RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Срібний значок на військовий головний убір, монети різних періодів, набої з австрійських гвинтівок, уламки церковного начиння. Це перелік того, що знайшли місцеві дослідники під час огляду території костелу Найсвятішого Серця Ісуса.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 13 липня, пише molbuk.ua



Костел єзуїтів – це пам’ятка неоготичної архітектури кінця 19-го століття. Його споруджували впродовж трьох років, а освятили сьомого червня 1891 року. З 2010 року храм належить релігійній громаді римо-католицької церкви.



Зараз на території костелу тривають земляні роботи. Цим скористалася група істориків-ентузіастів, попросивши у настоятеля дозвіл на обстеження ділянки. І хоча фахівці попрацювали лише дві години, все ж знайшли чимало цікавого.

Виявили пам’ятки різних історичних епох

Детальніше про знахідки розповіли "МБ" історик, журналіст Юрій Чорней та доктор історичних наук, професор ЧНУ Сергій Пивоваров.

"Ми здійснювали поверхневий археологічний огляд території за допомогою металодетектора. При цьому глибоко не копали, щонайбільше на п’ять сантиметрів. Працюємо там, де вже ведуться якісь земляні роботи, і завдяки цьому ті нижні культурні шари, де можуть зберігатися певні артефакти, піднімаються нагору. А вже на основі результатів наших обстежень можуть ухвалюватися рішення про повноцінні розкопки", – пояснює Юрій Чорней.

"Ми натрапили на пам’ятки різних історичних епох. Немає артефактів лише румунської, австрійської чи радянської доби. Біля костелу знайшли менше, ніж у сквері Вишиванки. Очевидно, тому, що територія там огороджена, люди менше ходили. Парафіяни йшли тільки на службу, відповідно, не так часто щось там губили, як "роззяви" на Соборній площі.

Натрапили на кілька австрійських гільз. Вочевидь, це пов’язано з тим, що на території собору перепоховували польських солдатів, які загинули під час Першої світової війни. Можливо, тоді щось загубили".

У декого з солдатів на уборах могло бути до 20-30 знаків

Та найцікавіша знахідка – знак на кепі періоду Першої світової війни, або, як його називали німецькою, каппенабцайхен. Він виготовлений у вигляді хрестика. Посередині – зображення у профіль імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа І і німецького кайзера Вільгельма ІІ як його союзника. Зверху над ними – корона, а на нижньому рамені – 1914 рік.


Фото надане Сергієм Пивоваровим

"За австрійською традицією, на військовій уніформі все регламентувалося: на піджаках нічого зайвого не можна було носити, – зауважує Сергій Пивоваров. – Єдиний виріб уніформи, де можна було вчепити щось своє, – це кепі, тобто головний убір. І саме на кепі австрійські солдати вішали різні знаки. У декого їх могло бути 20-30. Усього відомо близько двох тисяч таких каппенабцайхенів. Вони були різні. Одні патріотичні, які закликали до боротьби з ворогом. Інші – пропагандистські, що зображували ведмедя з гвинтівкою (тобто Російську імперію), якого колов австрійський солдат. Також були полкові знаки. Є дуже гарний каппенабцайхен, присвячений австрійському військовому діячеві Едвардові фон Фішеру, який обороняв Буковину від російських загарбників".
Дуже показово те, що цей знак знайдено біля костелу, провадить Сергій Пивоваров. Адже там правили богослужіння для солдатів католицького віросповідання, які були в австрійській армії, насамперед поляків. Багато польських солдатів, які загинули у війні, поховані на території костелу.

Те, що знак – із чистого срібла, може свідчити про те, що він належав офіцерові. Для простих солдатів їх виготовляли з дешевого металу.

Цікавими є і знайдені монети: одна – австрійська та два філери – угорські розмінні монети, що були у користуванні з 1892 року. Оскільки саме в цей період будувався костел, історики припускають, що їх загубив хтось із будівельників. Знайшли також кілька радянських, українських і навіть сучасну білоруську монету, вочевидь, загублену туристами.

Серед уламків церковного начиння – зламаний свічник та інше.


Фото надане Сергієм Пивоваровим

"Уся чернівецька земля дихає історією"

"Здається, ніби знахідки не надто значні. Проте вони додають штрих до історії костелу, всього міста. І стають черговим нагадуванням чернівчанам: не викидайте все, що знайдете. Краще передайте в музей, завдяки чому, можливо, вдасться отримати якусь нову історичну інформацію, – каже Сергій Пивоваров. – Ці речі демонструють, що наше місто завжди було налаштоване патріотично. Той же виявлений каппенабцайхен показує, що місцеві жителі вірили у перемогу над ворогом. Його згуба, мабуть, була значною втратою для власника, однак для нас це цінний свідок тогочасних подій".

"Результати обстежень показали, що наші прогнози виявилися правильними: вся чернівецька земля дихає історією, і ми по ній ходимо, – зауважує Юрій Чорней. – Тут, куди не податися, можна навіть випадково натрапити на знахідки різних епох".
Загалом знайшли 20 предметів. Усі вони описані й передані до краєзнавчого музею. Після вивчення їх додадуть до музейних експозицій.

Група пошуковців складалася з професійних істориків.

"Дослідників було п’ятеро, серед них – доктори та кандидати наук. Це фахівці своєї справи. Усі знахідки віддаємо в музей. Наша діяльність спрямована на те, щоби показати, що всі пам’ятки треба обов’язково охороняти й роботи здійснювати тільки за участю фахівців", – наголошує Юрій Чорней.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram





Редактор: Галина Олійник
15-07-2023, 18:18
Коментарів 0 Переглядів 6 455

Теги -

Валентин Пабат працював інженером програмістом у різних компаніях, зокрема міжнародних, керував технічними відділами різних установ та організацій

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"


Як порівняти з минулим роком, ціни зросли і на первинному, і на вторинному ринках
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Укінці всі охочі мали можливість відвідати майстерклас


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.