Штурханці: рецепт простої, але смачної української страви з картоплі

новини / Смачні рецепти
1 549
0

Штурханці - традиційна українська страва з картопляного тіста та сиру. Назву картопляні пиріжки отримали від способу приготування - начинку злегка "заштовхують" в тісто. Зазвичай штурханці подають до столу зі шкварками або вершковим маслом.

Про те, як готувати штурханці з картоплі, розповідає кулінарний YouTube-канал "Кулінарні витівки".



Що треба для штурханців з сиром

Для того, щоб приготувати штурханці з сиром, потрібні такі продукти:

картопля - 400 г
сир - 150 г
яйце - 1 шт.
молоко - 50 мл
масло - 50 г
кріп - 20 г
часник - 1 зубчик
крохмаль - 8 ст. л.
сіль - 2 ч. л.

Як готувати штурханці з сиром

Картоплю для тіста потрібно відварити. Попередньо чистити коренеплоди не потрібно - бульби відварюють в шкірках.

Тим часом готують начинку. Сир потрібно перекласти в миску, до нього слід почистити і натерти часник. Зелень треба промити, обсушити і подрібнити, а потім всипати в миску з сиром.

Інгредієнти для начинки перемішують, злегка розминаючи виделкою. Після цього за бажанням можна додати 1/2 ч. л. солі, але, якщо сир достатньо солоний, це не потрібно.

Відварені картоплини потрібно почистити від шкірки, після чого натерти або перемолоти м'ясорубці. Картоплю для тіста потрібно підсолити 1 ч. л. солі, додавши 5 ст. л. крохмалю.

Влийте в подрібнені картоплини молоко і розбийте яйце. Масло потрібно розтопити до стану рідини і влити до майбутнього тіста. Вимішайте масу, за необхідності додаючи крохмаль.

Сформуйте з картопляного тіста 6-7 невеликих кульок однакового розміру. Щоб сформувати штурханці, в кульках з тіста потрібно зробити невелике заглиблення і покласти приблизно 1 ч. л. начинки.



Щоб заліпити штурханець, спочатку защіпують краї, а потім, покачуючи штурханець в руках, формують циліндр. Готові штурханці потрібно притрусити крохмалем.

Закип'ятіть підсолену воду в великій каструлі й занурте в окріп штурханці. Після спливання, страву проварюють ще протягом 2-3 хвилин.

Тоді, щоб зупинити процес приготування, штурханці радять залити холодною водою. Найкраще штурханці смакують з присмаженим салом або маслом.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Відомій співачці з Буковини зробили операцію: вона лікується вже два місяці
11 035
У центрі Чернівців запропонували збудувати великий готель: хто за цим стоїть
9 201
Сильна магнітна буря накриє вже завтра: на що очікувати метеозалежним людям
7 164
Вчителька з Чернівців дала ШІ оцінити твір учениці: що з цього вийшло
4 241
"Світла пам'ять прекрасним людям": не стало двох учительок школи в Чернівцях
3 971
Нестерпний сморід у Чернівцях не зникає: у мерії розповіли, як вирішують проблему
3 931
"Неньо" був легендою: у Чернівцях помер найстаріший працівник теплокомуненерго
3 716
У Чернівцях активіст, на авто якого впало дерево, виграв суд у зелентресту
2 418
У Чернівцях затримали правоохоронця, який заробляв на ухилянтах і ховався від слідства
1 858
Чому хочуть скасувати безкоштовний заїзд: директор Калинівського ринку пояснив про зміни
1 847