаження, оскільки починає розкладатися при нагріванні нижче 100 ℃.

2 місце — ріпакова олія

Багата на ненасичені жирні кислоти та омега-3. Вона має вищу точку диму, ніж лляна олія, але для смаження краще використовувати її рафіновану версію.

3 місце — олія волоського горіха

Багата омега-3 жирними кислотами, які сприяють поділу клітин і мають протизапальну дію. Її також краще використовувати для салатів чи холодних страв.

4 місце — оливкова олія

Багата ненасиченими жирними кислотами. Хоча її омега-3 вміст нижчий, вона все ж залишається однією з найбільш популярних та універсальних олій. Для смаження варто використовувати рафіновану версію.

5 місце — соняшникова олія

Універсальна і багата вітамінами Е та К. Рафінована версія підходить для смаження завдяки високій температурі диму.

Яку олію використовувати щодня?

Дієтологи радять використовувати три найкорисніші олії — лляну, ріпакову та олію волоського горіха — для заправки салатів та холодних страв. Це допомагає підтримувати правильний баланс між омега-6 і омега-3 жирними кислотами у співвідношенні 5:1. Соняшникову та оливкову олії можна використовувати рідше, але вони все ж залишаються корисними для здоров’я.

Найкращі олії для смаження

Для смаження найкраще підходить соняшникова олія завдяки температурі диму понад 200 ℃. Рафіновані ріпакова та оливкова олії також можуть бути використані, хоча їх жаростійкість залежить від сорту. Варто уникати використання олій холодного віджиму для смаження.

Особливий випадок — кокосова олія. Вона підходить для смаження, але містить насичені жири, що викликає суперечки серед експертів. Деякі вважають її універсальним чудодійним засобом, інші — застерігають від надмірного використання.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

19:20
Шість країн і ЄС обіцяють більше допомоги Україні та нові санкції проти РФ
18:59
Кікбоксери Буковини билися у напруженому чемпіонаті області
18:37
Військові знову активно замовляють будівництво фортифікацій
18:30
Розумне електроопалення: як налаштувати систему для максимальної ефективності*
реклама
18:17
Шахраї зламують акаунти в Instagram за допомогою образливих коментарів російською
17:59
Ці сім продуктів покращують пам'ять та роботу мозку: мають бути на тарілці
17:42
Шахи: на Буковині відбувся VIII Меморіал Миколи Копаєва
17:36
У парк Шевченка призначили нового директора

Колонка

Читають Коментують
У Чернівцях під час ремонтних робіт у кав’ярні виявили автентичний фасад
20 061
На зупинку на Калинівському ринку витратять майже три мільйони
4 857
30 березня: церковне свято сьогодні, особливі прикмети дня і чого не можна робити
4 381
Контролювали весь повітряний простір Європи: відомий мандрівник показав колишній секретний об’єкт на Буковині - відео
4 327
Не перевищуйте швидкість: де у Чернівцях працюють камери, які фіксують порушення ПДР
4 058
У Чернівцях відбувся всеукраїнський освітянський форум
3 982
У Покровську загинув військовослужбовець Чернівецького обласного ТЦК
3 694
Герої Буковини: під час виконання бойового завдання загинув Григорій Малиш
3 545
У Чернівцях завтра перекриють завантажену вулицю: будуть обрізати дерева
2 454
Витягати з того світу – це просто робота: Чернівецький центр екстреної медичної допомоги очолив рейтинг успішних реанімацій в Україні
2 111

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм