RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



У Чернівцях волонтери плетуть сітки, яких дуже потребують військові. Запит значно більший, ніж є можливість зробити.

Тож усіх небайдужих чернівчан просять долучатися. Волонтери кажуть, що найбільше не вистачає рук, йдеться у публікації "МБ".

На вулиці Пилипа Орлика, 4, у приміщенні на третьому поверсі – великий коридор, де плетуть сітки. Є стелажі ще у двох кімнатах. Але людей у приміщенні небагато. Саме це, як зізнаються волонтери, – найбільша проблема.

Волонтерка Анна ШАДРИНА минулого року виїхала з Маріуполя до Чернівців. Весь цей час вона волонтерить. Показує кімнати й знайомить з жінками та чоловіками, які плетуть сітки. Вона їх жартівливо називає "павучками".





– У лютому ми заснували волонтерське об’єднання "Ми разом" і в Чернівцях організували чотири точки з плетіння маскувальних сіток. На вулиці Пилипа Орлика, 4, (3-й поверх), Центральна площа, 1 ("Я Маріуполь"), вулиці Степана Бандери, 11 (волонтерський штаб захисту України), а також на вулиці Луковецькій, 29 (військово-спортивний ліцей), – каже Анна. – Плетемо сітки за розмірами, які замовляють військові. Наші стіки використовують, щоб накривати окопи, бліндажі, техніку.

Ми щодня на зв’язку із військовими. Навесні накривали окопи Таврійського напрямку. Зробили для них понад 2,5 тисячі квадратних метрів сітки. Накривали тягачі й гармати однієї з бригад. Зараз маємо велике замовлення для полку "Азов", військові якого які захищають нас на Лиманському напрямку. Вони замовили сітки на 2,5 тисячі квадратних метрів. Це дуже багато, орієнтовно на три місяці роботи усіх трьох локацій. Але ми сподіваємося, що нам вдасться це зробити значно швидше. Щомісячно ми відправляємо на фронт приблизно 850-1000 квадратних метрів сіток. Це майже 40 стандартних сіток, розміром 6х4 метри. Ми вдячні "Новій пошті", бо користуємося гуманітарним відправленням, а це безкоштовно.







Останніми місяцями волонтери плетуть сітки зі спанбонду (тканина флізелін). Він значно кращий, ніж різні тканини.

– Коли лише розпочинали плести сітки, то використовували усі підручні матеріали, нарізали смужки ножицями з різних тканин, – згадує Анна. – Але в березні вирішили використовувати для плетіння сіток спанбонд. Сіткам із цієї тканини військові дуже раді, бо вони легкі, не вбирають вологу. Крім того, така сітка дуже добре оберігає від проникнення променів тепловізора. Вона не відштовхує сигнал тепловізора повністю, але частково його гасить. Якщо дрон по окопу шукає тепло, щоб туди влучити, то йому за сітками зі спанбонду важко знайти ціль. Звісно, це не стовідсоткова гарантія, але все ж допомагає.





Волонтери закуповують 200-метрові бухти й нарізають тканину на стандартні шматки на спеціальному стенді, який розробив волонтер Микола. Завдяки цьому використовують кожен сантиметр тканини, нічого не викидають. Щоб матеріал було дешевше закуповувати, вийшли на постачальників. Гроші збирають завдяки донатам.

"Я зрозуміла, що гроші легше зібрати, ніж знайти руки. Тому для нас це дуже важливо, – провадить Анна. – Дуже багато контактів на фронті. Ось в Ольги із Сєвєродонецька син воює, мій рідний брат служить, на іншій локації – син нашої волонтерки. Телефон гарячий від дзвінків. Телефонують навіть ті, кого не знаю. І дуже важко відмовити військовому, сказати, що сіток немає, бо ми їх не сплели – не вистачає рук.


Сітки плетуть і чернівчани, і переселенці. Але волонтери кажуть, що людей треба значно більше.

– Усе, що є на фронті — і люди, і техніка — усе потрібно маскувати. Тому хочеться відкривати й далі локації для плетіння сіток. Розглядаємо варіанти місць, куди зможуть приходити люди, – пояснює Анна. – Спілкуємося з військовими й бачимо, що зараз попит на маскувальні сітки значно вищий, ніж пропозиція. Два останні місяці нашими сітками накривали системи ППО, які оберігають Запоріжжя та Дніпро.
Найбільше потребують людей на локації, що на вулиці Пилипа Орлика. Коли лише розпочалася війна, приходило багато людей. Поступово кількість волонтерів зменшувалася.Тут працюють без вихідних, з восьмої ранку до восьмої вечора. Волонтери запевняють, що не варто боятися, якщо ніколи такого не робили – усіх охочих навчать.

Чернівчанин Юрій Іванович СІНІТОВИЧ плете сітки з 2014 року, потім зробив перерву. А з лютого 2022 року повернувся до цієї справи й щодня приходить на локацію, що на Пилипа Орлика.

"Роблю це, бо мусимо допомагати армії", – коротко каже чоловік, не відриваючись від плетіння сіток.
Ольга ЧЕРЕПНЯ виїхала до Чернівців із Сєвєродонецька. Плете сітки з минулого року. Так допомагає і своєму сину, який воює, і його побратимам.

"Дуже хочемо перемоги, щоб швидше повернутися додому", – зізнається пані Ольга і просить усіх небайдужих приєднатися до волонтерів і плести сітки для ЗСУ.


Контакти:

066-193-27-73 – Анна,
066-592-69-86 – Ольга.
Телеграм-канал "Ми разом!"
18-12-2023, 11:23
Коментарів 0 Переглядів 3 357


Микола Шапаренко зробив дві гольові дії та приніс перемогу своїй збірній

Є устаткування для виготовлення малих, середніх та великих ліній продукції
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Є устаткування для виготовлення малих, середніх та великих ліній продукції


Від саміту миру до реального миру, ще дуже далеко. Блог Ярослава Волощука
Ось і завершилась подія, про яку так багато і пафосно говорили останніх пів-року.
«Села наче вимерли». Блог Анни Семьонової
Минулого тижня їхала на рідну Кельменеччину. Цей край завжди славився родючими садами та працьовитими людьми, які ці сади обробляють. Та цієї поїздки я жахнулася…
ВІДЕО Переглянути все відео

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.
[/center][/center]

Розвиток охоронної компанії "ТИГР": про важливість професійного розвитку співробітників, інвестиції в сучасні технології та нашу місію – забезпечити найвищий рівень безпеки для кожного клієнта.