Навіть корисні продукти можуть стати шкідливими. Ось у якому посуді не можна готувати

новини / Лайфхаки
938
0

Корисність їжі залежить не тільки від способу її приготування, а й від якості посуду. Деякі матеріали кухонного приладдя здатні негативно вплинути на здоров'я, оскільки при нагріванні виділяють шкідливі речовини.

Про те, у якому посуді можна і не можна готувати, розповідає РБК-Україна (проект Syler) із посиланням на публікацію тренера Юрія Попка в Instagram.



Посуд із яких матеріалів не можна використовувати
"Мова йтиме сьогодні про посуд, який ми використовуємо для приготування, оскільки найкорисніші продукти можна зробити шкідливими, якщо використовувати неправильний посуд", - говорить експерт.

Попко радить позбутись алюмінієвого посуду та фольги, оскільки вони не годяться для приготування.

"Алюміній - важкий метал, який при нагріванні потрапляє в їжу і складно виводиться з організму, а це негативно впливає на здоров'я. Можна використовувати алюмінієві форми для запікання, лише якщо їх застелити пергаментом", - каже тренер.

За словами Попка, також не варто використовувати тефлоновий посуд. При певних умовах він здатний привести до утворення злоякісних пухлин.

"А найгірше те, що під час приготування у такому посуді виділяються шкідливі речовини, які потім важко вивести з організму. Йдеться про перфтороктанову кислоту, яка використовується при виготовленні тефлону, а також про бензол, який виділяється при нагріванні антипригарних покриттів на понад 220 градусів", - застерігає експерт.

Мідний посуд також не годиться, бо він окислюється. Також варто позбутись меламінового посуду, бо цей матеріал небезпечний при нагріванні понад 70 градусів.

"Можна використовувати силіконовий посуд, якщо він якісний і його не нагрівати більш як на 150 градусів. Він не має пахнути гумою та бути яскравого кольору", - каже Попко.

Яким посудом можна користуватись
"Сталевий посуд чудово підійде для приготування, але шукайте його з маркування 18/10, 18/8, а в ідеалі - 18/0. Перша цифра показує скільки відсотків хрому, друга - нікелю. Чим менше нікелю, тим краще. Також важливо, щоб на посуді був напис "хірургічна сталь", - радить експерт.

При цьому він наголошує, що не варто довго зберігати їжу у сталевому посуді, бо він окислює продукти. Їх зберігати треба у скляних або керамічних каструлях.

"Керамічний посуд і жаротривке скло годиться для запікання, також можна використовувати емальований посуд, але як тільки на ньому з'являється іржа чи сколи - його треба викинути", - говорить Попко.

Можна використовувати чавунний посуд і пластиковий для зберігання із маркуванням BPA-free.

Експерт радить вибирати посуд світлих кольорів, оскільки для яскравих використовують барвники, у які входять важкі метали.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Як повернути до життя зів'ялі троянди - оживляємо квіти в домашніх умовах
01:45
Навіть фільтр не потрібний: ось як легко очистити воду з-під крана
01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм