Мед - це натуральний підсолоджувач, що володіє такими корисними властивостями, як полегшення кашлю і лікування сезонних алергій.
Попри те, що мед справді корисний для здоров'я, але він є натуральним цукром, тому важливо вживати його в міру.
Видання
Deseret News назвало п'ять корисних властивостей меду та різницю між сирим і пастеризованим медом.
Сирий і пастеризований медСирий мед не нагрівають, тому в ньому зберігається більше поживних речовин, таких як антиоксиданти і вітаміни, які забезпечують меду більше користі для здоров'я.
"Сирий мед надходить прямо зі стільників. Пасічник зазвичай просто фільтрує мед, щоб видалити дрібні частинки, включно з пилком, бджолиним воском і частинами мертвих бджіл", - йдеться в повідомленні.
Коли мед пастеризують, його нагрівають приблизно до 160 градусів. Цей процес надає меду прозорішого і гладкішого вигляду, збільшує термін зберігання і змушує його повільніше кристалізуватися, повідомляє Verywell Health. Під час пастеризації під впливом тепла втрачаються деякі натуральні поживні речовини, що містяться в меді. Обидва види меду корисні, але сирий мед має більшу користь.
Протизапальні та антиоксидантні властивостіМед багатий поживними речовинами, включно з антиоксидантами, поліфенолами, магнієм, калієм і протизапальними властивостями.
"Крім використання як натурального підсолоджувача, мед застосовується як протизапальний, антиоксидантний і антибактеріальний засіб. Люди зазвичай використовують мед перорально для лікування кашлю і місцево для лікування опіків і загоєння ран", - йдеться в статті клініки Майо.
Завдяки тому, що мед є природним джерелом антиоксидантів, в огляді видання Pharmacognosy Research йдеться про те, що регулярне вживання меду може бути корисним для здоров'я серцево-судинної, дихальної, шлунково-кишкової та нервової систем.
Допомагає загоювати рани та опікиМед можна використовувати для місцевого лікування порізів і ран. У науковому огляді, опублікованому у виданні Pharmacognosy Research, йдеться про те, що мед корисний для загоєння ран, оскільки має протизапальні, антибактеріальні та антиоксидантні властивості.
"Мед використовували для загоєння ран протягом століть, а деякі види меду, наприклад медичний, показали свій потенціал у лікуванні ран завдяки своїм протимікробним властивостям і сприяють загоєнню", - розповіла AARP Джордан Хілл, провідний дипломований дієтолог компанії Top Nutrition Coaching.
Дослідження показало, що мед загоює опіки часткової товщини приблизно на чотири-п'ять днів швидше, ніж звичайні пов'язки. Вчені зазначили, що мед також ефективний під час загоєння ран, інфікованих після операції.
Може поліпшити здоров'я серцяВ огляді, опублікованому в Міжнародному журналі екологічних досліджень і громадської охорони здоров'я, повідомляється, що регулярне вживання меду може знизити кров'яний тиск, регулювати серцебиття, підвищити рівень жирів і запобігти загибелі здорових клітин.
Дослідження з журналу Clinical and Experimental Hypertension показало, що легке або помірне споживання меду пов'язане з більш низьким ризиком високого кров'яного тиску.
Крім того, мед містить протизапальні та антиоксидантні сполуки, які захищають від атеросклерозу, згідно з дослідженням у журналі Nutrients and Atherosclerosis.
Допомагає полегшити кашельМед протягом багатьох століть використовували як засіб від кашлю. Сучасні дослідження показують, що мед може бути настільки ж ефективним засобом, як і безрецептурні препарати. Невелике дослідження показало, що у дітей з неспецифічним гострим кашлем, які пили суміш молока і меду польових квітів, спостерігалося таке ж поліпшення симптомів, як і в тих, хто приймав препарати.
"Пиття чаю або теплої лимонної води з медом - перевірений часом спосіб заспокоїти хворе горло. Але і сам по собі мед може бути ефективним засобом для придушення кашлю", - йдеться в статті клініки Майо.
Може поліпшити стан у разі сезонної алергіїВживання в їжу місцевого сирого меду може поліпшити стан у разі сезонної алергії. Бджоли харчуються нектаром і збирають пилок з місцевої рослинності, частина якого потрапляє в мед. Якщо вживати цей пилок у невеликих дозах, організм може виробити толерантність, і алергія мине.
Дослідження, проведене в журналі Annals of Saudi Medicine, показало, що дорослі, які щодня їли місцевий мед на додачу до приймання ліків від алергії, мали менше симптомів алергії, ніж ті, хто приймав тільки ліки проти алергії.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
14-05-2024, 20:59
0
2 005