Експерти з'ясували, що лосось може бути не таким багатим поживними речовинами, як передбачалося раніше. Річ у тім, що ми часто купуємо фермерську рибу, а не дику.
Видання News week з'ясувало, яку рибу слід вживати для підтримки оптимального здоров'я.
Дослідження, опубліковане в журналі Nature Food вченими з Кембриджського університету, Ланкастерського університету, Університету Стірлінга та Абердинського університету, засвідчило, що під час вирощування лосося втрачаються шість із дев'яти поживних речовин - кальцій, йод, залізо, омега-3, вітамін B12 і вітамін A.
Але ж саме дику рибу, якою годують лосося, ми маємо обирати - скумбрію, анчоуси та оселедець. Ці риби містять поживні речовини, корисні для здоров'я людини, зокрема кальцій, омега-3 і B12.
"Ми бачимо, що більшість видів дикої риби, використовуваної як корм, мають таку ж або більшу щільність і набір мікроелементів, ніж філе культивованого лосося. Попри те, що люди, як і раніше, із задоволенням їдять лосося і підтримують стійке зростання цього сектору, їм варто подумати про те, щоб вживати в їжу більше і ширше диких видів риби, таких як сардини, скумбрія і анчоуси, щоб отримувати більше необхідних поживних речовин просто на тарілку", - сказав провідний автор дослідження Девід Уіллер з кафедри зоології Кембриджського університету в резюме отриманих результатів.
За даними дослідження, кількість кальцію у філе дикої кормової риби в п'ять разів вища, ніж у лососі. Також було виявлено, що йоду було вчетверо більше, а заліза, омега-3, вітаміну B12 і вітаміну A - у півтора раза більше, ніж у філе лосося. Однак у лососі було виявлено підвищений вміст селену і цинку.
Поживні речовини, що містяться в дикій рибі, допомагають запобігти таким захворюванням, як серцево-судинні хвороби та інсульт.
"Ми фактично втрачаємо близько 80% кальцію і йоду з кормової риби, особливо якщо врахувати, що жінки і дівчатка-підлітки часто не отримують достатньої кількості цих поживних речовин. Фермерський лосось - чудове джерело харчування і один з найкращих переробників корму серед усіх культивованих тварин, але для розвитку галузі йому необхідно краще утримувати ключові поживні речовини, якими його годують. Цього можна домогтися завдяки більш стратегічному використанню кормових інгредієнтів, зокрема з побічних продуктів рибальства і стійко видобутої риби промислових сортів, такої як піщаний вугор", - заявив Річард Ньютон з Інституту аквакультури Університету Стірлінга.
Дослідження також показало, що дика риба дає ці поживні речовини в менших порціях, ніж фермерський лосось. Дослідники дійшли висновку, що споживання однієї третини дикої риби може максимально збільшити кількість поживних речовин, які ми споживаємо з цієї місцевості.
"Внесення невеликих змін до нашого раціону, що стосуються типу риби, яку ми їмо, може значно поліпшити ситуацію з дефіцитом поживних речовин і зміцнити здоров'я населення і планети", - додав Віллер.
Старший автор дослідження Джеймс Робінсон з Ланкастерського університету також зазначив, що, хоча морське рибальство має велике значення для місцевих і глобальних продовольчих систем, великі улови спрямовуються на корм для ферм.
"Пріоритет поживних морепродуктів для людей може допомогти поліпшити як раціон харчування, так і стійкість океану", - сказав Робінсон.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
22-03-2024, 00:45
0
65 457