Існують сотні видів хурми. Їсти їх можна свіжими, сушеними або вареними. Хурма також широко використовується у всьому світі в желе, напоях, десертах і спеціях карі. Вона не лише смачна, але й багата на поживні речовини, які можуть принести користь здоров’ю кількома способами. Один із найпопулярніших в Україні видів хурми — це шарон, так званий гібридний сорт.
Про це пише
New Voice
Сорт шарон був створений для задоволення ринкового попиту на хурму, яку можна їсти негайно, і цей сорт пропонує споживачам гнучкість у виборі між твердими та м’якими фруктами, залежно від їхніх уподобань. Вперше хурма під цією маркою була виведена в Ізраїлі. Вони були названі на честь рівнини Шарон, також відомої як Ха-Шарон, 89-кілометрової ділянки землі, розташованої між Середземним морем і Самарськими пагорбами, яка межує з Нахаль-Танінім на півночі і Тель-Авівом на півдні. У цьому регіоні плоди Шарона вирощують у долині річки й продають на внутрішньому ринку та експортують по всьому світу як хурму преміумклас.
Хурма і шарон: у чому відмінність1. Дещо інший смак
Класична хурма має терпкий смак, в той час, як шарон не має такої терпкості. Шарон проходить процес, який називається пакуванням у модифікованій атмосфері (MAP), що робить їх зовсім іншими на смак, ніж хурма. Процес усуває терпкість фруктів, піддаючи їх впливу середовища з низьким вмістом кисню та високим вмістом вуглекислого газу. Процес також сприяє природному дозріванню, роблячи їх готовими до вживання в той момент, коли ви їх купуєте. Таким чином, фрукти сорту Шарон матимуть насичений солодкий смак незалежно від того, чи вони тверді, чи повністю дозріли.
2. Різна формаПорівняно з хурмою, плоди шарон мають більш круглу та приземкувату форму, майже як помідор, який злегка сплющили. Плоди шарона невеликі за розміром, в середньому від 5 до 8 сантиметрів у діаметрі, і мають пухкий, сплюснутий вигляд з плоскою верхньою та нижньою частиною та вигнутим округлим центром. Шкірка гладка, воскоподібна, тонка, блискуча та натягнута, покрита крихкою паперовою чашечкою від зеленого до темно-коричневого кольору. Шкіра також демонструє яскраві відтінки від помаранчевого до темно-помаранчевого з відтінками червоного. Під шкіркою блідо-оранжева м'якота спочатку тверда, щільна, водяниста з хрусткою консистенцією.
3. У сорті шарон більше цукруВ шароні трохи більше цукру. Це відчувається по приємному солодкому смаку. В хурмі є така терпка особливість, яка не всім подобається. Вміст цукру там також великий, але трохи менший ніж в шароні.
Попри те, що смак хурми дещо терпкіший, ніж у шароні й через це багато кому фрукт може не подобатися, вміст цукру там дещо менший. Тому можна стверджувати, що хурма більш корисна для здоров’я, ніж один з її сортів — шарон.
Попри користь хурми, до її вживання також є протипоказання. В першу чергу, їсти її не бажано людям, що страждають закрепами, кишковими спайками, переживають спайковий процес черевної порожнини після операції. Вибирати фрукти потрібні досить стиглі, так вони покращують моторику шлунково-кишкового тракту, адже містять пектин і клітковину, а незрілий плід дає зворотний ефект. Він містить велику кількість дубильних речовин і діє як клей, переварюючи разом частинки їжі. Тому хурма протипоказана людям, які часто стикаються з закрепами або хворіють на геморой. Не можна їсти фрукт при ожирінні та діабеті, особливо при другому типі хвороби. Це пов’язано з наявністю великої кількості фруктових цукрів. Однак невеликою кількістю ягоди себе зрідка можна потішити. Хурма також протипоказана при хворобах нирок і сечового міхура в гострій стадії. Вона сприяє частому сечовипусканню, що створює додаткове навантаження на організм.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуваннямЧитайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
25-11-2024, 17:20
0
528