RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото ілюстративне

Чернівцям і досі не вдалося закупити дрони для військових. Це 22 квадрокоптери DJI Mavic 3T, повідомив мер Роман Клічук.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 9 листопада, пише molbuk.ua



Він зауважив, що є організована група фірм, які постійно "провалюють" тендери. Як наслідок, уже три місяці немає змоги закупити дрони для ЗСУ.

"Це схоже на підрив обороноздатності держави"

"Ми оголосили тендер ще в липні, сьогодні це вже третій. У першому тендері перемогла миколаївська фірма, у другому – львівська. Що відбувається: ми оголошуємо конкурс, заходить компанія із демпінговою ціною (тобто ціною, яка нижче ринкової вартості – ред.), і, відповідно, його виграє. Термін ми визначаємо – він становить місяць. За три дні до закінчення угоди компанія пише лист, у якому просить продовжити термін постачання на 10 днів через складнощі на митниці. Опісля знову надходить прохання про продовження ще на 10 днів, бо не можуть розмитнити. Такі процеси можуть тривати місяцями, тож ми оголошуємо новий тендер. І знову виграє компанія з ціною, яка є меншою за ринкову. І далі одне і те ж... Наразі оголосили вже третій тендер", – розповів мер.

Посадовець додав, що мерія звернулася до правоохоронців, адже ситуація скидається на підрив обороноздатності держави.
Раніше повідомлялося, що мерія закупить 22 квадрокоптери DJI Mavic 3T. Очікувана вартість, заявлена на тендері, – 5,45 мільйона гривень.

Проте, як пізніше повідомив на своїй фб-сторінці заступник мера Євгеній Маховіков, одна з фірм-учасниць аукціону запропонувала нижчу ціну – 4,6 мільйона. Йдеться про ТОВ "Артаір" – компанію, зареєстровану в Києві, керівником якої є ексдепутат Миколаївської облради Федір Барна.

Євгеній Маховіков навіть похвалився результатами аукціону в соцмережах:

"Багато учасників, непогана, як на мене, ціна (принаймні у порівнянні з аналогічними тендерами інших покупців). Сподіваюсь, у переможця все гаразд з документами, а решта учасників не почнуть ігри за участю антимонопольного комітету – не той предмет закупівлі й не ті часи", – зауважив тоді Маховіков.

Утім, закупівля так і не відбулася. Контракт розірвали через "технічну неспроможність" постачальника виконати договір.

"Не треба тут шукати зраду"

Кореспондентці "МБ" вдалося зв’язатися з Федором Барною, щоб почути версію фірми "Артаір".

"Ми поставляємо дуже багато дронів. За весь період це перший такий збій, – стверджує Федір Барна. – По-перше, дата прийому пропозицій збіглася з останніми днями дії спрощеної системи оподаткування. І саме тоді, коли ми виграли тендер, з першого серпня набув чинності закон про повернення ПДВ. Тому ми уклали з постачальником додаткову угоду.

По-друге, Mavic 3T – вкрай дефіцитна позиція, якої практично немає в Україні. Їх дуже важко завезти, а все, що заходить в Україну, розбирають миттєво.

Китайська компанія DJI офіційно заборонила прямі поставки дронів в Україну. Щоразу процес закупівель ускладнюється. У серпні взагалі зупинилися всі поставки, лише згодом ситуація почала покращуватися. Усе це – причини, які не залежали ні від нас, ні від замовника. Тобто не можна казати, що хтось підриває обороноздатність держави. Ми закуповуємо дрони сотнями, і відразу все передаємо на фронт, вони не лежать у нас", – каже директор "Артаіру".

Урешті, коли дрони начебто вже мали от-от надійти, міськрада розірвала договір і виставила вимогу сплатити понад 90 тисяч гривень штрафу.

"Ми не заперечуємо, усе виплатимо в повному обсязі, – запевняє Ф. Барна. – Я запевняв замовника: дрони вже є, три-чотири дні – і я відвантажу. Проте нам заявили, що не можуть більше чекати. Прикро, що так сталося. Але тут не треба шукати зраду".
Федір Барна додав, що його фірма більше не братиме участі у тендерах від Чернівецької міськради. І пообіцяв від себе подарувати нашим військовим дрон.

"Ми хлопці не задні"

У другому тендері на 19 квадрокоптерів, який оголосили на початку жовтня, виграла львівська фірма "Леополіс Комп’ютер". Вона обіцяла поставити дрони за 3,95 мільйона гривень – ціною, значно нижчою від очікуваної (5,4 млн грн). Проте мерія скасувала закупівлю у зв’язку з тим, що "змінилася потреба в закупівлі".

