Найшкідливіший сорт ковбаси, який не треба купувати навіть для піци

новини
2 506
0

М'ясна нарізка - це часто обов'язкова страва на новорічному столі. Побутує міф, що якісних ковбасних виробів немає, проте це не правда. Варто лиш знати, на що звертати увагу при виборі.

РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на норми ДСТУ та допис дієтолога Наталії Кондратюк в Instagram розповідає, як правильно обирати якісну ковбасу та на що звертати увагу.



Варена ковбаса


Колір
Варена ковбаса та будь-який інший вид виробу не може бути неприродно яскравого кольору. Вона повинна бути блідо-рожевою, а от яскраво-рожеві та малинові кольори можуть свідчити про недобросовісність виробника.

Однак варто знати, що навіть у ковбасу вищого ґатунку додають барвник нітрит натрію. Він робить м'ясо більш привабливого кольору для покупця. На етикетці його позначають як Е250.

У великих дозах речовина є токсичною, але в ковбасні вироби додають безпечну для людини кількість.

Пакування
Воно повинне бути сухим та еластичним. У свіжих ковбас оболонка щільно прилягає до фаршу. Крім того, не повинно бути ніяких дефектів: здуття, плям, деформації.

Копчена ковбаса


Зріз
Зріз повинен бути сухим, гладким і рівномірним. Якщо в ковбасі є шматки сала, тоді воно не повинне бути жовтуватим, коричневим чи іншого неприродного кольору.

Текстура
Копчена ковбаса повинна бути твердою та щільною. Якщо м'ясо легко мнеться пальцями, це означає, що продукт виготовлений неякісно.

Склад
Тут діє головне правило: чим менше інгредієнтів у ковбасі, тим якіснішою вона є. Добавка "глюконо-дельта-лактон" прискорює терміни приготування продукту штучним шляхом. На пакуванні це Е575.

Та найголовніше, щоб на пакуванні було написано "ковбаса" чи "сосиски", а не "м'ясний виріб".

Які "єшки" є небезпечними


Ці харчові барвники є небезпечними у великих дозах:

Е102 - тарган
Е104 - жовтий хінолін
Е107 - жовтий 2G
Е110 - жовтий сонячний
Е122 - азорубін
Е124 - понсо 4R
Е129 - альлюра AC
Е131 - патентний V
Е132 - індіго кармазин
Е133 - діамантовий синій FCF

Їх використовують у кондитерських виробах, желе, напоях, снеках, солодощах. Великі дози можуть викликати алергічні реакції та гіперактивність у дітей.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«Росіяни шукали Бандеру й атовців»: у Чернівцях небайдужі допомогли переселенцеві, який виїхав з окупації
17 192
У курортному селищі на Буковині сталася масштабна пожежа - фото
12 386
У Чернівцях приватний перевізник відмовляється від пільгового маршруту: скаржиться на розбиту дорогу
10 484
Опалювальний сезон у Чернівцях відкладається: коли у квартирах стане тепло
10 031
П'ятиповерхову будівлю "Укрпошти" у Чернівцях не змогли продати
9 446
«Мусимо боротися»: 53-річний директор школи з Чернівців добровольцем пішов на війну
7 822
У Чернівцях попрощаються із двома відважними захисниками
7 172
Сьогодні - шквальний вітер, завтра - сильні заморозки: погода на Буковині ближчими днями
6 972
«Танці допомогли звикнути до протеза»: ветеран відкрив у Чернівцях школу танців
6 434
Планові знеструмлення: де на Буковині 21 жовтня не буде світла
5 993


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.