RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


5 травня у православних вірян - Світле Христове Воскресіння, Великдень. Цього ж дня за новим церковним календарем згадують святу мученицю Ірину Македонську і чудотворну ікону "Невипивана чаша". Про звичаї, прикмети та заборони 5 травня і що відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.



5 травня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

5 травня 2024 року православні віряни відзначають Світле Христове Воскресіння - Великдень.

Це одне з найбільших православних свят, його дата змінюється щороку, тому однакова як для старого, так і для нового церковного календаря.

Цього дня віряни згадують чудесне воскресіння Ісуса Христа. Великдень символізує перемогу життя над смертю і святості над гріхом - Христос здобув перемогу над смертю і спокутував людські гріхи. До пришестя Спасителя двері до раю людям були зачиненими і всі - грішники і праведні - потрапляли до пекла. Але Ісус на другий день після смерті спустився в пекло і звільнив душі праведників, і для тих, хто увірував, відкрив дорогу на небеса.

Свято 5 травня за старим стилем - Світле Христове Воскресіння, день пам'яті преподобного Теодора Сікіота і Віталія.

***

5 травня за новим стилем (18 травня за старим) - день пам'яті святої мучениці Ірини Македонської.

Ірина у хрещенні, а в миру - Пенелопа, жила в I столітті, в Македонії. Її батько був місцевим правителем-язичником Ліцинієм. Але дочка вирішила взяти собі в наставники християнина.

Одного разу у вікно до дівчини залетіли три птахи - голуб із олійною гілкою, орел із вінком і ворон зі змією. Її наставник дав пояснення: голуб - це символ цнотливості та смиренності, гілка оливкової гілки - Божа благодать, орел із вінком - висота духу і перемога над ворогами, ворон - страждання. До Пенелопи птахи залетіли неспроста - їй судилося пізнати все це і стати нареченою Христовою. Тоді Пенелопа попросила хрестити її й назвалася Іриною. Батько її спершу вмовляв доньку схаменутися, але не зміг переконати і велів кинути під копита коней. Вони ж кинулися на правителя і ледь не угробили його. Ірина молитвами зцілила батька, після чого він, його дружина і ще 3 тисячі свідків увірували в Христа.

Новим правителем міста став язичник Седекія - за проповідь він наказав кинути Ірину в рів зі зміями. Дівчина провела там 10 днів і залишилася неушкодженою. Ці чудеса і стійкість Ірини надихали людей, і вони теж приймали християнство. Сама ж дівчина продовжувала проповідувати та зцілювати. Одного разу в Ефесі вона отримала видіння, що незабаром помре, і пішла в печеру в горах, вхід до якої завалили каменем. Коли через 4 дні відкрили печеру, то тіла святої там не виявили.

***

Ікона Божої Матері "Невипивана чаша", пам'ять якої звершується 5 травня за новим церковним календарем, шанується як чудотворна. Вважається, що вона зцілює людей від пияцтва, наркоманії та інших страшних пристрастей. Ікону радять мати в кожному домі, де є людина, яка страждає від залежностей. Ставити образ заведено праворуч від образу Спасителя, але можна повісити й окремо - наприклад, над ліжком у людини, яка потребує порятунку.

Про що говорять прикмети на 5 травня

Прикмети цього дня говорять про погоду і врожай:

ясний і сонячний день видався - до теплого літа і багатого врожаю;
птахів не чути - погода скоро зіпсується;
блискавка в небі - до врожаю капусти.

За народними прикметами в це свято потрібно обов'язково накрити багатий стіл - тоді в домі буде благополуччя.

Що можна робити 5 травня на Великдень

За традицією в день Христового Воскресіння православні віряни йдуть на святкову церковну службу, яка починається ще з вечора. До церкви для освячення несуть паску та крашанки.

Великодні яйця дарують близьким, за народною традицією влаштовують "бій" крашанками - двоє людей стукають крашанками доти, доки шкаралупа одного не розбивається. У цьому теж закладений особливий сенс: яєчна шкаралупа символізує камінь, яким був закритий вхід до печери з тілом Христа, а биття яєць - це руйнування перепони на шляху повернення Христа у світ живих.

За народними прикметами, якщо зустрінеш цього дня нужденного, потрібно обов'язково подати милостиню - вважається, що що більше добрих справ зробиш на Великдень, то більше хорошого станеться в житті. Бажання, загадане під дзвін дзвонів на всеношній службі, обов'язково збудеться.

Що не можна робити 5 травня

У світле свято Великодня є чимало і заборон.

Вважається, що на Великдень не слід займатися хатньою роботою - прибирати, прати, чистити що-небудь, робити інші справи по дому. Неприпустимі надмірності - надмірне вживання алкоголю та гучні застілля. Не можна лихословити, пліткувати, впадати в зневіру, влаштовувати скандали. Також у день Великодня краще утриматися від поїздок на кладовища - Великдень прославляє перемогу життя над смертю. Свято найкраще провести в колі рідних і близьких.

5 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Ірина, Яків.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
5-05-2024, 07:50
Коментарів 0 Переглядів 1 029


З 1986 року Віктор Бачинський очолює Чернівецьке обласне бюро судово-медичної експертизи


"Після загибелі Дмитра моя війна лише почалася", – каже Ольга Ковальова.


Тут військовим і цивільним допомагають повернутися до звичного життя.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Стенди, де буде зображення Героїв з Чернівців та інформація про них, встановили вздовж двох крайніх доріжок


Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.