RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Нутриціолог назвала популярний продукт, який провокує серцеві хвороби і хронічні запалення


Про шкоду трансжирів чули усі, втім мало хто знає, що часто їх джерелом є рафіновані олії. Регулярне зловживання цим продуктом може стати причиною серйозних хвороб.

Про це йдеться в публікації нутриціолога Анастасії Голобородько в Telegram.



Чим небезпечна рафінована олія
"Трансжири - жири створені людиною для надання їжі насиченого смаку, пластичної текстури та продовження термінів зберігання. По суті те, що ми називаємо трансжирами - сюди можна включити і рафіновану олію, фритюр - технічно називається транс-ізомери. Це молекулярно змінені, у тому числі рафіновані, гідрогенізовані, вибілені, дезодоровані жири, найчастіше рослинного походження", - пояснює експерт.

За словами нутриціолога, перетворення "молекулярно поламаних олій" загрожує утворенням небажаних сполук, їх утриманням в організмі та складним розщепленням.

Регулярне вживання маргаринів та цих гідрогенізованих, рафінованих, очищених реактивами, відбілювачами, високою температурою та окисленням олій призводить до:

- серцево-судинних патологій
- переддіабету через порушення ліпідного спектру
- ожиріння
- хронічного запалення
- стимулювання аутоімунних захворювань
- пригнічує природний детокс печінки

"Усі рандомізовані, якісні дослідження доводять, що трансжири несприятливо впливають на організм. Насамперед, це фракції холестерину. Також це впливає на пухкі судинні стінки, викликає гіпертонію, високий тиск, зміну ліпідного профілю - а все це шлях до переддіабету. Навіть якщо метаболізм хороший і тіло молоде, повністю змінений на молекулярному рівні жир не піде на користь", - каже Голобородько.

На що можна замінити рафіновану олію
Голобородько радить віддавати перевагу нерафінованим оліям, оскільки вони корисніші.

Для помірного смаження та запікання найкраще використовувати:

- оливкову олію екстра вьорджин (без димлення)
- кокосову нерафіновану олію
- олію з авокадо
- тваринні жири (сало, смалець, масло)

Для салатів, овочів, каш (без нагріву та температур) найкраще підходять:

- всі сиро давлені олії, такі краще зберігати в холодильнику та не більше 2-3 місяців
- горіхові олії (кедр, фундук, фісташка та мигдаль, волоський, пекан)
- конопляна олія
- з гарбузового насіння або льону

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
26-11-2023, 01:00
Коментарів 0 Переглядів 37 715

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.