RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях діє програма співфінансування капітального ремонту ліфтів. Умови вигідні: 80 відсотків – із міського бюджету і 20 відсотків – зі співвласників.

Цього року на реалізацію програми виділили 3,3 мільйона гривень. Частка співвласників – 600 тисяч гривень.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 30 листопада, передає molbuk.ua



Загалом упродовж трьох років на умовах співфінансування відремонтували 32 ліфти. Щоби збільшити цю кількість, цьогоріч тричі продовжували термін приймання заявок та проводили роз’яснювальну роботу.



Найактивніше відгукуються ОСББ та ЖБК, співвласники інших форм управління долучаються рідше.

"Аналіз житлового фонду, який обслуговує "Чернівціміськліфт", показує: термін експлуатації закінчився у 441 ліфта з 556. Це означає, що такий ліфт потребує обов’язкового експертного обстеження. Тільки ліцензовані експерти, а не мешканці чи власники, можуть надати висновок щодо того, чи безпечно продовжувати ним користуватися, чи треба щось замінити, відремонтувати, реконструювати чи модернізувати.



Нагадаємо, що ліфти, всі внутрішні мережі та приміщення (підвал чи горище) є спільною власністю мешканців багатоквартирного будинку. Вони й відповідальні за їхній стан і справність. Отож закликаємо співвласників будинків скористатися програмою співфінансування! Ми готові підкласти плече – у 2024 році продовжимо виділяти на неї гроші", – звернулася мерія до чернівчан.



"Хлопці все швидко зробили"

Будинок №287-З на вулиці Руській – один із найкращих на Гравітоні. Він утеплений, із ремонтом, заміненим дахом, металопластиковими вікнами на сходових клітинках, циркуляційними насосами, гладенькою бруківкою у дворі та новенькими ліфтами. Більшість усіх цих зручностей – за підтримки міста, на умовах співфінансування.

Займається пошуком та втіленням цих програм голова житлово-будівельного кооперативу №70 Петро Солодкий.



Чоловік сміється, що в департаменті інфраструктури та благоустрою його вже знають усі працівники, адже він реалізував у своєму багатоквартирному будинку чи не всі міські програми. Останнього разу, як телефонував, то жартували, що залишилося встановити хіба що атомний мініреактор на даху.

Будинок №287-З складається із двох під’їздів. Перший – панельний. Другий будувався дещо пізніше, близько 30 років тому, він цегляний. Квартир майже 80. У 2021 році капремонт ліфта у другому під’їзді коштувала 70 тисяч. Мешканці під’їзду заплатили по 2000 гривень, 17 тисяч виділив кооператив, решта – з міського бюджету.

"Наступного року ми планували модернізувати ліфт і в першому під’їзді, однак завадила війна. Цього року хутко зібрали документи, департамент оперативно відреагував, у мерії провели тендер. Хлопці швидко спрацювали, замінили ліфт за два тижні. Він вийшов дорожчим, ніж попередній, який встановлювати два роки тому, – 125 тисяч. Місто у рамках програми співфінансування оплатило 80 відсотків. Мешканці здали по 3,2 тисячі гривень. Решту 28 тисяч я виділив із бюджету кооперативу", – тішиться Петро Артемович.

"Це як літак! Ідеться про безпеку людей"

Саме пан Петро був ініціатором модернізації ліфта. Як інженер-хімік за освітою, він добре розумів небезпеку зношеної техніки. Довелося, щоправда, витратити чимало сил, щоби переконати мешканців здати кошти. Петрові Артемовичу, який уже давно на пенсії, це вартує нервів і здоров’я.

"Дехто казав: "Та навіщо міняти той ліфт, він ще сто років може працювати!" Люди без технічної освіти не розуміють, що це небезпечно. Старі ліфти справді ще працювали, але з перебоями. Їм понад 30 років! А ліфт може функціонувати 25 років, далі двічі експертиза і все, на цьому він закінчується, відбувається метал зношується. Його треба замінювати. Це як літак! Ідеться про життя людей!" – пояснює співрозмовник.

Заходимо до під’їзду глянути на ліфт. Усе гарне, сучасне, новеньке.



Всередині – просторо, є дзеркало.



Стіни чисті, до них можна притулитися і не перейматися, що забруднишся. Те ж і з кнопками – на них приємно тиснути пальцями, вони не загиджені й не затерті.



Яскраве освітлення дає можливість розгледіти себе в дзеркалі й навіть підпудрити носика. Ліфт працює беззвучно і швидко. У ньому не виникає страху застрягнути.



