RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Ремонти на дорогах Чернівців ще тривають, але більшість робіт вже наближається до завершення.

Про це в інтерв'ю molbuk.ua сказав заступник міського голови Василь Зазуляк.



Також посадовець розповів, чи вдалося зробити все заплановане, скільки грошей на це виділили та які дороги планують відремонтувати наступного року.

Почнуть ремонтувати завантажені дороги – ускладниться рух

Яку суму витратили на ремонти доріг? Які вулиці ще ремонтують і чи будуть ще цьогоріч ремонтувати?


На поточні ремонти в бюджеті заплановано 170 мільйонів гривень. Всього поточним ремонтом ми охопили понад 15 ділянок різних вулиць міста.
За рахунок тендерних процедур є певна економія, тож відремонтуємо восени ще одну невелику ділянку вулиці міста, яку визначимо згодом.
Зараз мають розпочатися ремонті роботи на ділянці вулиці Головної – від вулиці Скальда (колишня Комарова) до провулка Складського. Також заасфальтуємо ділянку вулиці Черемшини. Таким чином з’єднаємо вулиці Героїв Майдану та Кошового. Там дорога у жахливому стані. Негоже, щоб між двома відремонтованими ділянками були такі ями.
Почали також робити ремонт на кільці в районі вулиці Каденюка, там покриття було пошкоджене під час заміни каналізаційного колектора.
Запланований ще поточний ремонт у районі вулиць Горіхівської – Дзержика. Вартість робіт – майже 10 мільйонів гривень. Тендер вже відбувся, але чекаємо закінчення заміни водопровідних мереж. На фінальному етапі поточний ремонт на вулиці Героїв Майдану, Маланчука.



Найближчим часом розпочнеться ремонт завантажених вулиць Кафедральної та Головної. Чи встигнуть завершити роботи цього року?


На вулиці Кафедральній облаштуємо основу, перекладемо бруківку, замінимо бордюри. Справді, там завантажена вулиця, тож виникнуть тимчасові незручності. Тому плануємо ремонтувати цю вулицю частинами. Перша черга – від вулиці Героїв Майдану до вулиці Поповича, друга – від вулиці Поповича до Головної. Тоді водіям буде можливість об’їхати. Так, буде складно, але дорога давно потребує ремонту. Уже зустрічалися з підрядником і просили оперативно виконати роботи.
На вулиці Головній будуть ремонтувати ділянку від вулиці Скальда до провулка Складського. Роботи розпочнуться найближчим часом. Буде замінено дорожнє покриття. Також встановлять додаткові зливові решітки, щоб вода краще стікала. Робимо, щоб після ремонту цю ділянку вулиці менше підтоплювало. Однак це часткове розв'язання проблеми. На всій Головній потрібно багато капітальних робіт, щоб мінімізувати підтоплення. Під час ремонту буде часткове обмеження руху, ремонт здійснюватимемо почергово смугами.
Вулиці Головна і Кафедральна — це останні серйозні поточні ремонти на цей рік.

Ремонти затягуються через нестачу людей

Яка ситуація із капітальними ремонтами?


На капітальний ремонт цього року мали виділити 176 мільйонів гривень. Маємо закінчити вулиці Рівненську, Хотинську, Богуна, Жуковського, Кармелюка, Щербанюка. Це вулиці, на які потребували найбільше коштів. Адже там відбувається ще й заміна мереж, а не тільки дорожнього покриття.
Тендери на капітальний ремонт вулиць хочемо оголошувати восени. Так роблять у багатьох містах. Усе для того, щоб в холодний період замінювати мережі та готувати основу. Тому восени оголосимо тендери на ремонти, які можуть розпочатися цього року, але триватимуть впродовж наступного.

То які вулиці плануєте ремонтувати наступного року?


