RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



У Чернівецькому центрі стерилізації тварин – майже 250 собак. Це утричі більше від передбаченої кількості. "Добрі" люди підкидають то цуценят, то кошенят. Викидають і породистих псів, і хворих, і старих. Тут їх лікують.

З-поміж сотень чотирилапих кожен може собі обрати домашнього улюбленця. Є породисті, метиси й безпородні, але дуже милі тваринки.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 18 січня, пише molbuk.ua



"Усе лікує любов"

"У нас не буває вільних місць. Ми й так переповнені, – каже Валерія Бреник, операторка центру стерилізації тварин. – Торік міськрада проплачувала утримання 44 собак, цього року – 70. А в нас зараз утричі більше – 240. Кількість постійно зростає. Більшість тварин ми утримуємо за власний кошт. Тож велика подяка людям, які привозять корми".

"Це вуличні тварини з дуже різними долями, і майже в усіх вони дуже сумні. Їх ніколи не гладили, вони не знали, що таке любов господаря. Собака не народжується агресивним до людини. Таким його робить власник чи умови, в яких він зростає. Та все лікує любов…"






З початком війни кількість покинутих тварин у рази зросла.

"Не розумію, чому люди навіть не намагаються прилаштовувати своїх вихованців", – дивується Валерія.

"Хаскі – наші постійні клієнти"

Кидають напризволяще і породистих тварин, які "не підійшли".

"Наразі у нас є вівчарки, пітбуль, хаскі. Останні – це наші постійні клієнти. Вони дуже розумні, ласкаві, але їх не можна садити на ланцюг. Тоді хаскі стає сумно, самотньо, вони починають вити. Їм же треба бігати, бути поряд із господарем. Люди, які хочуть заводити таких собак, мають знати особливості породи. Серед претендентів на хаскі проводимо ретельний відбір. У села намагаємося не віддавати. Ця порода – мисливці за натурою, тож гуси та кури подвір’ям просто так не походять", – пояснює Вікторія Бреник.

Наймолодшим утриманцям центру – чотири місяці, найстаршому – 17 років.

"У тварин поважного віку – десь після восьми років – дуже мало шансів бути прилаштованими. Хоча я собі забрала 12-річну вівчарку. Вона – переселенка з Донеччини. Зараз привчається до моєї кішки й інших песиків. Та загалом старих собак рідко забирають. Так і доживають у центрі", – каже працівниця.






"Джоні та Чіпик – із Херсона, а Боню збила машина"

Про кожну тварину працівниця може розповісти історію, здебільшого сумну.

"Джоні й Чіпик – із Херсона. Люди виїхали. Жінка, яка їх підібрала, обдзвонювала всі притулки в Україні, але їй відмовляли, бо всюди вже переповнено. Врешті ми забрали.

Собаку Норочку викинули вагітною кілька місяців тому. Ми простерилізували її і випустили на вулицю. Через кілька тижнів її збила машина. Перебила таз, хвіст. Не вірили, що Нора зможе ходити, але наша лікарка зробила неможливе.

Песика Боню теж збила машина. Після аварії тварина пролежала дві доби, жалібно скавуліла. Сусіди за цим спостерігали й врешті звернулися до нас. Ветклініка прооперувала Боню, і його вдалося врятувати".







Потрібні робочі руки

Усіх тварин у центрі стерилізують (після цього на вушко чіпляють кліпсу), обробляють від паразитів, вакцинують від сказу. Тож це вже економить чимало коштів потенційним господарям.

Далі – обов’язкова реєстрація у міжнародній базі домашніх тварин Animal ID. Вартість – 160 гривень. Після цього видають копію QR-паспорта, жетон із QR-кодом. Дуже жвавим собакам можуть встановити безкоштовні чипи. Щоб, як загубляться, можна було відшукати.

У центрі зараз – відчутна нестача робочих рук. Потрібні ветеринари, фельдшери, доглядальники. Зарплатня доволі пристойна, запевняють на підприємстві. Тож запрошують усіх охочих. Звертатися: 095 526 00 45, вулиця Південно-Кільцева, 47.






Особистий досвід:

"Жодного дня не пожалкував"

Ігор, прихистив собаку з центру стерилізації:



"Я давно хотів взяти песика з центру. Якось прийшов туди подивитися на собак. Попросив випустити з вольєра одного з них. Це була дівчинка. Вона пробіглася коридором. Я жартома гукнув: "Настю, йди до мене!" Собака миттю розвернулася й підбігла! Усі сказали, що це любов із першого погляду, тож далі вже навіть немає сенсу шукати. Я купив у зоомагазині все потрібне, заїхали до ветеринара. Він сказав, що песик хороший, здоровий, доглянутий.

Відтоді минуло понад чотири місяці, і я жодного дня не пожалкував, що взяв собачку. Це щира любов і відданість. Тваринка розумна, чемна. Це не цуценя, їй близько двох років. Але це не вплинуло на наші стосунки. Можливо, через сумний досвід втрати Настя боїться мене відпускати навіть на хвилинку, постійно зі мною. Якщо залишаю – скавулить, неспокійна.

Рекомендую всім: якщо є змога прихистити тварину, навіть не сумнівайтеся".




Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Редактор: Галина Олійник
21-01-2024, 12:59
Коментарів 0 Переглядів 6 781


З 1986 року Віктор Бачинський очолює Чернівецьке обласне бюро судово-медичної експертизи


"Після загибелі Дмитра моя війна лише почалася", – каже Ольга Ковальова.


Тут військовим і цивільним допомагають повернутися до звичного життя.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Стенди, де буде зображення Героїв з Чернівців та інформація про них, встановили вздовж двох крайніх доріжок


Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.