RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


З дитинства буковинка Марія Чурікова мріяла стати медиком та допомагати людям. Тому, закінчивши Вашківецьке медучилище, пішла працювати у відділення реанімації та хірургії Чернівецької обласної лікарні.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 28 вересня, пише molbuk.ua



З початком повномасштабної війни пані Марія вирішила рятувати життя військових. Тож у квітні минулого року, нічого не сказавши рідним, зібрала речі та пішла записуватися до лав ЗСУ. Вдома на неї чекали неповнолітня дитина та чоловік з інвалідністю. Проте жінка наполягла на тому, щоб її не залишали служити у Чернівцях, а відправили у район бойових дій.

Три місяці прожила у підвалі на "нульовій" зоні

Наприкінці минулого року їхній 93-й батальйон 107-ї бригади ТрО ЗСУ перемістили з Харківського на Луганський напрямок. Марія Чурікова оселилася у підвалі напівзруйнованого будинку села Невське за кілька кілометрів від бойових позицій. Перебувала там цілодобово впродовж трьох місяців. Від заміни відмовилася.

"У селі все розбите, потрощене. Обабіч дороги – підбита російська техніка. Ні світла, ні мобільного зв’язку, ні магазинів. Лише цілодобовий гуркіт канонади", – згадує медикиня.

Їжу та воду для пиття підвозили побратими. Воду для вмивання просила в єдиних сусідів – літньої пари, що мешкала в напівзруйнованому будинку без світла і тепла. Натомість Марія ділилася з ними їжею та надавала медичну допомогу.

"Мені пропонували заміну. Командир неодноразово приїжджав та просив виїхати. Я категорично відмовлялася, бо відчувала, що повинна перебувати тут, біля побратимів. Щоби можна було їх вчасно витягнути, допомогти", – каже жінка.

Зізнається, що надавати невідкладну медичну допомогу та евакуювати бійців дуже складно. Довкола постійні обстріли російської артилерії, розбиті дороги. У багнюці застрягав транспорт, пішки також важко рухатися.

"Бувало навіть таке, що я по рації викликала танк, щоб ним прорватися до позицій. А далі вже сама… Трохи біжу, де потрібно, повзу, витягую, надаю медичну допомогу, евакуйовую поранених. Та коли вдається врятувати життя побратиму, всі ці труднощі здаються дрібничкою", – усміхається жінка.



Від ротного командира медикиня часто отримувала прочуханки за те, що під обстрілами лізла витягувати поранених бійців. Але це її не зупиняло.

"Іде бій, чую по рації: "У нас – "300-й". Біжу, щоби витягнути, а ротний кричить: "Не лізь туди, бій закінчиться, тоді підеш!" Проте я не слухаю. Думаю лише про те, щоби встигнути. Бо розумію: ще 15-20 хвилин – і побратим може померти", – розповідає.

Не одна машина, на якій виїжджала на евакуацію пані Марія, була розбита через часті прильоти. Отримувала захисниця і травми, і контузії. Та навіть для надання їй самій медичної допомоги відмовлялася покинути побратимів.

"Вона його оживила! Це на межі фантастики!"

Скільки врятованих бійців на рахунку Марії Чурікової – і не злічити. Та найбільше запам’ятався випадок із солдатом Василем Безкоровайним.

"Він був уже мертвий, та вона його оживила! Це на межі фантастики!" – стверджують бойові товариші.

"Якось узимку мені повідомили по рації, що у нас "300-й", – згадує пані Марія. – Прийшовши, побачила, що військовий у дуже важкому стані. Від одного погляду на нього ставало важко. Я витягнула його у "жовту" зону та почала евакуацію. Дорогою у пораненого зупинилося серце, настала клінічна смерть. Провела серцево-легеневу реанімацію, серцебиття відновилося. Відтак я успішно евакуювала пораненого й передала до стабілізаційного пункту. Він не вижив: пробув у лікарні під апаратами ще близько місяця і таки помер. Та все, що могла, я зробила".

А якось жінка навіть урятувала російського військового.

"У бою наші підбили російський танк. Він загорівся, водій танка загинув. Іншого окупанта, частково обгорілого, хлопці витягнули. Я його оглянула, надала медичну допомогу й передала до стабілізаційного пункту. Бо ми – українці. Нам притаманні співчуття, доброта, гуманність. Ми не такі, як росіяни. Тому навіть на полі бою надаємо пораненим ворогам допомогу", – наголошує медикиня.



Попри всі труднощі, жінка не планує звільнятися чи переводитися у тилові підрозділи, навіть маючи на це законну підставу.

"Тут я зустріла чудових людей, справжніх друзів і патріотів, які віддають життя та здоров’я за вільне майбутнє наших дітей і незалежність нашої держави. Я тут, щоби рятувати життя, допомагати. Вважаю, якщо людина ступила на цей шлях, отримала звання бойового медика, то повинна його підтвердити, виконуючи свої обов’язки на фронті", – переконана Марія Чурікова.

(Підготовлено за матеріалами служби зв’язків з громадськістю 107 обр ТрО ЗСУ).


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
1-10-2023, 12:21
Коментарів 0 Переглядів 3 076


Світла не буде впродовж усієї доби

Відважна медикиня провела у найгарячіших точках понад два з половиною роки

Пошуки ускладнені тим, що у цьому місці Дністер сягає до 50 метрів глибини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У натовпі можна побачити не тільки чоловіків, а й велику кількість жінок


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.