Вважається, що спершу каву з сіллю почали вживати мешканці країн Азії та Африки, аби запобігти зневодненню організму. Таким чином додавання дрібки солі допомагало підтримувати водно-сольовий баланс в організмі.
Ще одна версія — через те, що вода в країнах Азії є жорсткою, щоб пом’якшити воду, додають сіль.
Однією з версій появи такого рецепта є те, що сіль зменшує гіркоту деяких купажів. Додавання солі до кави, не робить смак напою "солоним", а усуває гіркоту та підкреслює природну солодкість кавових зерен.
Знаменитий шеф-кухар Елтон Браун,
пояснюючи, як зробити каву менш гіркою та рекомендував додати половину чайної ложки солі на кожну чашку води і дві чайні ложки кавової гущі.
Кава з сіллю у деяких народів входить до певних обрядів. Так, наприклад, у Туреччині солона кава, яка подається дівчиною, означає її відмову у випадку сватання небажаного парубка.
Для чого в каву додають сіль сьогодні
Додавання солі до кави пом'якшує напій, прибираючи гіркоту, яскравіше розкриваючи чудовий аромат. Сіль збалансовує кислинку в каві, а іони натрію солі підсилюють аромат кави.
Тобто виявляється, що сіль є цілком адекватною заміною цукру і молоку, які любителі додають, щоб пом'якшити гіркоту кави.
Найкраща кава з сіллю виходить, коли її готують у турці. Каву потрібно брати якомога дрібнішого помелу — інакше додавання солі на смак і запах не вплинуть. До кави з сіллю подавати склянку простої води.
Як приготувати каву з сіллю — класичний рецепт
Щоб приготувати класичну каву з сіллю, насипте в турку дві чайні ложки кави, додайте на смак цукор і на кінчику ножа солі. Залийте 100 - 120 мл холодною водою. Далі варимо каву як зазвичай.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
9-02-2024, 01:45
0
988