Згідно з дослідженнями, споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день, підвищує ризик померти від серцево-судинних захворювань на 20-32%.
За повідомленням пресслужби Міністерства охорони здоров’я, торік в Україні стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.
"Пілотним містом став Львів. Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований. З’ясувалося, що у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення", -
йдеться у повідомленні. Серед вуличної їжі трансжирів найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.
Згідно з дослідженням ВООЗ, трансжири або трансжирні кислоти — це ненасичені жирні кислоти, які надходять з промислових або природних джерел.
Понад 278 тисяч смертей щороку в усьому світі можна пояснити споживанням промислово вироблених трансжирів. Вони закупорюють артерії, збільшуючи ризик серцевих нападів і смертей.
"Промислово вироблений трансжир можна знайти в маргарині, овочевому жирі, топленому маслі, смаженій їжі та хлібобулочних виробах, таких як крекери, печиво та пироги. Запечена та смажена вулична та ресторанна їжа часто містить трансжири промислового виробництва", - сказано в дослідженні.
Зазначається, що трансжири також можна знайти природним чином у м’ясних і молочних продуктах деяких тварин (наприклад, корів, овець, кіз). При цьому трансжири, як промислового, так і природного походження, однаково шкідливі.
У ВООЗ наголошують, що промислово вироблені трансжири можна усунути та замінити більш здоровими жирами чи оліями без зміни вартості, смаку чи доступності їжі.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
23-04-2024, 00:15
0
1 703