Штурханці: рецепт простої, але смачної української страви з картоплі

новини / Смачні рецепти
1 058
0

Штурханці - традиційна українська страва з картопляного тіста та сиру. Назву картопляні пиріжки отримали від способу приготування - начинку злегка "заштовхують" в тісто. Зазвичай штурханці подають до столу зі шкварками або вершковим маслом.

Про те, як готувати штурханці з картоплі, розповідає кулінарний YouTube-канал "Кулінарні витівки".



Що треба для штурханців з сиром

Для того, щоб приготувати штурханці з сиром, потрібні такі продукти:

картопля - 400 г
сир - 150 г
яйце - 1 шт.
молоко - 50 мл
масло - 50 г
кріп - 20 г
часник - 1 зубчик
крохмаль - 8 ст. л.
сіль - 2 ч. л.

Як готувати штурханці з сиром

Картоплю для тіста потрібно відварити. Попередньо чистити коренеплоди не потрібно - бульби відварюють в шкірках.

Тим часом готують начинку. Сир потрібно перекласти в миску, до нього слід почистити і натерти часник. Зелень треба промити, обсушити і подрібнити, а потім всипати в миску з сиром.

Інгредієнти для начинки перемішують, злегка розминаючи виделкою. Після цього за бажанням можна додати 1/2 ч. л. солі, але, якщо сир достатньо солоний, це не потрібно.

Відварені картоплини потрібно почистити від шкірки, після чого натерти або перемолоти м'ясорубці. Картоплю для тіста потрібно підсолити 1 ч. л. солі, додавши 5 ст. л. крохмалю.

Влийте в подрібнені картоплини молоко і розбийте яйце. Масло потрібно розтопити до стану рідини і влити до майбутнього тіста. Вимішайте масу, за необхідності додаючи крохмаль.

Сформуйте з картопляного тіста 6-7 невеликих кульок однакового розміру. Щоб сформувати штурханці, в кульках з тіста потрібно зробити невелике заглиблення і покласти приблизно 1 ч. л. начинки.



Щоб заліпити штурханець, спочатку защіпують краї, а потім, покачуючи штурханець в руках, формують циліндр. Готові штурханці потрібно притрусити крохмалем.

Закип'ятіть підсолену воду в великій каструлі й занурте в окріп штурханці. Після спливання, страву проварюють ще протягом 2-3 хвилин.

Тоді, щоб зупинити процес приготування, штурханці радять залити холодною водою. Найкраще штурханці смакують з присмаженим салом або маслом.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

13:20
Чернівчан закликають достойно провести загиблого воїна Артура Кузука
13:00
Стало відомо, чи відновиться туризм у Чорнобильській зоні після війни
12:40
Як вибухотехнік з Чернівців проводив розміновував Харківщину
12:20
Що буде, якщо їсти банани щодня: несподівані переваги
11:58
Епідеміолог пояснив, чому школам на Буковині рекомендують перейти на дистанційне навчання
11:40
Трамп заявив, що не полетить у Москву 9 травня
11:18
Проводили технічні роботи: на Буковині горів один із обʼєктів критичної інфраструктури
10:59
Дієтологи назвали чотири продукти, якими можна заспокоїти нерви
10:41
Україну накриє аномальна весна: що прогнозують синоптики
10:15
У Чернівцях «Mercedes» в'їхав у тролейбус: у ДТП загинув 21-річний чоловік
10:00
У Чернівцях в історичних будівлях пропонують реставрувати балкони
ексклюзив
09:38
Перевірте документи: кому від 1 березня можуть анулювати декларації із сімейними лікарями
09:15
Патрульна поліція хоче відмовиться від терміналів для оплати штрафів: пілотний проект працює на Буковині
08:52
США тиснуть на Київ щодо угоди про корисні копалини, погрожуючи відключити Starlink — Reuters
08:31
У Чернівцях успішні спортсмени будуть отримувати стипендії
08:10
Вночі Україну атакували 162 безпілотниками: які наслідки
07:49
Народження трійні та перекриття вулиці через ремонт: головні новини 21 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 22 лютого не буде світла
07:18
22 лютого: кого потрібно пом'янути в цю батьківську суботу
07:00
Погода на Буковині 22 лютого
02:00
Коли сіяти капусту на розсаду у 2025 році: буде рости краще, ніж торік
01:45
Наліт з крана зникне за 1 хвилину: до чого тут звичайний кетчуп
01:30
Пийте цей сік щодня, щоб забути про високий цукор та старість. Він є у кожному магазині
01:15
Найкраща редиска для України: 6 сортів, які гарантовано дадуть багатий урожай
01:00
Яровизація картоплі: коли її робити, щоб отримати здоровий врожай
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм