RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Ціни на свинину в мережах торгівлі за перший місяць літа зросли ще 3,4 гривні за кілограм. Яловичина подорожчала на 3,6%, а курячі груднина та окіст додали в ціні 1,2% та 2,2%, відповідно, повідомила асоціація "Свинарі України".

За даними Держслужби статистики, за п’ять перших місяців 2023 року ціни на свинину зросли на 12%, тушку птиці – на 8%, яловичину – на 6%

Як змінилися ціни на м’ясо у Чернівцях, кореспондентка "МБ" побачила на ринку "Центральний".



У м’ясному павільйоні в понеділок, десятого липня, – лише дві продавчині зі свининою.

– У нас ціни нижчі, ніж у магазинах, – каже пані Неля. – У супермаркетах підчеревина коштує 140 гривень за кілограм. У нас 120-130. Навіть по сто є. Філе в магазині вартує 225 гривень. У нас – 200-210. Ошийок там – за 245, у нас – 190-200 гривень за кіло. Сало, вирізка шматочками – 40 гривень за кілограм, а цілі шматки – за 150 гривень. Вартість м’яса лише трохи зросла, бо підвищилися ціни на закупівлю. Сало, навпаки, впало в ціні, бо літо, тож люди його менше їдять. Зріс у ціні ошийок, адже зараз його часто купують на шашлики.

Продавчиня за сусіднім прилавком додає, що це сезонне здорожчання.

– Ціни зросли орієнтовно на 10-20 гривень за кілограм, але вони коливаються. Щось росте в ціні, інше падає. Такі ціни протримаються до осені. Потім стабілізуються, – каже продавчиня.

А от продавці курятини зазначають, що ціни в них не змінилися.

– Я б не сказала, що ціни зросли, але торгівля впала дуже. Курятина у ціні не змінилася практично. Хіба на гривню-дві зросла. Гомілки – 90 гривень за кіло, стегно – 110, крила – 85, філе – 160 гривень, – каже продавчиня.

Прямую до прилавків із готовими м’ясними продуктами.

– Можливо, зросло в ціні сире м’ясо, але ціни на готові вироби лишилися такими, як і були. Домашня мелена ковбаса коштує 230 гривень за кіло, рублена – 280. Підчеревина – 280 гривень за кіло. Ребра – 200, – каже пані Людмила, яка торгує м’ясною продукцією.

Що прогнозують експерти

Кандидат економічних наук Олександр ХМЕЛЕВСЬКИЙ прогнозує, що наступного відчутного зростання цін на м’ясо варто очікувати восени.
– Зараз спостерігається певна стабілізація цін. Проте восени інфляція прискориться. Через зростання цін на електроенергію, корми й пальне будуть зростати й ціни на м’ясо. За рік вони зростуть у середньому на 15 відсотків, – сказав економіст.

Як зазначив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим ГОПКА, імпортна свинина наразі дорожча на 15-20 %, ніж вітчизняна. Що ж до цін на інші види м’яса, то він зауважив: "Ціни на яловичину зростають у міру збільшення вартості факторів виробництва. Попит на цей вид м’яса є помірним. Виробництво ж курятини є стабільним, тому тут ріст ціни можливий через здорожчання виробництва".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
15-07-2023, 11:15
Коментарів 0 Переглядів 7 334

Теги -
Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.