Жовток чи білок: який компонент яйця корисніший для здоров’я

новини / Здоров'я
777
0


Один великий жовток містить 185 міліграмів холестерину, тоді як білок яйця не має цього компонента взагалі. Саме тому бодібілдери так часто обирають тільки білок, щоб поповнити раціон білками без додавання жирів і холестерину. Білок яйця — це 3 грами білка при всього 17 калоріях, що робить його ідеальним вибором для тих, хто стежить за калоріями.

Про це пише New Voice.



Проте, незважаючи на свою репутацію, яєчний жовток не варто виключати з меню. У ньому міститься майже 3 грами білка і 55 калорій, а також мінімальна кількість насичених жирів — усього 1,5 грама. Жовток не тільки не поступається білку за вмістом білка, а й містить додаткові корисні речовини, яких немає в білку.

Порівняння поживних речовин у яєчному жовтку та білку

Жовток і білок яйця — це пара поживних речовин, які можуть змусити задуматися, перш ніж зважитися розділити їх на частини. Жовток містить майже вдвічі більше кальцію, ніж білок, хоча цієї кількості вистачає лише на 2% добової потреби. Жовток також значно випереджає білок за вмістом заліза, з різницею в 15 разів. До того ж жовтки — це джерело вітамінів групи B, таких як B5 і B12, тоді як у білку цих вітамінів дуже мало. Холін, необхідний для підтримання пам’яті та настрою, становить 25% добової норми в одному жовтку, тоді як білок яйця цим компонентом практично не володіє.

З іншого боку, білок яйця — це чудове джерело рибофлавіну, який допомагає організму засвоювати енергію з їжі та підтримувати здоров’я клітин. У білку також міститься майже втричі більше калію, ніж у жовтку. Обидва компоненти — і жовток, і білок — забезпечують організм усіма дев’ятьма незамінними амінокислотами. Білок містить дещо більше амінокислот, таких як аланін, аспарагінова кислота і глутамінова кислота.

Яйця та холестерин: чи варто побоюватися

І хоча жовток відомий високим вмістом холестерину, варто пам’ятати, що Американська кардіологічна асоціація розрізняє холестерин з їжі та холестерин у крові. Зовсім не обов’язково, що холестерин, який надходить з їжею, безпосередньо впливає на рівень холестерину в організмі. У 2024 році було проведено дослідження, в якому одна група учасників вживала 12 яєць на тиждень, а інша — менш ніж два. Після чотирьох місяців дослідження не було виявлено суттєвих відмінностей у рівнях холестерину між групами.

Це не означає, що якщо у вас високий рівень холестерину, можна вільно їсти яйця в необмежених кількостях. Важливо враховувати не тільки кількість холестерину, а й загальний склад вашого раціону, зокрема насичені жири. Замість того щоб відкидати яєчні жовтки, можна насолоджуватися ними в поєднанні з іншими корисними продуктами, такими як свіжі фрукти та цілозерновий хліб, а не з жирними та калорійними добавками на кшталт сосисок чи соусів.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

Хочете жити довго - нарощуйте мускулатуру: чому потрібні силові тренування
Молодик їхав Чернівцями під час комендантської години із наркотиками в авто
Сьогодні світ спостерігав сонячне затемнення: як це було - пряма трансляція
Тарифи на газ та електроенергію в Україні: що зміниться із квітня
Українські десантники взяли у полон групу росіян на Курщині - відео
"Жодної совісті": Іво Бобул обурився брехнею, яку розповсюджують про нього шахраї
Школярка з Чернівців придбала за наколядовані кошти дрон для ЗСУ - відео
У Чернівцях попрощаються із воїном Василем Зельмановичем

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм