RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Прихід холодної пори завжди позначається на харчуванні. Сезонних овочів і фруктів стає менше, тому може страждати різноманітність на тарілках. Проте дари осені та зими також можна споживати з користю для свого організму.

Про це йдеться в Instagram-дописі дієтолога Олесі Добрянської пояснює, як поліпшити своє харчування в холодний період.



Що варто зробити з раціоном

Використовуйте принципи кольоротерапії (наприклад, яскраві, червоні та помаранчеві продукти підвищують настрій та стимулюють активність). У холодний період може бути складно утриматися від переїдання, оскільки ми шукаємо більше комфорту в їжі, тому емоції можна шукати в кольорах, цікавих смаках, теплих текстурах тощо.

Вживати продукти та напої, що зігрівають. Стежте за рівнем цукру в напоях і віддавайте перевагу безалкогольним варіантам. Так само можна робити акцент на гарячих стравах.

Збільште частку овочів в приготовленому чи квашеному вигляді порівняно з літнім періодом. Якщо влітку переважали свіжі овочі, то зараз їх можна запікати.

Введіть у раціон різні каші та бобові. Додавайте цитрусові, ківі, квашені овочі як джерела вітаміну С.

Не збільшуйте кількість калорій дуже помітно. У щоденному меню буде достатньо підвищення на 150-200 калорій більше, ніж літом. Але варто відмовитись від жорстких обмежень в калоріях.

Збагачуйте раціон залізом. Печінка, телятина можуть підтримати рівень енергії та запобігти анемії.

Що робити з вітаміном D

Його можна отримати з риби, яєць, молочних продуктів, але людина не з'їсть за один раз ту кількість цих продуктів, з якої отримає денну норму вітаміну.

Наприклад, 2000 МО це 400 грамів жирної риби, 400 грамів твердого сиру, банка ікри чи дев'ять яєць. Тому варто приймати вітамін D додатково.

Яка саме доза потрібна залежить від вашого способу життя, регіону проживання, фортифікації, віку та супутніх захворювань.

Які овочі доступні в холодний сезон

Осіннє меню може містити:

гарбуз
буряк
баклажани
моркву
солодкий перець
усі види капусти
картоплю
батат
селеру
корінь петрушки
пастернак
дайкон
редьку

Деякі з цих овочів ви навіть можете заморозити на зиму. Якщо якісь із них ви ще не додали до щоденного раціону, то обов'язково зробіть це. Достатня кількість вітамінів та мікроелементів допоможе вашому організму легше переносити віруси та адаптуватися до холоду.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
15-10-2023, 01:45
Коментарів 0 Переглядів 6 790

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.