"Сама кабіна українська, а обладнання – мотор, редуктор – італійські, – хвалиться Петро Солодкий. – Красиво, правда? Аж приємно зайти".

Стіни не мокріють навіть у зливу

Голова кооперативу радить не боятися брати участь у міських програмах співфінансування. Адже частка мешканців, якщо розподілити її на всіх жильців багатоквартирного будинку, є незначною. А скільки вигоди!

"Коли ми утеплювали будинок кілька років тому, такі крики були! Я взяв у банку 400 тисяч гривень кредиту на ім’я кооперативу. Люди боялися, що доведеться майно віддавати. Але оскільки це відбувалося у рамках міської програми, заставу вносити не треба було. Врешті вдалося переконати більшість мешканців. Майже всі відразу здали кошти, за декількох я сплатив із бюджету кооперативу.

Утеплення загалом коштувало 1,2 мільйона. З кожної квартири вийшло по 5,3 тисячі. Для порівняння, житель сусіднього будинку, який собі сам вирішив утеплити помешкання, заплатив близько 12 тисяч гривень. Відтоді у нас тепло. Навіть у зливу стіни не мокнуть. А довколишні неутеплені будинки всі мокрі", – зауважує чоловік.

"Одні дякують, інші клянуть"

Петро Артемович родом із Дніпра. Приїхав за направленням до Чернівців ще у далекому 1975 році. Працював на гумово-взуттєвій фабриці. Зараз, хоч уже давно на пенсії, керує автостоянкою поблизу. Каже, звик свою роботу виконувати на совість. І любить, коли довкола порядок.

Головою "ЖБК-70" став 14 років тому.

"Я не особливо рвався, але мешканці мене "вмогоричили", – усміхається Петро Солодкий. – Тепер запрошують організувати ОСББ. На що відповідаю: "Якщо я до вас піду, ви будете плакати. Тому що без грошей ніхто вам нічого не зробить".

Облаштував пан Петро й підвали в будинку. Тепер вони чисті, сухі, не протікають. Зробили й укриття.

"Часом нам заздрять мешканці інших будинків. Кажу їм: чого ж ви в себе таке не зробите, що вам заважає? Ніхто замість вас цим не займеться. Вичистіть підвали від сміття, поремонтуйте каналізацію, щоби нічого не протікало – і буде порядок", – радить.
З людьми працювати нелегко, додає Петро Артемович.

"Не раз пігулки від серця ковтав, – зізнається. – Так, здебільшого дякують, кажуть, що мені треба пам’ятник поставити, і моляться за моє здоров’я. Але є й такі, що клянуть. Хтось на платіжках за квартплату мені навіть побажав, "Щоб ти здох!" Не шанують те, що мають. Розписують стіни, ліфти. Одну стіну я вже зафарбував самотужки – життя свого часу змусило попрацювати маляром. У ліфтах, щоб уберегтися від вандалів, облаштував відеокамери. Що ж удієш, в отарі завжди є погані вівці. Так і серед людей. Мені радять: та плюнь на них і відпочивай собі, заслужив уже. Але я так не можу…"

Що потрібно, щоби скористатися програмою

1 етап. Потрібен договір на технічне обслуговування і ремонт ліфтів із комунальним підприємством "Чернівціміськліфт". Зверніться туди в зручний час – і підприємство надасть зразок договору.

2 етап. Для підготовки кошторису ліфт мають обстежити експерти. Ці роботи здійснюють спеціалізовані організації. У департаменті інфраструктури підкажуть контакти.

3 етап. Просто підписати протокол про спільне волевиявлення співвласників будинків про згоду на виконання ремонту чи модернізації ліфта. Для такої згоди достатньо рішення 75% співвласників.

4 етап. Потрібно принести заяву й оформлений протокол-згоду або в "Чернівціміськліфт", або в департамент інфраструктури та благоустрою.

5, 6, 7 етап. На цих етапах вашим питанням повністю займається підприємство з департаментом: формує пакет документів для внесення саме вашого ліфта в програму будівництва, реконструкції й капітального ремонту об’єктів житлово-комунального господарства в Чернівцях.

8 етап. Спільне фінансування капітального ремонту на дуже пільгових умовах: 80% з міського бюджету і 20% пайова участь співвласників.

Дізнатися більше:

Телефонуйте за номером: 0372-544-011. Або завітайте за адресою: Бульвар Героїв Крут, 6-б

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Редактор: Галина Олійник
2-12-2023, 18:39
Коментарів 0 Переглядів 1 590

Теги -

Хлопці вийшли зі спеціалізованого навчального закладу і досі не повернулися

Фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.