RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Існує багато корисних різновидів олії, але далеко не всі підходять для приготування їжі. Попри поширену думку, що оливкова олія є фавориткою у списку, це далеко не так. Найкорисніша олія не є дуже популярною на кухні та доступною для придбання.

Про це пише New Voice



У салатах чи для хрусткого смаження — ми майже щодня використовуємо олію на кухні. Для здорового харчування важливо, щоб підібрати її правильно. Хоча кулінарна олія не завжди має найкращу репутацію через вміст жиру, вона все одно може бути корисною. Важливу роль у цьому відіграє склад жирних кислот.

Хороша олія містить більше ненасичених жирних кислот, ніж насичених. Раніше насичені жирні кислоти, які переважно містяться в тваринних жирах, вважалися шкідливими для здоров’я. Сучасні дослідження вказують, що насичені жири можуть бути корисним джерелом енергії, допомагати захищати внутрішні органи та брати участь у важливих процесах організму. Проте дієтологи рекомендують споживати приблизно вдвічі більше ненасичених жирних кислот, ніж насичених.

Найкорисніші олії у світі

1 місце — лляна олія


Містить цінні ненасичені та омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальну дію. Вона ідеально підходить для заправки салатів, але не придатна для смаження, оскільки починає розкладатися при нагріванні нижче 100 ℃.

2 місце — ріпакова олія

Багата на ненасичені жирні кислоти та омега-3. Вона має вищу точку диму, ніж лляна олія, але для смаження краще використовувати її рафіновану версію.

3 місце — олія волоського горіха

Багата омега-3 жирними кислотами, які сприяють поділу клітин і мають протизапальну дію. Її також краще використовувати для салатів чи холодних страв.

4 місце — оливкова олія

Багата ненасиченими жирними кислотами. Хоча її омега-3 вміст нижчий, вона все ж залишається однією з найбільш популярних та універсальних олій. Для смаження варто використовувати рафіновану версію.

5 місце — соняшникова олія

Універсальна і багата вітамінами Е та К. Рафінована версія підходить для смаження завдяки високій температурі диму.

Яку олію використовувати щодня?

Дієтологи радять використовувати три найкорисніші олії — лляну, ріпакову та олію волоського горіха — для заправки салатів та холодних страв. Це допомагає підтримувати правильний баланс між омега-6 і омега-3 жирними кислотами у співвідношенні 5:1. Соняшникову та оливкову олії можна використовувати рідше, але вони все ж залишаються корисними для здоров’я.

Найкращі олії для смаження

Для смаження найкраще підходить соняшникова олія завдяки температурі диму понад 200 ℃. Рафіновані ріпакова та оливкова олії також можуть бути використані, хоча їх жаростійкість залежить від сорту. Варто уникати використання олій холодного віджиму для смаження.

Особливий випадок — кокосова олія. Вона підходить для смаження, але містить насичені жири, що викликає суперечки серед експертів. Деякі вважають її універсальним чудодійним засобом, інші — застерігають від надмірного використання.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
14-12-2024, 16:27
Коментарів 0 Переглядів 1 112


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.