* На правах реклами
Алергія – особливий стан організму, що розвивається при повторних впливах речовини-алергену на раніше сенсибілізований ним організм. Алергія проявляється у вигляді реакцій гіперчутливості уповільненого та негайного типу. Інакше кажучи, алергія – це ненормально підвищена реакція імунітету організму на алергенні подразники.
Як виникає алергічна реакція?
Цей механізм можна розділити на дві фази – сенсибілізація та алергізація. Алерген потрапляє в організм людини. В результаті він розпізнається і запам'ятовується клітинами імунної системи. У крові утворюються антитіла проти цього алергену.
Кожен наступний контакт з алергеном може стимулювати імунну систему. Таким чином, ми маємо справу з фазою алергії. Алерген сам по собі не є великою загрозою для нашого організму, але імунна система до нього гіперчутлива. Через це виникає алергічна реакція. Залежно від сприйнятливості організму і типу алергену ця реакція може бути різною за характером і вираженістю. Чому виникає алергічна реакція? Її метою є усунення алергену за допомогою клітин імунної системи. Виникнення алергічної реакції супроводжується різними симптомами. Для того щоб надати першу допомогу, потрібно знати форму алергії.
Форми алергії
Існують наступні форми перебігу алергії:
- респіраторна алергія;
- алергія дихальних шляхів;
- алергічний кон’юнктивіт;
- алергічні дерматози;
- алергічна ентеропатія;
- анафілактичний шок.
Алергологічна діагностика
Помітивши симптоми алергічних реакцій, потрібно звернутися до лікаря. Він призначить відповідну діагностику для визначення фактора, що викликає реакцію. Найчастіше проводять шкірні проби, тести на контактну алергію або тести на специфічні антитіла IgE в крові. Однак, якщо результати суперечливі або сумнівні, можна застосувати провокаційні тести, тобто дати пацієнту невелику кількість речовини, яка повинна викликати алергічну реакцію. Потім лікар призначить необхідне і правильне лікування.
Література
1. Мінухін, В. В. (2011). Алергія та інші види імунних реакцій. Нова Книга.
2. Семко, Т. В., & Іваніщева, О. А. (2020). Харчова алергія. Новації в технології та обладнанні готельно-ресторанних, харчових і, 217.
3. Гришило, П. В. (2016). Види алерген-специфічної імунотерапії, показання до призначення, ефективність при бронхіальній астмі та інших алергічних захворюваннях. Астма та алергія, (1), 62-65.
ПЕРЕД ВЖИВАННЯМ БУДЬ-ЯКИХ ПРЕПАРАТІВ ОБОВ’ЯЗКОВО ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЯ З ЛІКАРЕМ.
