Нинішні 8-10 гривень за кілограм цукру - не межа. З листопада він подорожчає ще на 50%.
- Цукор дешевшати не буде, - переконаний Сергій БУЧКО, виконавчий директор цукрового заводу “Хрещатик”. – Причин кілька. Несприятливі погодні умови на Сході (посуха призвела до низького урожаю). Також – висока ціна на газ. Паливо становить значну частину у складі ціни на цукор. Зросла собівартість самих цукрових буряків через подорожчання дизаплива, міндобрив, засобів захисту рослин. Окрім того, зараз на ринку переважно перекупники, і значна частина вартості цукру осідає у них в кишенях. Коли ми відпускали цукор цукор торік по 5,6 – 6 гривень за кілограм, уроздріб він вартував дев’ять. А імпортувати цукор в Україну навряд чи будуть. Заробітки на цьому невисокі через дорогий долар, а у нас звикли заробляти 30-40 відсотків. Тож навряд чи хтось захоче цим займатися.
За словами виконавчого директора, першими цукрові буряки почнуть здавати приватники, бо їм необхідні гроші на розрахунки за кредитами тощо. Тому на початку сезону цукроваріння сировини вистачатиме і ціни на солодкий пісок до кінця жовтня – початку листопада припинять зростати. А потім вони можуть підстрибнути і до 50 відсотків. Зокрема, і завдяки перекупникам, які притримають цукор.
- Тривають перемовини з Росією щодо поставок українського цукру, - зазначає С.Бучко. – Тож українська ціна буде підтягнута до російської. Зараз у них кілограм коштує 9-10 гривень, а в нас – 8 – 9.