Буковинські голубці стали надбанням нематеріальної національної культурної спадщини України.
Про це
повідомляє Чернівецька обласна рада, пише molbuk.ua.
"Приготування цієї української традиційної страви зараховано до переліку нематеріальної культурної спадщини ще у травні торік. Наказом Міністерства культури та інформаційної політики № 719 від 20.12.2023 р. "Про розширення географічного розташування елементу нематеріальної культурної спадщини" територію побутування елементу "Приготування української традиційної страви "Голубці", що включений до Національного переліку елементів НКС від Кіровоградської області, розширено на територію Волинської, Вінницької, Одеської, Луганської, Чернівецької областей, а також Радивилівської громади Дубенського району Рівненської області", - повідомили облраді.
На Буковині голубці, окрім приготування, також по-різному називають - галушки, галуші, голубки, холішкез, сармале.
"На наших теренах поширені як мініатюрні голубці гуцульського зразка "пальчики", так і зелені голубці в човнику, так і голубці "зимові" з квашеною капустою, так і класичні звичні всім голубці середнього розміру. Як жартують буковинці "до кольóру-до вибóру". Голубці діляться за сезоном приготування, географією побутування на території області, а також за духовно-обрядовим принципом (пісні або ж скоромні)", - йдеться в повідомленні.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
2-01-2024, 15:35
0
5 518