Які морепродукти найкорисніші: вчені назвали топ-15

новини / Здоров'я
3 323
0

Морепродукти багаті такими поживними речовинами, як білок, B12, залізо, селен, цинк і вітамін D, яких, як правило, не вистачає в раціоні людини. Морепродукти також є основним дієтичним джерелом омега-3 жирів - ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК) і докозагексаєнової кислоти (ДГК).

Видання Health пише, що ЕПК і ДГК чинять потужну протизапальну дію на організм і допомагають запобігти пошкодженню клітин, яке в іншому разі може призвести до хвороби. Дослідження також показують, що регулярне вживання морепродуктів може знизити ризик розвитку таких захворювань, як рак товстої кишки і хвороби серця.



Сардини
Ці крихітні рибки насичені такими поживними речовинами, як білок, залізо, вітамін Е, селен, В12 і кальцій. Вони також є чудовим джерелом протизапальних омега-3 жирів EPA і DHA. У сардинах настільки багато омега-3, що дослідники припускають, що вживання в їжу більшої кількості сардин може знизити потребу в омега-3 добавках.

Крім омега-3, сардини містять інші кардіопротекторні поживні речовини, як-от кальцій, магній, калій і амінокислоти, як-от таурин і аргінін.

Скумбрія
Скумбрія містить такі поживні речовини, як B12 і селен, причому в 3-унцієвій порції міститься 675% і 78% цих поживних речовин відповідно. В12 необхідний для виробництва еритроцитів, неврологічної функції, метаболізму і синтезу ДНК, а селен відіграє важливу роль в імунній і тиреоїдній функціях і виступає як потужний антиоксидант в організмі.

Скумбрія також є гарним джерелом магнію, який потрібен для таких важливих процесів, як робота нервів, синтез ДНК, регулювання рівня цукру в крові та кров'яного тиску, реакція на стрес і здоров'я кісток. Одна порція, зазначена вище, забезпечує 20% добової потреби в магнії.

Оселедець
Оселедець, як і сардини та скумбрія, багатий на омега-3. Крім омега-3, оселедець, як показують дослідження, багатий на вітамін Е, вітамін D і B12, а також на такі мінерали, як селен, йод, кальцій і залізо.

Молюски
Молюски містять мало ртуті та багато необхідних вітамінів і мінералів, таких як B12. Порція варених молюсків у 3 унції покриває понад 3 000 % денної потреби у вітаміні B12, що робить їх чудовим джерелом цього найважливішого вітаміну. Молюски також багаті такими мінералами, як цинк і селен, які необхідні для імунної функції.

Форель
Форель - жирна риба, що містить омега-3 жирні кислоти і жиророзчинні вітаміни, такі як вітамін D, який сприяє засвоєнню кальцію, необхідного для підтримки здоров'я кісток. Він також регулює запальні процеси в організмі, підтримує імунітет і відіграє безліч інших найважливіших ролей в організмі.

3-унцієва порція вареної форелі містить 645 міжнародних одиниць (МО) вітаміну D, або 81% від вашої добової потреби, що робить її чудовим вибором для людей, які шукають природні способи підвищити рівень вітаміну D. Крім вітаміну D, форель містить велику кількість білка, цинку, селену і B12.

Устриці
Устриці містять безліч поживних речовин, включно з білком, омега-3 жирами, B12, селеном, цинком і міддю. 100-грамова порція устриць покриває понад 100% добової потреби в B12, цинку і міді та понад 50% потреби в селені. Вони також багаті на залізо, що робить їх гарним вибором для людей із підвищеними потребами в залізі, наприклад, тих, хто страждає на залізодефіцитну анемію.

В устрицях мало калорій, але багато білка. Порція устриць вагою 3 унції містить лише 126 калорій, але при цьому в ній майже 22 грами білка.

Лосось
Лосось - чудове джерело поживних речовин: у 154-грамовій порції дикого лосося міститься 21%, 85%, 131%, 196% і DV калію, B6, селену і B12, відповідно. У тій же порції міститься 39 грамів білка, що робить її особливо ситною серед морепродуктів.

Крім вітамінів, мінералів і білка, лосось містить велику кількість омега-3 жирів DHA і EPA, а також потужний антиоксидант астаксантин - це каротиноїдний пігмент, який надає лососеві червонуватого кольору. Астаксантин має клітинно-захисні властивості, тому вживання продуктів, багатих на астаксантин, може захистити від зниження когнітивних здібностей, і допомогти підтримати загальний стан здоров'я.

