Яйця - досить корисний і поживний продукт для організму завдяки високому вмісту білка. Та найпростіші страви на сніданок чи вечерю - наприклад, омлет чи зварені яйця - можуть набриднути. Проте урізноманітнити страву можна навіть методом приготування.
Про те, що приготувати з яєць, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Скрембл
Якщо ви втомилися від яєчні, приготуйте скрембл - це подібна до омлету страва, яку хтось називає "яєчня-бовтанка" через метод приготування. Додавати в скрембл вершки необов'язково, проте цей інгредієнт пом'якшує смак.
Щоб приготувати скрембл, потрібні:яйця (великі) - 2 шт.;
вершки - 6 ст. л.;
вершкове масло - до смаку;
сіль - до смаку.
Як готувати скремблЗлегка збийте яйця, вершки та сіль в мисці, до однорідності суміші.
Розігрійте невелику пательню, потім покладіть шматочок вершкового масла і дайте йому розтопитися. Не дозволяйте вершковому маслу підрум'янитися, інакше воно знебарвить яйця.
Влийте яєчну суміш і дайте їй постояти, не перемішуючи, 20 секунд - а після цього перемішайте дерев'яною ложкою. Дати страві посмажитися ще 10 секунд, потім перемішайте і знову зачекайте.
Повторіть цей крок до того часу, поки яйця не схопляться - тоді можна зачекати охолодження та їсти скрембл.
Яйця-пашот на тостах з авокадо та фетою
Таке поєднання вершкового авокадо, солоної фети, гострого перцю чилі, доповнене рідким яйцем-пашот, прикрасить ранок. Для цього сніданку потрібно:
яйця (великі) - 2 шт.;
білий винний оцет - 2 ст. л.;
авокадо - 1 шт.;
фета - 50 г;
лимонний сік - з 1/2 лимона;
чилі - 0,5-1 ч. л.;
хліб - 2 шматочки.
Як готувати яйця-пашот з авокадо і фетою
Наповніть велику каструлю водою, додайте оцет і доведіть до сильного кипіння на великому вогні. Після закипання трохи зменште вогонь, а потім ложкою закрутіть воду у вир. Розбийте обидва яйця до каструлі і варіть декілька хвилин.
У невеликій мисці розімніть м'яку частину авокадо та фету, додавши чилі та лимонний сік. А хліб підсмажте на пательні - по декілька хвилин з кожного боку.
Викладіть на тост авокадо і фету, а зверху покладіть яйце-пашот.
Запечені яйця з беконом і шпинатом
Для цієї страви в екзотичному стилі для пізнього сніданку або вечері потрібні такі інгредієнти:
олія - 1 ст. л.;
цибуля (середня) - 1 шт.;
часник - 1 зубчик;
зелений перець чилі - 1 шт.;
помідори - 400 г;
смажений консервований перець - 100 г;
шинка - 180 г;
шпинат Бебі - 50 г;
яйця (середні) - 2 шт.;
каєнський перець - щіпка;
хліб - для подачі.
Як запекти яйця з беконом і шпинатом
Очистьте та подрібніть цибулю і перець чилі, часник очистьте і розчавіть. Помідори помийте і наріжте на невеликі шматочки довільної форми.
Злийте з консервованого перцю воду, дрібне наріжте овоч. Розігрійте духовку до 180 градусів. В цей час розігрійте олію на пательні. Додайте цибулю і готуйте 6 хвилин до розм'якшення. Після цього додайте часник і перець чилі та смажте ще пару хвилин.
Додайте помідори та 100 мл води, добре посоліть та перемішайте. Доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин, поки соус не почне загусати. Додайте шпинат та перемішайте соус.
Добре приправте перцем нарізану шинку. Перелийте соус до форми, зробіть 2 заглиблення і розбийте в них яйця.
Додайте дрібку каєнського перцю і шинку. Поставте страву в духовку і запікайте 10 хвилин, поки білки яєць не схопляться. Подавати відразу з хлібом.
