* На правах реклами
Після великих свят – Різдва, Нового року, Великодня, дня народження – зазвичай залишається багато готової їжі та продуктів зі святкового столу. Як же їх довший час зберегти у холодильнику, щоб вони не зіпсувалися? З цим питанням слід розібратися, адже щоразу після великих свят читаємо у новинах про часті випадки отруєнь.
Правило перше – правильно вибираємо холодильник за корисним об’ємом
Якщо лише облаштовуєте житло, в якому згодом будете проводити свята та зустрічати гостей, треба правильно вибрати
холодильник, щоб він відповідав кількості мешканців та вашим потребам. Зазвичай холодильник вибирають за простим правилом: 120 літрів на одну людину та +60 літрів на кожного наступного члена сім’ї. Втім, якщо маєте купу родичів, особливо на селі, які передають вам багато продуктів і м’яса, краще відразу вибирати місткий агрегат. Сайд-бай-Сайд або Френч Дор холодильники, розраховані на 500-700 літрів корисного об’єму будуть ідеальним варіантом.
Варто звертати увагу й на інші характеристики:
- бренд – давно відомо, що кращі холодильники виробляють Samsung, LG, Bosch, Indesit, Liebherr. З дешевших варіантів можна розглянути холодильники виробництва Beko, Candy, Ardesto, Gorenje, Snaige;
- тип охолодження – No Frost не потребує розморозки. Можна також купувати холодильники з крапельною системою. MultiAirFlow забезпечує рівномірне обдування холодним повітрям. Статична система використовується в недорогих холодильниках, які регулярно треба розморожувати;
- клас енергоспоживання – A+++ допоможе значно заощадити кошти, оскільки є найбільш економним варіантом.
Звісно, вибирати холодильник слід і під інтер’єр вашого будинку. Вбудовані моделі зазвичай мають менший корисний об’єм до 300 літрів. Окремо стоячі доступні в ширшому асортименті за всіма параметрами.
Поради з тривалого зберігання готової їжі у холодильнику
Якщо ж у вас вже є на кухні сучасний та місткий холодильник, наступні рекомендації допоможуть довше зберігати їжу та страви, що лишилися зі святкового столу.
На верхніх полицях підтримується стабільна температура від одного до чотирьох градусів. Саме сюди експерти радять ставити продукти, які не треба готувати. Вчорашні салати, м’ясні страви, пельмені, вареники, борщ тощо. Але намагайтесь зберігати їх у щільно закритих пластикових контейнерах. Це запорука того, що на їжу не потраплять бактерії, і вони довше матимуть свіжий смак та вигляд.
Якщо ж їжі залишилося дійсно багато, її можна помістити в морозилку. В такому разі добре себе зарекомендувала функція швидкого заморожування. Продукт швидко замерзає, не втрачаючи своїх смакових властивостей. Додамо, що деякі господині часто готують різноманітні страви та кладуть їх у морозилку, щоб потім потроху діставати та розморожувати у мікрохвильовці.
Варто прислухатись і до таких порад:
- дотримуйтесь чистоти у холодильнику;
- різні продукти зберігайте окремо;
- якщо немає харчових контейнерів, слід використовувати плівку або целофанові пакети;
- в жодному разі не ставте в холодильник гарячі або теплі продукти – тримайте їх принаймні дві години, щоб вони застигли;
- за можливості м’ясо, домашні ковбаси, сало та інші готові до вживання страви треба поділити на порції чи порізати на шматки, які зручніше діставати поодинці, оскільки багаторазове заморожування та розморожування продуктів може призвести до їхнього псування.
Якщо виконувати ці прості поради, ви зможете на довший час зберегти смачні страви, що лишилися зі святкового столу.
14-05-2024, 10:45
0
950