Сіль і цукор: лікарка розповіла про користь і шкоду популярних спецій

новини / Здоров'я
1 486
0


Часто можна почути, що сіль та цукор – це біла смерть. Однак це спеції, без яких важко уявити своє життя. Ми додаємо їх до різних домашніх страв та випічки, вони присутні у продуктах, готових до вживання.

Як надмірна кількість цукру та солі шкодить організму, чи справді потрібно відмовлятися від цих спецій, розповіла сімейна лікарка, терапевтка Сагайдак Іванна Миколаївна.





Користь і шкода солі

Сіль – це одна з найпоширеніших приправ, яка на 60% складається із хлоридів і на 40% із натрію. Натрій зокрема потрібен нашому організму для підтримки водно-сольового балансу – ми постійно отримуємо та втрачаємо воду. Нормальний рівень гідратації забезпечує електропровідність – надсилання і отримання нервових імпульсів. Також натрій запобігає виникненню судом під час тренування, тобто регулює роботу м’язів.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати не більше 2000 мг солі щодня. Це 5 г, або орієнтовно одна неповна чайна ложка. Але насправді людині вистачить і 500 мг солі. Адже натрій міститься в необроблених фруктах, овочах, горіхах, зелені. Наприклад, у 100 г вареної картоплі – 4-5 мг натрію, у 100 г помідорів – 11 мг натрію (вага одного помідора може складати 80-150 г).

В оброблених, готових до вживання продуктах маємо в десятки разів більше доданої солі. У 100 г ковбаси – близько 816 мг натрію, у 100 г сиру "Гауда" – 819 мг натрію, у 100 г хліба цільного пшеничного – 455 мг натрію. Тобто на кілька бутербродів із ковбасою і сиром під час обіднього перекусу може припасти половина рекомендованої норми солі.

Найпопулярнішими джерелами натрію є бутерброди, піца, в’ялене м’ясо, сирно-ковбасна нарізка, чипси, сухарики, кренделі, попкорн. Надлишок солі може призвести до розвитку гіпертонії, хвороби нирок, раку шлунка. Спричинити втрату кісткової маси (остеопороз).

У помірній кількості сіль не шкідлива, а навіть корисна. Зле, коли є перегини в той чи інший бік – надлишок або дефіцит.

Користь і шкода цукру

Йогурти, гранола, печиво, тістечка, хліб, в’ялене м’ясо, кетчуп, соки, лимонади, алкоголь – усі ці продукти та напої містять цукор у тій чи тій кількості. Інколи в ресторанах цукор додають навіть до таких страв як борщ, соус для бургерів, гарячі салати. Таким чином сучасна людина щодня споживає в десятки разів більше доданого цукру, ніж мала би. Статистика каже, що в середньому від 17 до 24 чайних ложок. У довготривалій перспективі це призводить до ожиріння, розвитку серцево-судинних захворювань, жирової дистрофії печінки, посилення запалення. Це своєю чергою підвищує ризик інсульту та інфаркту.

Якщо із сіллю все більш-менш зрозуміло – можна споживати 5 г на день, то із цукром ситуація складніша. Американська кардіологічна асоціація вважає, що для жінок норма становить 6 ч. л. на день, а для чоловіків – 9 ч. л. У пакетованих соках об’ємом 250 мл може міститися близько 6-8 ч. л. доданого цукру. У стандартній банці коли – 5-6 ложок, тобто фактично добова норма для жінок.

Але річ у тому, що доданий цукор не є необхідністю для організму. Людині достатньо цукру, який міститься у фруктах, сухофруктах, овочах, ягодах, меді, чорному шоколаді з високим вмістом какао.

Повністю відмовитися від доданого цукру в сучасному світі неможливо, проте можна навчитися ним не зловживати. Спробуйте почати з малого: замість двох ложок цукру до кави – одна, замість солодкого тістечка – яблуко або трохи сухофруктів.

Зменшуючи кількість солі та цукру, ви піклуватиметеся про судини, печінку, нирки, шлунок, імунну систему. Але, звісно, не забувайте про щорічний профілактичний візит до сімейного лікаря, щоб вчасно виявити і пролікувати наявні порушення чи хвороби.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:59
Трамп не вважає участь Зеленського в переговорах про мир «дуже важливою»
23:40
У Чернівецькій громаді планують закрити Коровійське сміттєзвалище
23:20
Кому зі знаків зодіаку пощастить вихідними, 22-23 лютого
23:00
У центрі Чернівців облаштують ще дві платні парковки
22:40
Магнітні бурі: прогноз на ці вихідні, 22–23 лютого
22:23
У якій країні ЄС можна оперативно отримати громадянство
22:00
У Чернівцях відремонтують ще один міжбудинковий проїзд
21:38
Гороскоп на 22 лютого для всіх знаків зодіаку
21:20
Медик розповів, що спричиняє 80% випадків інсульту
20:58
Найпопулярніші паролі, які можна зламати за секунди: перевірте, чи є ваш у списку
20:37
Поліцейські попереджають про шахрайство: буковинці втрачають тисячі гривень
20:18
Активізуються інформаційні диверсії: СБУ зробило важливе попередження
19:59
У Чернівцях померла відома рестораторка
19:41
Вдарив відром в обличчя: у Чернівцях побилися водійка та працівник мийки
19:20
Від музичного вечора до вистав для дітей: куди піти на вихідних у Чернівцях - дайджест
19:00
Модернізація пункту пропуску «Порубне»: на якій стадії роботи
18:40
На Буковині податківці створили Консультаційний центр: допомагають розібратися із заблокованими податковими накладними
18:19
У перинатальному центрі Чернівців жінка народила трійню
18:18
Чи дійсно якість телевізорів Xiaomi відповідає їх ціні?*
реклама
17:58
Не "батон" і не "суп": як правильно називати популярні страви українською
17:41
Освіта, промисловість: де в Україні найбільше бракує працівників
17:19
Росіяни продовжують тиснути під Покровськом: Генштаб розповів про ситуацію на фронті
16:59
Чернівецька ОВА рекомендує закладам освіти піти на карантин на 10 днів
16:45
Вчені розповіли, як худнути без дієт: потрібно дотримуватися п’яти правил
16:36
На Буковині попрощалися із захисником Дмитром Олійником
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм