Серце - один з найважливіших органів у тілі людини. Не дарма, саме з ним пов'язують найкращі і найтривожніші моменти життя: це маленький "барабан", який качає кров у вашому тілі та реагує навіть на незначне переживання.
Але іноді цей "музичний інструмент" тіла перестає стукати або робить це не так, як нам треба. Щоб уникнути серцево-судинних захворювань та радіти здоровому серцю до старості, потрібно належно піклуватися про цей орган з раннього віку. Кардіологи заявляють, що існує щоденна звичка №1, яка допоможе забезпечити серце усіма необхідними поживними речовинами. Про це детальніше пише
EatThis, NotThat.
За словами засновниці Клініки профілактичної кардіології штату Міннесота Елізабет Клодас, секрет "здорового серця" полягає у збалансованому харчуванні. Вона привела в приклад свій раціон, акцентуючи, що він переважно складається з фруктів, овочів, злаків, яєць та риби, але повністю виключає м'ясо.
"Я просто намагаюся харчуватися збалансовано. Я їм багато бобів і бобових, цільного зерна, листової зелені, фруктів і овочів, горіхів і насіння. Я також їм рибу і трохи яєць. Майже щодня я їм звичайний нежирний грецький йогурт, час від часу - сир. Я взагалі уникаю будь-якого м'яса", - заявляє вона.
Суть методу полягає в тому, що слід привчитися їсти з "розумом" - зважати на те, що упродовж дня людина має забезпечити своє тіло та серце різними вітамінами та мінералами. Тобто, коли на умовні "ваги вибору" людина ставить смачну картоплю фрі поряд з листовим салатом та рибою - слід обрати останнє.
Також лікар акцентує, що слід постаратися зменшити кількість насичених жирів і трансжирів у своєму раціоні, щоб тримати під контролем рівень холестерину в крові і знизити ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця. Підвищений рівень холестерину може призвести до накопичення бляшок в артеріях, відомих як атеросклероз, і підвищити ризик серцевого нападу або інсульту.
Тому фахівець рекомендує надавати перевагу фруктам, овочам і саме нежирним джерелам білка. А саме, яйцям, жирній рибі, бобовим, м'ясу птиці (але без шкірки), нежирному м'ясу худоби та молочними продуктами. Також серед цільнозернових продуктів варто обирати для себе цільнозерновий хліб, цільнозернове борошно, каші з високим вмістом клітковини, вівсянка та цільнозернові макаронні вироби.
"Серед поширених дефіцитів поживних речовин у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями або з ризиком їх виникнення спостерігається нестача клітковини, жирних кислот, вітаміну омега-3, так званих стеролів (натуральних рослинних компонентів, корисних для контролю рівня холестерину)", - пояснює доктор Клодас.
За її словами, достатній рівень клітковини та рослинних стеролів зменшують всмоктування холестерину організмом. Своєю чергою омега-3 та жирні кислоти допомагають знизити рівень тригліцеридів і запобігають утворенню тромбів, а антиоксиданти борються з вільними радикалами та запаленням, які є ключовими факторами, які сприяють утворенню бляшок в артеріях.
Усіма необхідними вітамінами людина здатна забезпечити себе самостійно, якщо робитиме акцент на повноцінному рослинному раціоні, каже лікар.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
1-12-2023, 01:00
0
27 008