Намазки на хліб, бутерброди вранці, соуси та підливи - масло надає багатьом стравам більше смаку. Вершкове масло корисне для нашого організму, але при надлишку воно може впливати на наше здоров'я.
Що насправді відбувається з організмом, коли ми їмо вершкове масло щодня,
пише Fit for Fun.
Що потрібно знати про масло
Вершкове масло складається переважно з жиру коров'ячого молока, який отримують шляхом збивання або перемішування вершків. Основний інгредієнт вершкового масла – вода. Решту складають сухі речовини молока, включаючи білки та лактозу.
Для виготовлення одного кілограма масла вам знадобиться близько 20-25 літрів коров'ячого молока. Специфічний аромат і золотистий відтінок обумовлені вмістом каротиноїдів, які у травах, які їдять корови.
Вершкове масло містить холестерин, в основному у формі холестерину ЛПНП, також відомого як "поганий" холестерин.
Споживання насичених жирів, що містяться у вершковому маслі, може підвищити рівень холестерину в крові.
Холестерин міститься у вершковому маслі, а й у багатьох інших продуктах тваринного походження. Зазвичай організм регулює свій рівень холестерину.
Проте надмірне споживання насичених та трансжирів у раціоні може сприяти підвищенню рівня холестерину в крові, що може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.
Як впливає велика кількість масла на організм
1. Підвищений рівень холестерину
Надмірне вживання вершкового масла може призвести до підвищення холестерину в крові. Це підвищення рівня холестерину ЛПНП, своєю чергою, підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Це також підвищує ризик розвитку атеросклерозу (відкладення жиру в артеріях).
2. Підвищений артеріальний тиск
Високе споживання вершкового масла може призвести до підвищення кров'яного тиску, оскільки олія містить насичені жири, які можуть звужувати артерії.
Це звуження ускладнює потік крові й може підвищити кров'яний тиск. Тривале високе споживання насичених жирів, наприклад при надмірному споживанні вершкового масла, пов'язане з підвищеним ризиком високого кров'яного тиску і серцево-судинних захворювань.
3. Збільшення ваги
Надмірне вживання вершкового масла також призводить до збільшення ваги. Високий вміст калорій у вершковому маслі може легко призвести до надлишку калорій, якщо його не поєднувати із загальною збалансованою дієтою та відповідною фізичною активністю.
У довгостроковій перспективі надмірне споживання вершкового масла може збільшити ризик ожиріння та пов'язаних із ним проблем зі здоров'ям.
4. Запалення
Надмірне вживання вершкового масла також сприяє запаленню в організмі, оскільки олія містить насичені жири та арахідонову кислоту, які можуть бути пов'язані із запальними процесами.
Ці запальні реакції можуть збільшити ризик хронічних захворювань у довгостроковій перспективі. Збалансована дієта із відповідним співвідношенням корисних жирів може допомогти зменшити запалення.
Скільки масла корисно для здоров'я
Як правило, помірне вживання вершкового масла не є шкідливим і може бути частиною збалансованого харчування. Проте все зводиться до загальної дієти й тому, наскільки вона відповідає вашим індивідуальним цілям щодо здоров'я.
Рекомендується обмежити споживання насичених жирів, у тому числі вершкового масла, щоб мінімізувати ризик серцево-судинних захворювань. Якщо у вас є побоювання або конкретні проблеми зі здоров'ям, було б розумно обговорити це з дієтологом або лікарем.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
21-02-2024, 00:30
0
2 773