Креветки
Як і лосось, рожевий колір креветок зумовлений високим вмістом у них астаксантину. Дослідження показують, що антиоксидантна активність астаксантину в 500 разів вища, ніж у вітаміну Е і β-каротину. Креветки також містять такі необхідні поживні речовини, як B12, селен, цинк і білок.

Крабове м'ясо
Крабове м'ясо багате на такі поживні речовини, як вітаміни групи В, селен і цинк. Порція з 3 унцій вареного краба покриває 29% добової потреби в цинку, який потрібен для таких процесів, як імунна функція, синтез білка і ДНК, а також поділ клітин. Краб також є гарним джерелом жирів омега-3, які захищають серце, забезпечуючи від 200 до 550 міліграмів EPA і DHA на порцію в 4 унції.

Лобстер
Лобстер містить білок, вітаміни, мінерали та корисні жири. Порція вареного лобстера вагою 3 унції містить понад 16 грамів білка і покриває 31% і 113% потреб у цинку і селені відповідно. У ньому також багато B12 і міді - мінералу, необхідного для виробництва червоних кров'яних тілець.

Тріска
180-грамове філе тріски містить 41 грам білка, який допомагає підтримувати ситість, регулювати рівень цукру в крові та підтримувати м'язову масу.

Тріска може сприяти підтримці здорової ваги тіла шляхом посилення почуття ситості, що може приборкати апетит, зменшити кількість перекусів і допомогти скоротити споживання калорій.

Тунець
Тунець містить низку необхідних вітамінів, мінералів і омега-3 жирів. Крім омега-3 жирів, тунець містить такі поживні речовини, як B12, вітамін D, залізо і селен, яких не вистачає в раціоні багатьох людей.

Сирий і консервований тунець містить ртуть. Деякі види тунця, такі як великоокий тунець, містять особливо багато ртуті, і їх слід уникати. Консервований світлий тунець, що містить найменше ртуті, можна вживати не більше трьох разів на тиждень.

Мідії
У 100-грамовій порції мідій міститься 23,8 грама білка, що всього на 1 грам менше, ніж у такій самій порції яловичого фаршу. Мідії також є хорошим джерелом вітамінів і мінералів, таких як B12 і залізо.

Морські гребінці
Морські гребінці - джерело пісного білка з високим вмістом амінокислот таурину і гліцину. Ці амінокислоти можуть захищати від розвитку атеросклерозу, або потовщення чи затвердіння артерій, спричиненого скупченням бляшок. Атеросклероз є основною причиною серцево-судинних захворювань.

Ці амінокислоти можуть сприяти зниженню рівня ліпідів у крові та зменшенню окисного стресу, що може допомогти захистити від розвитку атеросклерозу. У морських гребінцях також мало ртуті і багато таких поживних речовин, як B12, цинк і селен.

Палтус
Палтус має високий вміст кількох важливих поживних речовин, таких як білок, селен, B12 і B6. Хоча палтус поживний і смачний, у ньому більше ртуті, ніж в інших рибах. З цієї причини FDA рекомендує обмежити споживання палтуса однією порцією на тиждень.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
На Буковині перевіряють перевізників: оштрафували водія автобуса «Чернівці — Ужгород»
20 120
На Буковині жінка мчала з хворою дитиною: поліція супроводила авто до лікарні
17 434
Подаровані Чернівцям автобуси із Чехії використають під час ремонту Головної
16 725
До Чернівців прибули міністри закордонних справ України, Румунії та Молдови
11 511
Нові мости та пункти пропуску: що обговорювали у Чернівцях міністри закордонних справ України, Румунії та Молдови
10 615
Вічна пам'ять та слава. Сьогодні Буковина прощається із двома захисниками
8 582
Не ремонтували майже 70 років: на Буковині відновили міст на трасі Чернівці – Хотин
8 402
Град, грози, шквали. Завтра на Буковині різко погіршиться погода
8 299
Рівень алкоголю перевищував норму у 13 разів: у Чернівцях п'яний водій вчинив ДТП
6 304
На Буковину прибув потяг із переселенцями із Донбасу - фото
6 130


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.