У розмові з кореспонденткою "МБ" керівник "Леополіс Комп’ютер" Віктор Фігун зізнався: не був упевнений, що встигнуть до 17 листопада привезти дрони. Тому відмовився від підписання договору. А тут ще й військові дали запит на інший тип дронів. Відтак тендер скасували й оголосили новий, уже третій.

"Ніхто навмисне не зривав торги. Нам поставили чіткі рамки, коли треба поставити дрони. У них важко вкластися, адже зараз дуже велика черга на квадрокоптери. Якби дозволили відтермінувати хоча б на тиждень, – ми б встигли. А так я не був упевнений, тож відмовився від підписання договору.

Ми працюємо лише з перевіреними постачальниками, і вони нам сказали, що 15-19 листопада дрони будуть. Але ніхто не може бути впевнений. Адже вони спочатку їдуть із Китаю до Польщі, а вже потім в Україну. На якомусь етапі їх може затримати митниця", – сказав Віктор Фігун.

Оскільки кінцевий термін поставки дронів у третьому тендері не змінився – 17 листопада, – В. Фігун припускає, що ніхто не встигне привезти товар так швидко. Адже попит на дрони шалений.

На запитання, чому поставили таку низьку ціну на квадрокоптери, відповів:

"Ми хлопці не задні, були готові постачати за такою ціною. І якщо б вже підписали договір, то виконали б його. Бо інакше ви собі уявляєте, які це штрафи! Наша організація не має жодного розірваного договору".

Наразі триває кваліфікація переможців третього тендеру. Тут оголошені три лоти загальною вартістю 5,4 мільйона гривень: 15 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Fly More Combo, п’ять дронів Autel Evo Max 4T, сім DJI Mavic 3Т. Строк поставки – до 17 листопада.

"Дехто намагається трохи заробити на ЗСУ"

Заступник міського голови Євгеній Маховіков пояснює, що фірма "Леополіс Комп’ютер" запропонувала свої послуги за підозріло низькою ціною.

"Вони поставили вартість, яка абсолютно нереальна на ринку на той момент, і на це всі звертали увагу. Вона хоч і дуже низька, але не виходила за поняття аномальної, тому система автоматично не блокує таких учасників. Але коли всі в один голос говорять, що, умовно кажучи, завізна ціна на конкретну модель дрона 240-250 тисяч, а компанія готова віддати за 208 тисяч, – то ми розуміємо, що це розмова ні про що. Врешті військова частина попросила замінити асортимент дронів, тож ми скасували тендер", – каже Є. Маховіков.

Щодо компанії "Артаір", то мерія і так довго чекала на поставку товару від них, але не дочекалася.

"Фірма двічі продовжувала термін поставки. Тож на третє подовження ми вже не погодилися. Та й до людини вже довіри нема. Хоча це доволі потужна фірма, яка вигравала масу тендерів. Але з нами щось пішло не так", - розмірковує.

Під час третіх торгів прописали чітку умову щодо наявності серійних номерів. Тобто дрони, які має поставити фірма-переможець, у неї на момент підписання договору мають бути вже на складі.

Днями сподіваються визначити переможців принаймні по двох лотах. На оскарження договору є п’ять днів.

Чи можна бути зараз упевненим у тому, що фірми виявляться порядними і не підведуть? На жаль, ні, визнає Є. Маховіков:

"Я був би впевнений в учасниках, якби держава встановила індикативні ціни й ми працювали за прямими договорами. Зараз діємо через Prozorro, і будь-яка компанія, яка зможе відповідати критеріям, буде визнана переможцем. Результатом чого може бути, як-от, у нас, те, що перший тендер – із 2-3 перенесеними термінами постачання, які врешті вилилися в підвищення ціни. Причому без гарантії поставки дронів. Таким чином ми втратили дуже багато часу. Щоби зрозуміти, наскільки це суттєво, спитайте військових – чи можуть вони чекати на дрони місяцями?"

"Не треба мати багато розуму, щоби зайти в Prozorro, побачити тендери на квадрокоптери й зрозуміти, для кого вони зараз масово закуповуються. Наразі у нас склалося враження, що на ринку всі різко захотіли трохи заробити грошей. Зокрема, на жаль, на ЗСУ", – зауважує Є. Маховіков.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
11-11-2023, 10:22
Коментарів 0 Переглядів 3 017

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Уроки  демократії  від  британської  монархії. Блог Ярослава Волощука
Найстарша у світі держава парламентаризму, Велика Британія, наочно показала приклад
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.