Для багатьох вулиць розроблена проєктно-кошторисна документація, але впираємося у фінансування. Якщо будемо мати грошей стільки, скільки й цього року, то багато не зробимо. Але щонайменше чотири вулиці плануємо відремонтувати.
Запланований капітальний ремонт вулиці Заньковецької. Оголосимо тендер і очікуємо, що до кінця року на цій вулиці почнуться роботи: демонтаж старого покриття та початок заміни мереж. За цей холодний період мають зробити усі мережі, усядеться ґрунт, зроблять основу, і тоді навесні розпочнуть укладати бруківку.
Капітально відремонтують також вулицю Чернишевського. Цією ділянкою можна об’їжджати центр міста, тому вона важлива, але дорога там у жахливому стані.
У планах також вулиця Ярошинської. Там просто величезна проблема з мережами, особливо з каналізаційними та водопровідними, їх обов’язково потрібно замінювати, Ще один об’єкт — вулиця Руська на ділянці від вулиці Зеленої до Січових Стрільців. Замінять мережі, а замість бруківки постелять асфальт.
Дорога на вулиці Руській до вулиці Фастівської теж у поганому стані. Але там немає серйозних проблем з мережами, тому будемо планувати поточний ремонт із заміною дорожнього полотна.

Чому затягуються капітальні ремонти? Наприклад, майже три роки триває капітальний ремонт вулиці Хотинської, відтермінували закінчення ремонту на вулиці Богуна?


На вулиці Богуна залишилися фінальні роботи. Її планували завершити у червні, але були додаткові роботи на мережах. Також є проблеми з працівниками. Їх не вистачає, бо людей мобілізовують. Ми навіть бачимо останні місяці, що оголошуємо тендери, а за них ніхто не береться, бо немає кому здійснювати роботи.
Вулицю Хотинську підрядник обіцяє закінчити до кінця року. Мають завершити роботи на двох мостах, які є на цій дорозі, та виправити виявлені недоліки. Так, три роки тому на цю вулицю виділили 200 мільйонів гривень, але низка робіт не була передбачена проєктом. Тому і роботи не закінчили, і кошторис зріс. Загалом на вулицю Хотинську потрібно 247 мільйонів гривень. Оплатимо гроші тільки після завершення всіх робіт.

Чи буде бруківка на вулиці Шевченка?

У соцмережах під вашим дописом про ремонти доріг люди писали, які вулиці потрібно ремонтувати. Дехто скаржився на вулицю Шевченка. Вона є у планах на ремонт?

У центрі міста багато вулиць потребують ремонту. Обговорювали ремонт вулиці Шевченка. Це дорогий проєкт, адже там також необхідна заміна мереж. Робити будемо, але за наявності фінансування. Стосовно дорожнього покриття: думаємо над мощенням і спільно з проєктантами пропонуємо, що до вулиці Української зробити асфальтне покриття, а вище – залишити бруківку. Щодо термінів початку ремонту нічого не буду говорити, все залежить від наявності грошей. Зараз триває стадія проєктування.



Чи виконують ремонти доріг на околицях міста?


Зробили поточний ремонт вулиці Учительської в Садгорі та Карпатської в Ленківцях. На наступний рік у планах поточний ремонт ділянки вулиці Ярослава Мудрого.
На Клокучці буде капітальний ремонт вулиці Чернишевського. На Роші відремонтуємо цього року вулиці Горіхівську, Дзержика. На Калічанці проєктуємо вулицю Узбецьку, бо мали багато скарг. Відремонтували ділянки доріг у Коровії.

За два роки відремонтували дві частини вулиці Героїв Майдану, але у місті ще є великі завантажені вулиці, які потребують ремонту. Чи розглядається питання їх ремонту, наприклад, вулиці Головної?


Для ремонту готуємо проєктну документацію, але це дуже значні суми на капремонти таких магістральних вулиць. Наприклад, ремонт вулиці Південно-Кільцевої дуже затратний. Тому він буде поділений на дві черги. Спочатку плануємо зробити ремонт нижньої частини вулиці Південно-Кільцевої, там де гірший стан, а згодом – верхньої частини.
Є питання до вулиці Героїв Майдану. Там необхідний ремонт ділянки від кільця "Майдану" до вулиці Скальда. Але на цій ділянці є проблеми з мережами, їх заміну включили у грантовий проєкт водоканалу. Якщо наступного року вдасться замінити водопровідну мережу, тоді можна говорити про ремонт.
Капітальний ремонт вулиці Головної може сягнути понад мільярда гривень. Таких грошей ми не маємо. Про терміни ремонтних робіт наразі не йдеться, бо немає фінансування. Лише можу сказати, що вулицю Головну плануємо поділити на сім частин і ремонтувати поступово. Йдеться про капітальний ремонт вулиці Головної від вулиці Сагайдачного до вулиці Каденюка.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
16-08-2023, 19:19
Коментарів 0 Переглядів 2 418

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"