RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Часто можна почути, що сіль та цукор – це біла смерть. Однак це спеції, без яких важко уявити своє життя. Ми додаємо їх до різних домашніх страв та випічки, вони присутні у продуктах, готових до вживання.

Як надмірна кількість цукру та солі шкодить організму, чи справді потрібно відмовлятися від цих спецій, розповіла сімейна лікарка, терапевтка Сагайдак Іванна Миколаївна.





Користь і шкода солі

Сіль – це одна з найпоширеніших приправ, яка на 60% складається із хлоридів і на 40% із натрію. Натрій зокрема потрібен нашому організму для підтримки водно-сольового балансу – ми постійно отримуємо та втрачаємо воду. Нормальний рівень гідратації забезпечує електропровідність – надсилання і отримання нервових імпульсів. Також натрій запобігає виникненню судом під час тренування, тобто регулює роботу м’язів.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати не більше 2000 мг солі щодня. Це 5 г, або орієнтовно одна неповна чайна ложка. Але насправді людині вистачить і 500 мг солі. Адже натрій міститься в необроблених фруктах, овочах, горіхах, зелені. Наприклад, у 100 г вареної картоплі – 4-5 мг натрію, у 100 г помідорів – 11 мг натрію (вага одного помідора може складати 80-150 г).

В оброблених, готових до вживання продуктах маємо в десятки разів більше доданої солі. У 100 г ковбаси – близько 816 мг натрію, у 100 г сиру "Гауда" – 819 мг натрію, у 100 г хліба цільного пшеничного – 455 мг натрію. Тобто на кілька бутербродів із ковбасою і сиром під час обіднього перекусу може припасти половина рекомендованої норми солі.

Найпопулярнішими джерелами натрію є бутерброди, піца, в’ялене м’ясо, сирно-ковбасна нарізка, чипси, сухарики, кренделі, попкорн. Надлишок солі може призвести до розвитку гіпертонії, хвороби нирок, раку шлунка. Спричинити втрату кісткової маси (остеопороз).

У помірній кількості сіль не шкідлива, а навіть корисна. Зле, коли є перегини в той чи інший бік – надлишок або дефіцит.

Користь і шкода цукру

Йогурти, гранола, печиво, тістечка, хліб, в’ялене м’ясо, кетчуп, соки, лимонади, алкоголь – усі ці продукти та напої містять цукор у тій чи тій кількості. Інколи в ресторанах цукор додають навіть до таких страв як борщ, соус для бургерів, гарячі салати. Таким чином сучасна людина щодня споживає в десятки разів більше доданого цукру, ніж мала би. Статистика каже, що в середньому від 17 до 24 чайних ложок. У довготривалій перспективі це призводить до ожиріння, розвитку серцево-судинних захворювань, жирової дистрофії печінки, посилення запалення. Це своєю чергою підвищує ризик інсульту та інфаркту.

Якщо із сіллю все більш-менш зрозуміло – можна споживати 5 г на день, то із цукром ситуація складніша. Американська кардіологічна асоціація вважає, що для жінок норма становить 6 ч. л. на день, а для чоловіків – 9 ч. л. У пакетованих соках об’ємом 250 мл може міститися близько 6-8 ч. л. доданого цукру. У стандартній банці коли – 5-6 ложок, тобто фактично добова норма для жінок.

Але річ у тому, що доданий цукор не є необхідністю для організму. Людині достатньо цукру, який міститься у фруктах, сухофруктах, овочах, ягодах, меді, чорному шоколаді з високим вмістом какао.

Повністю відмовитися від доданого цукру в сучасному світі неможливо, проте можна навчитися ним не зловживати. Спробуйте почати з малого: замість двох ложок цукру до кави – одна, замість солодкого тістечка – яблуко або трохи сухофруктів.

Зменшуючи кількість солі та цукру, ви піклуватиметеся про судини, печінку, нирки, шлунок, імунну систему. Але, звісно, не забувайте про щорічний профілактичний візит до сімейного лікаря, щоб вчасно виявити і пролікувати наявні порушення чи хвороби.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
26-05-2024, 15:00
Коментарів 1 Переглядів 1 014

Теги -
Hаписав: yura, Коментарів: 167, Новин: 0, 26 травня 2024 19:05
В новині:
ШКОДИТЬ кип'ячена вода здоров'ю, а значить ШКОДИТЬ і варена картопля про яку написано у цій статті, навіть найякісніша кип'ячена вода ШКОДИТЬ навіть джерельна кип'ячена ШКОДИТЬ, тобто не водопроводна вода, якою у туалеті зливають, ШКОДЯТЬ і чаї, А НАБАГАТО БІЛЬШЕ ШКОДЯТЬ Здоров'ю кип'ячені жири у варених супах та борщах, бо вони набагато швидше засмічують лімфатичну, тобто очисну систему організму

Між можна вживати і необхідно вживати величезна різниця - мова про добові норми розглядуваних продуктів, які у назві цієї статті названі популярними спеціями - це вже недопустима прихована реклама, бо у статті НЕ вказано чітко скільки необхідно вживати і головне, у цій статті не сказано, чи треба взагалі вживати їх у вигляді спецій - а це дуже погано, бо у статті вище одночасно зазначається про користь ( пользу російською ) для здоров'я цих спецій

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Значущою подією відкриття стала прем’єра фільму "Мертві не завдають болю", режисером якого виступив відомий американський актор Вігго Мортенсен


Від саміту миру до реального миру, ще дуже далеко. Блог Ярослава Волощука
Ось і завершилась подія, про яку так багато і пафосно говорили останніх пів-року.
«Села наче вимерли». Блог Анни Семьонової
Минулого тижня їхала на рідну Кельменеччину. Цей край завжди славився родючими садами та працьовитими людьми, які ці сади обробляють. Та цієї поїздки я жахнулася…
ВІДЕО Переглянути все відео

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.
[/center][/center]

Розвиток охоронної компанії "ТИГР": про важливість професійного розвитку співробітників, інвестиції в сучасні технології та нашу місію – забезпечити найвищий рівень безпеки для кожного клієнта.