RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті


Згідно з дослідженнями, споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день, підвищує ризик померти від серцево-судинних захворювань на 20-32%.

За повідомленням пресслужби Міністерства охорони здоров’я, торік в Україні стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.



"Пілотним містом став Львів. Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення", - йдеться у повідомленні.

Серед вуличної їжі трансжирів найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.

Згідно з дослідженням ВООЗ, трансжири або трансжирні кислоти — це ненасичені жирні кислоти, які надходять з промислових або природних джерел.

Понад 278 тисяч смертей щороку в усьому світі можна пояснити споживанням промислово вироблених трансжирів. Вони закупорюють артерії, збільшуючи ризик серцевих нападів і смертей.

"Промислово вироблений трансжир можна знайти в маргарині, овочевому жирі, топленому маслі, смаженій їжі та хлібобулочних виробах, таких як крекери, печиво та пироги. Запечена та смажена вулична та ресторанна їжа часто містить трансжири промислового виробництва", - сказано в дослідженні.

Зазначається, що трансжири також можна знайти природним чином у м’ясних і молочних продуктах деяких тварин (наприклад, корів, овець, кіз). При цьому трансжири, як промислового, так і природного походження, однаково шкідливі.

У ВООЗ наголошують, що промислово вироблені трансжири можна усунути та замінити більш здоровими жирами чи оліями без зміни вартості, смаку чи доступності їжі.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
23-04-2024, 00:15
Коментарів 0 Переглядів 1 703


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.