RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


У неділю, 5 травня, українці відзначатимуть Великдень або ж Воскресіння Ісуса Христа. Однією з центральних страв цього свята є крашанки (писанки), оздоблені традиційними великодніми візерунками. Проте не всі знають, скільки можна зберігати зварені вкруту яйця, щоб не отруїтися.

РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, впродовж якого часу безпечно зберігати крашанки, щоб не нашкодити здоров'ю, а також до яких лайфхаків можна вдатися, аби варені яйця залишались свіжими якнайдовше.

При підготовці матеріалу було використано такі джерела: Klopotenko, "Високий Замок", InfoSvit.in.ua.



Зберігання яєць за кімнатної температури


У цілому, залишати зварені яйця за кімнатної температури надовго не рекомендують. Покласти їх у холодильник необхідно максимум за дві години після приготування або одразу після повного охолодження.

Якщо ж холодильника поруч немає, а варені яйця (або крашанки на Великдень) роз'їсти швидко не вдалося, за кімнатної температури зберігати їх можна не довше, ніж впродовж 12 годин. Якщо цей час перевищено - краще не ризикувати здоров'ям.

Варто зважати й на стан варених яєць - якщо шкаралупки пошкоджені (тріснуті), це збільшує ризик забруднення продукту різними мікроорганізмами. Відтак, термін зберігання також зменшується.

Зберігання яєць у холодильнику


Виходячи з рекомендацій експертів, для зберігання яєць підходить температура від 0 до 20 градусів за Цельсієм. Проте за температури нижче 4 градусів "помирає" горезвісна сальмонела, тому будь-які яйця найкраще зберігати у холодильнику за температури 2-4 градуси за Цельсієм.

Термін зберігання в холодильнику яєць у фабричній упаковці залежить від їхнього різновиду:

– дієтичні - до 7 днів
– столові - до 25 днів

Дехто стверджує також, що у коричневих яєць шкаралупа міцніша, тому вони можуть зберігатися довше за яйця з білою шкаралупою.

Термін зберігання варених яєць у холодильнику залежить від їхнього стану:

– зварене на м'яко - до 2 днів
– зварене вкруту, але тріснуте - до 3 днів
– зварене вкруту й очищене - до 3 днів
– зварене вкруту й ціле - до 10-14 днів

Якщо говорити саме про крашанки - пофарбовані великодні яйця - то термін їхнього зберігання визначається також і специфікою барвника:

– яйця, пофарбовані хімічними барвниками, можуть зберігатися у холодильнику до 2-3 діб
– яйця, пофарбовані натуральними барвниками, можуть зберігатися у холодильнику до 15 діб

Як збільшити термін зберігання яєць - лайфхаки


Для того, щоб збільшити термін зберігання варених яєць, кулінари пропонують вдаватися до різних лайфхаків і побутових хитрощів.

Поступове охолодження. Після виймання яєць із каструлі дайте їм охолонути поступово (посудину з ними можна залити холодною водою або наповнити льодом) і лише потім кладіть у холодильник.

Ціла шкаралупа. Яйця з неушкодженою шкаралупою зберігаються найдовше, тому до варіння їх варто викласти з холодильника й покласти у теплу воду (щоб вирівняти перепад температури).

Після цього потрібно набрати каструлю води кімнатної температури, додати в неї сіль (близько 1 ст. ложки на літр води), покласти яйця та поступово довести до кипіння. Після зменшення вогню варити яйця можна без кришки впродовж 7-10 хвилин.

Фізична "обробка".
Щоб яйця надовше зберігали свіжість, їх можна також змастити рослинною олією, свинячим жиром, вазеліном, парафіном або остиглим цукровим сиропом.

Це буквально "закриє" пори шкаралупи й дозволить яйцям довше залишатися свіжими.

Герметичне "пакування". Зварені й почищені яйця необхідно розмістити у герметичній ємності (аби уникнути впливу шкідливих мікроорганізмів), поклавши на дно вологий паперовий рушник (щоб уникнути висихання продукту).

Так само радять зберігати варені яйця у шкаралупі - в герметичній місткості, але без вологого рушника.

"Індивідуальне" зберігання. Дехто радить також зберігати яйця так, щоб вони не торкалися одне одного й поменше контактували із зовнішнім середовищем. Для цього їх можна загорнути у серветку або ж харчовий пергамент.

Розташовувати їх у герметичній ємності деякі господині радять також загостреним кінцем донизу (щоб жовток залишався у центрі).

У холодильнику варені яйця варто ставити "поглибше" (не у дверцятах, які регулярно відкриваються) й подалі від м'яса, риби чи копчених продуктів (які можуть передати свій запах яєчній шкаралупі).

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
4-05-2024, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 795


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.