Яйця карі з капустою так картоплею
Для того, щоб приготувати цю незвичну духмяну страву з кольорової капусти, треба такі продукти:
олія - 3 ст. л.;
цибуля (велика) - 1 шт.;
перець чилі - 1 шт.;
картопля (велика) - 2 шт.;
імбир - шматочок розміром 4-5 см;
паста карі - 2 ст. л.;
капуста цвітна (середня) - 1 шт.;
кокосове молоко - 400 мл;
яйця - 6 шт.;
підсмажений мигдаль (за бажанням) - 2 ст. л.;
коріандр свіжий - 50 г;
сіль - до смаку;
часник - 4 зубчики.
Як готувати капусту карі з яйцем і картоплеюОчистьте та подрібніть цибулю і перець, помийте і розділіть на суцвіття капусту. Картоплю помийте, очистьте та наріжте на великі шматки, а яйця зваріть круто.
Очистьте і подрібніть часник та імбир, а коріандр помийте і наріжте. Розігрійте велику глибоку пательню на повільному вогні. Додайте олію, всипте цибулю і смажте на середньому вогні 8-10 хвилин, періодично помішуючи, поки вона не розм'якне і не почне золотитися.
Додайте перець чилі, часник та імбир до цибулевої суміші та обсмажуйте 2 хвилини. Трохи збільште вогонь, додайте картоплю і готуйте 3-4 хвилини, часто помішуючи, поки вона не стане м'якою. Додайте пасту карі, перемішайте, вкиньте капусту і смажте ще 1 хвилину.
Влийте кокосове молоко в каструлю, ретельно перемішайте, посоліть і доведіть суміш до кипіння. Накрийте пательню кришкою і зменште вогонь. Варіть карі 20-25 хвилин, часто помішуючи, поки соус трохи не загусне, а овочі не стануть м'якими.
Яйця наполовину занурте в соус жовтками догори, накрийте кришкою пательню і тушкуйте на повільному вогні ще 1-2 хвилини. Подавати, посипавши підсмаженим мигдалем (за бажанням) та коріандром.
Салат з яйцем, квасолею та беконом
Ситний салат, не надто калорійний, але достатньо м'ясний, щоб стати поживним перекусом для всієї родини. Для цього салату потрібні:
чіабата - 1 невеликий батон,
бекон - 180-200 г;
олія - 4 ст. л.;
яйця - 4 шт.;
стручкова квасоля заморожена - 100 г;
салат ромен - 1 невелика капустина;
цибуля (маленька) - 3 шт.;
білий винний оцей - 1 ст. л.;
гірчиця - 1 ч. л.
Як готувати салат з яйцем і беконом
Розігрійте духовку до 180 градусів, наріжте на невеликі шматки та викладіть на деко чіабату з беконом, збризніть олією (1 ст. л.). Випікайте 15 хвилин, перевертаючи на половині процесу, поки хліб не стане золотистим і хрустким, а бекон не прожариться.
Яйця варіть 6 хвилин з моменту закипання води. За 3 хвилини до готовності додайте квасолю. Потім злийте воду, очистьте яйця та розріжте їх на чверті.
Помийте салат, очистьте та подрібніть цибулю. Порвіть листя салату у велику миску, додайте зелену цибулю, квасолю та чіабату.
Змішайте в окремій мисці інгредієнти для заправки - оцет, гірчицю та решту олії, приправте салат. Зверху викладіть яйця та бекон і подавайте до столу.
Яєчний кремовий десерт
Для приготування такого ніжного кремового десерту потрібні наступні інгредієнти:
яйця - 4 шт.;
ванільний порошок - 1 ч. л.;
цукрова пудра - 60 г;
молоко (бажано незбиране) - 215 мл;
вершки - 215 мл;
мускатний горіх - дрібка.
Як готувати кремовий десерт з яйцем
Розігрійте духовку до 150 градусів. Розбийте до миски 3 яйця, з останнього використайте лише жовток.
Додайте мускатний горіх, ванільний порошок і цукор, і дерев'яною ложкою збийте суміш до однорідної маси. Додайте молоко і вершки, перемішайте, та перелийте в невелику форму.
Наповніть більшу форму для запікання водою наполовину, всередину помістіть меншу форму. Вода має доходити приблизно на три чверті до країв формочки.
Випікайте 45-50 хвилин або до зарум'янювання. Десерт можна подавати теплим або поставити на ніч у холодильник.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
24-05-2024, 01:45
0
11 547